Προανακριτική: Τι κατέθεσε ο Παπαγγελόπουλος και πώς σχολιάζουν κύκλοι των κομμάτων

Η εισαγωγική κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, που ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι, απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής. Η κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αναμένεται να συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη, στις 10 το πρωί.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος παρέστη στην επιτροπή με τους συνηγόρους του, Δημήτρη Τσοβόλα και Λυδία Τσοβόλα, έθεσε, για ακόμα μία φορά, ζήτημα ακυρότητας της κλήσης του. Επίσης, έθεσε ζήτημα κλήτευσης μαρτύρων που έχει προτείνει αλλά μέχρι σήμερα δεν εξετάστηκαν από την επιτροπή.

«Επιμένουμε στην κλήτευση βασικών μαρτύρων όπως οι εισαγγελείς Ζαγοραίος και Καλούδης, οι οποίοι είναι ουσιώδεις μάρτυρες. Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι πρέπει να κληθεί ο μηνυτής μας, ο κ. Σαμαράς. Και για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση», ανέφερε ο κ. Τσοβόλας. Ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου είπε, ακόμη, ότι πρέπει να κληθούν για να καταθέσουν η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και ο εκδότης Ιωάννης Φιλιππάκης. «Θα ξεχάσουμε τα νομικά εδώ μέσα; Ποια διάταξη προβλέπει ότι δεν μπορούν να κληθούν ως μάρτυρες; Η εξέταση του μάρτυρα δεν είναι ανακριτική πράξη», τόνισε ο κ. Τσοβόλας σημειώνοντας ότι κατέθεσε ως μάρτυρας ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, ο οποίος έχει μηνυθεί από την κ. Παπαδάκου για απάτη ενώπιον δικαστηρίου. «Ο κ. Μιωνής κατέθεσε στην Επιτροπή σας, ώρα 10:30, και σας προσκόμισε μία μήνυση, την οποία θα κατέθετε στις 11:00. Παρανόμως σας την έχει εγχειρήσει, παραβιάζοντας προσωπικά και μυστικά δεδομένα», υποστήριξε ο κ. Τσοβόλας.

«Ο Ρασπούτιν υπήρχε μόνο στη σκέψη της κυρίας Ράικου»

«Δεν μπορώ να δεσμεύσω τους κληρονόμους μου να στραφούν εναντίον σας», είπε, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαγγελόπουλος όταν άρχισε την κατάθεσή του. Αντίθετα, πηγές από το Κίνημα Αλλαγής αποδίδουν στον κ. Παπαγγελόπουλο την εξής φράση: «Θα είμαι σαφής και λιτός. Θέλω, όμως, να πω ότι επειδή ξενυχτώ για να διαβάσω όλα αυτά τα έγγραφα και επειδή είμαι μιας κάποιας ηλικίας, πρέπει να δεσμεύσω τους κληρονόμους μου, εάν μου συμβεί κάτι λόγω αυτής της ταλαιπωρίας, να στραφούν ενώπιον αυτής της Επιτροπής. Ακούγεται ως ευφυολόγημα αυτό αλλά έχει μεγάλη δόση αληθείας».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν, εξάλλου, ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος επανέλαβε πως η δίωξή του είναι προαποφασισμένη και επισήμανε ότι από τη μέχρι τώρα διαδικασία, εκείνο που αποδείχθηκε περίτρανα είναι πως «ο Ρασπούτιν υπήρχε μόνο στη σκέψη της κυρίας Ράικου».

Στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης απέστειλε επιστολή η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Η κ. Παπαδάκου αναφέρει ότι το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου αποκαθιστά τη νομιμότητα, «σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αποκαθιστά τη δημοσιογραφική και προσωπική μου τιμή και υπόληψη, ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία της πορείας μου».

«Σας ζητώ να με καλέσετε ως μάρτυρα για να πω την αλήθεια. Μπροστά σας ξετυλίχθηκαν τρία σκάνδαλα, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από μια πρόχειρη ανάγνωση της δικογραφίας που μου παραδώσατε. Μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά με στοιχεία στην ανεύρεση της αλήθειας και στην αποκάλυψη των υπαίτιων. Διερευνήστε τα, στέλνοντας στον Εισαγγελέα τα αντίστοιχα έγγραφα ή τις καταθέσεις που διαθέτετε! Το οφείλετε απέναντι στην Ιστορία και στον Εισαγγελικό σας ρόλο», σημειώνει, στην επιστολή της προς την προανακριτική, η κ. Παπαδάκου.

Για τη μήνυση Μιωνή

Αναφορικά με τη μήνυση Μιωνή, στην οποία εν πολλοίς στηρίζεται η διεύρυνση του κατηγορητηρίου του, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε στην προανακριτική επιτροπή, σύμφωνα με πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «όλη η κατάθεση Μιωνή στηρίζεται στο αφήγημα ότι η “σκευωρία” Λαγκάρντ ήταν πρόβα για τη “σκευωρία” Novartis». Σημείωσε, όμως, πως τη χρονική περίοδο που υπήρξαν δημοσιεύματα από τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου και τον εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη, ο ίδιος είχε πάρει ήδη σύνταξη. «Ούτε τον κ. Τσίπρα δεν γνώριζα καν. Και λέει ότι έστησα τη σκευωρία και το ταξίδι στο Παρίσι», τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος για όσα ισχυρίζεται ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής και επέμεινε ότι πρέπει να κληθούν οι εισαγγελικοί λειτουργοί κ.κ. Καλούδης και Ζαγοραίος, διαφορετικά η επιτροπή δείχνει ότι φοβάται την αλήθεια.

Τι είπε απευθυνόμενος σε βουλευτές της ΝΔ

Πηγή της ΝΔ αναφέρει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος απευθύνθηκε στους βουλευτές Θανάση Πλεύρη και Δημήτρη Μαρκόπουλο, λέγοντάς τους ότι «έχουν εκτεθεί» διότι «στηρίζουν, άθελά τους, όπως ελπίζω, την πραγματική συμμορία».

Επίσης, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν την εξής εκδοχή για τον τρόπο που απευθύνθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος στους βουλευτές της ΝΔ: «Είναι απειλή αν πω ότι θα στραφώ εναντίον οποιουδήποτε υπευθύνου για ποινικές και αστικές ευθύνες του; Κύριε Μαρκόπουλε, αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας. Είναι απειλή η επίκληση των δικαιωμάτων μου και των έννομων συνεπειών αυτών που δεν τηρούν τον νόμο; Αυτό είναι απειλή; Επικαλούμαι τα δικαιώματά μου». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επέμεινε αναφορικά με διαρροές που έγιναν από τη ΝΔ και έκαναν λόγο για απειλές σε βάρος βουλευτών: «Διαπίστωσα μια προφανή σπουδή να εμφανιστεί ότι σας απείλησα. Μήπως έγινε αυτό επειδή αντιλαμβάνεστε τις συνεχείς καταστρατηγήσεις του νόμου και των δικαιωμάτων μου; Μήπως ανησυχείτε; Μήπως απειλείστε από τις συνέπειες των πράξεών σας;».

Αναφορικά με την εισαγωγική κατάθεση του κ. Παπαγγελόπουλου, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν και προσωπική αναφορά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στον εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη, την οποία αποδίδουν ως εξής: «Ο κ. Πλεύρης είναι δικηγόρος του μηνυτή μου (Σαμαρά) και δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί. Ξέρετε ότι δεν μπορείτε να με καταδικάσετε αλλά μόνο να με παραπέμψετε στη Δικαιοσύνη, γιατί έτσι νομίζετε ότι θα ξεπλένετε τα σκάνδαλά σας; Η εγκληματική συμμορία που προσπαθεί να συγκαλύψει τα σκάνδαλα προσπαθεί να φιμώσει ουσιώδεις μάρτυρες. Φιμώνετε τον Τύπο και τους δημοσιογράφους, φιμώνετε την αλήθεια. Καλέστε την κ. Παπαδάκου, τον κ. Φιλιππάκη, τον κ. Τάρκα ως μάρτυρες. Είναι ψευδές ότι απαγορεύεται η κλήση τους ως μαρτύρων. Το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν απαγόρευσε να καταθέσουν ως μάρτυρες τα μη πολιτικά πρόσωπα».

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην τελευταία γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να κληθούν ως ύποπτοι, για εξέταση, τα μη πολιτικά πρόσωπα, πηγή της ΝΔ στην προανακριτική επιτροπή, σχολιάζει: «Στον κ. Παπαγγελόπουλο δεν αρέσει η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, στο σκέλος που επισημαίνεται ότι τυχόν παραπομπή υπουργού συνεπάγεται και παραπομπή τυχόν συμμετόχων, ακόμη και αν έχει αρχειοθετηθεί υπόθεση που τους αφορά. Δεν είναι δυνατό όμως να υπάρξει αλά καρτ εφαρμογή της γνωμοδότησης. Αυτοί που πανηγύριζαν για τη γνωμοδότηση, διαβάζοντάς την καλύτερα, αντιλαμβάνονται τις συνέπειες».

«Το μόνο αδίκημα που εντοπίστηκε στην Επιτροπή σας, είναι η ζωοκλοπή»

Νωρίτερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να επισήμανε στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης ότι τα μη πολιτικά πρόσωπα δεν μπορεί να εξεταστούν ως ύποπτοι αλλά από πουθενά δεν προκύπτει ότι δεν μπορούν να καταθέσουν ως μάρτυρες για να συμβάλλουν στη διερεύνηση της εξεταζόμενης υπόθεσης.

«Το μόνο αδίκημα που εντοπίστηκε στην Επιτροπή σας, είναι η ζωοκλοπή. Ράικου, Τσατάνη και λοιποί πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη. Επίσης και το αδίκημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, με τόσες βρωμιές και ακαθαρσίες σε βάρος μου», δήλωσε, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή.

Νωρίτερα, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ότι «στραγγαλίζουν την αλήθεια» και ότι «παρανόμως έλαβαν κατάθεση από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή», δεδομένου ότι προσήλθε ως μάρτυρας για υπόθεση άσχετη με αυτή που είχε εντολή από την Ολομέλεια η επιτροπή να ερευνήσει. «Σε αυτή την αίθουσα που βρισκόμαστε σήμερα ήταν η έκθεση του Ρήγα. Είναι συμβολικό. Όπως ο πασάς στραγγάλισε τον Ρήγα, εσείς θέλετε να στραγγαλίσετε την αλήθεια. Αλλά ο Θούριος της αλήθειας θα μείνει. Διάβασα τις διαρροές που κάνατε στον Τύπο. Όταν αναφέρομαι σε Νυρεμβέργη και σε ναζισμό, αισθάνονται στη ΝΔ ότι τους απειλώ; Έχουν τη μύγα και μυγιάζονται», δήλωσε, σύμφωνα με τις πηγές ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Στην εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου για τις οποίες εγείρει και ένσταση ακυρότητας, αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καταθέτοντας στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

«Αν δεχθήκατε την εξαίρεση Πολάκη και Τζανακόπουλου από μέλη της επιτροπής, για δηλώσεις που είχαν κάνει, τότε θα έπρεπε να εξαιρεθούν και μέλη της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής για δηλώσεις τους», ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος και απευθύνθηκε στον εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη: «Υπάρχει θέμα μεροληψίας. Ήσουν συνήγορος του Σαμαρά. Κύριε Πλεύρη, δεν γίνεται να υπηρετείς δύο κυρίους. Έχω ζητήσει επίσης την εξαίρεση των βουλευτών Βασίλη Κεγκέρογλου και Κώστα Κυρανάκη για δηλώσεις που έχουν κάνει προκαταλαμβάνοντας την ενοχή μου».

Σε άλλη στιγμή της κατάθεσής του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε και δήλωση που είχε κάνει ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης ότι δεν γνωρίζεται με τον κ. Παπαγγελόπουλο και τον έχει δει όταν βγάζουν βόλτα τα σκυλάκια τους. «Οι μάρτυρες που ήρθαν και κατέθεσαν για την υπόθεση της Novartis, δήλωσαν ότι δεν ήξεραν τίποτα για μένα. Μόνο ο Μανιαδάκης είπε ότι γνώριζε το σκυλάκι μου και είπα μην μπλέξει με το σκυλάκι μου», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Τι επισημαίνουν πηγές των κομμάτων

Πηγές από το Κίνημα Αλλαγής στην προανακριτική επιτροπή αποδίδουν στον κ. Παπαγγελόπουλο και την εξής αποστροφή της κατάθεσης του: «Θυμήθηκα χθες μια ιστορία, με αφορμή ένα άρθρο. Στις 21.8.1941 δολοφονήθηκε από κάποιον άγνωστο ένας Γερμανός αξιωματικός. Τότε οι Γερμανοί απαίτησαν να θανατωθούν έξι αναρχικοί που είχαν κατηγορηθεί για πλημμελήματα, διαφορετικά θα εκτελούσαν 50 ομήρους. Πράγματι, οι Γάλλοι στρατολόγησαν δικαστές, μετέτρεψαν τις κατηγορίες για τους έξι αναρχικούς σε κακουργήματα και τους θανάτωσαν εντός της ναζιστικής προθεσμίας, υπακούοντας τις εντολές των Ναζί. Ακόμη και οι δοσίλογοι Γάλλοι δεν υπάκουσαν στο σύνολο των ναζιστικών απαιτήσεων. Αυτή η ιστορία είναι εντελώς συμπτωματική αλλά την αναφέρω γιατί κάποιοι πιέζουν να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας».

Όταν ο πρόεδρος της προανακριτικής Ιωάννης Μπούγας επισήμανε στον κ. Παπαγγελόπουλο πως δεν έχει βάση ότι η επιτροπή πιέζεται να τελειώσει, τότε ο πρώην υπουργός είπε ότι οι πιέσεις στις οποίες αναφέρθηκε είναι εκτός Βουλής.

«Πρώτα οι ναζί και μετά η χούντα», σχολιάζουν πηγές του Κινήματος Αλλαγής για τους συνειρμούς που κάνει, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του κατάθεσης, ο κ. Παπαγγελόπουλο αποδίδοντάς του και την εξής αποστροφή: «Υπήρχε άνθρωπος πάνω από την κάλπη στην Ολομέλεια να ελέγχει τι ψηφίζουν οι βουλευτές, στην ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Έχω ζήσει επί επταετίας. Ο χωροφύλακας τότε, για τα δημοψηφίσματα του Παπαδόπουλου, στεκόταν έξω από την αίθουσα. Εδώ είχαν άνθρωπο πάνω από την κάλπη. Δεν με νοιάζει για μένα. Για την τιμή του πολιτικού κόσμου τα λέω αυτά».

Τις αναφορές του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην ψηφοφορία που έγινε για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή.

«Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος καταρρίπτει τον μύθο του καραμανλικού και του νεοδημοκράτη», σχολιάζει πηγή της ΝΔ στην προανακριτική που αποδίδει στον κ. Παπαγγελόπουλο τη φράση «Εγώ δεν ήμουν άνθρωπος του Καραμανλή. Ήμουν άνθρωπος της πατρίδας. Δεν ήμουν Νέα Δημοκρατία εγώ».

‘Άσφαιρη η πρώτη ημέρα και χαμένη σε έναν ανούσιο βερμπαλισμό», αποτιμούν κύκλοι της ΝΔ την πρώτη ημέρα κατάθεσης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου.

«Ο Παπαγγελόπουλος επειδή δεν έχει να πει τίποτα, αναμασά τις ακυρότητες. Μιλάει επί ώρες δίχως να μπει στην ουσία και εκτοξεύοντας άμεσες και έμμεσες απειλές κατά πάντων, δίχως όμως στοιχεία. Άσφαιρη η πρώτη ημέρα και χαμένη σε έναν ανούσιο βερμπαλισμό», σχολιάζουν κύκλοι της ΝΔ.

«Κατανόηση για έναν πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και όταν παραληρεί, γιατί εξετάζεται ως ύποπτος για κακουργήματα και πλημμελήματα. Καμία κατανόηση όμως όταν απειλεί. Κατάντια!», σχολιάζουν πηγές του Κινήματος Αλλαγής για την πρώτη ημέρα κατάθεσης του κ. Παπαγγελόπουλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.