Πώς ψήφισαν και οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς – Οι αλλαγές Κοντονή και η δέσμευση για την πρώτη κατοικία

Με 146 ψήφους υπέρ από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 35 όχι και 62 παρών, «πέρασε» τελικά η τροπολογία που θέτει αυστηρές διατάξεις προστασίας της διαδικασίας των πλειστηριασμών.

Η συγκεκριμένη τροπολογία είχε προκαλέσει τις ηχηρές ενστάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες ξεπεράστηκαν από την αλλαγή της τελευταίας στιγμής που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μετά τις έντονες αντιδράσεις και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απάλειψε λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία την αναφορά περί αυτεπάγγελτης δίωξης για την «απειλή», η οποία πλέον θα διώκεται κατ έγκληση, δηλαδή μετά από μήνυση κατά όσων παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς.

Μετά τις αλλαγές, η τροπολογία προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία όσων:

– ασκούν βία σε συμβολαιογράφους (σ.σ. σήμερα η δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως μόνο σε όσους ασκούν βία σε δημόσιους υπαλλήλους κατά την υπηρεσία τους)

– παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία (σήμερα ισχύει μόνο για τα Ειρηνοδικεία)

Από την τροπολογία ο κ. Κοντονής αφαίρεσε την παράγραφο 2, με αποτέλεσμα να μην απειλούνται με αυτεπάγγελτη δίωξη όσοι απειλούν συμβολαιογράφους και να απαιτείται έγκληση από το θύμα.

Ωστόσο καταλυτική για την άρση των ενστάσεων ήταν η δέσμευση που εξασφάλισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη, τη νέα χρονιά θα διερευνηθούν τρόποι για την περαιτέρω θωράκιση της προστασίας για την λαϊκή κατοικία.

Οι απουσίες

Μόνη “παραφωνία” από το κυβερνητικό μπλοκ ήταν η απουσία από την ψηφοφορία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας.

Ωστόσο από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να τον δικαιολογήσουν, λέγοντας ότι τον ταλαιπωρούσε κάποιο κρύωμα. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν άλλοι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Μπαλωμενάκη, Νίκο Μανιό, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Γιώργος Τζιμάνη, Αναστάσιο Κουράκη και Μουσταφά Μουσταφά. Είχαν φροντίσει ωστόσο να δηλώσουν, πως αν παρευρίσκονταν θα υπερψήφιζαν.

Οι «ζυμώσεις»

Νωρίτερα, σε έκτακτη σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοί άκουσαν βουλευτές να υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην υπόθεση των πλειστηριασμών «βάζει στη γωνία» την κυβέρνηση, ενισχύει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και εμφανίζει την αντιπολίτευση «να είναι στη σωστή πλευρά».

Ο κ. Κοντονής είχε ενημερώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως επρόκειτο για αίτημα των συμβολαιογράφων προκειμένου να άρουν την αποχή. Στην αλλαγή αυτή φέρεται να συμφωνούν οι συμβολαιογράφοι.

Η πρόταση «κλειδί»

Παράλληλα έγινε γνωστό οτι προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει συμβιβασμός εντός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε πρόταση «κλειδί», με πρωτοβουλία που θα υπάρξει μετά τις γιορτές η οποία θα ενισχύει την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Οι κύριοι Τσακαλώτος – Κοντονής ενημερώνοντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι απο τους οποίους έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για την τροπολογία, φέρεται να είπαν ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε πρόβλημα με τους δανειστές και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Κοντονής , επιστρέφοντας στην Ολομέλεια, έριξε το «γάντι» στην Αντιπολίτευση, λέγοντας: Μας κατηγορούν ότι ανεχόμαστε και υποθάλπουμε τη βία και τώρα που έρχεται η διάταξη αυτή για να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους από τη βία, εκείνοι που δηλώνουν κατά της βίας λένε ότι δεν θα την ψηφίσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να είπε ότι «δεν αποσύρεται η τροπολογία γιατί θα έχουμε πρόβλημα με τους θεσμούς και την αξιολόγηση», ενώ συνέδεσε τη διάταξη με την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.Πηγή:real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ