Πονοκέφαλος ο ανασχηματισμός

Πονοκέφαλος ο ανασχηματισμός

 

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται ο επικείμενος ανασχηματισμός για τον πρωθυπουργό, ανασχηματισμός που δεν μπορεί να γίνει με τη δόση σε εκκρεμότητα. Τα προβλήματα που θα επιλύσει ο ανασχηματισμός θα πρέπει να είναι σαφώς περισσότερα και ισχυρότερα απ’ αυτά που θα δημιουργήσει-και τα οποία, κατά κοινή ομολογία, θα είναι ουκ ολίγα.

Πέραν των προσώπων, το κύριο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, είναι ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης. Η σύσκεψη των αρχηγών υποκαθιστά πολλές φορές το υπουργικό συμβούλιο, ενώ οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι αιφνιδιάζονται σε κρίσιμα γι’ αυτούς θέματα, όπως π.χ. τελευταία με την ιθαγένεια.

Η Επιτροπή Συντονισμού που συμφωνήθηκε προχθές στη σύσκεψη των αρχηγών ερμηνεύεται διαφορετικά ως προς την αποστολή της από τα τρία κόμματα. Η δε κυβέρνηση παραμένει πλέον χωρίς βάση, αφού η προγραμματική συμφωνία που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές, δεν ισχύει. Παράλληλα, όσο περνά ο χρόνος, τόσο προκύπτουν θέματα σε τομείς πέραν της παραμονής της χώρας στο ευρώ, π.χ. στο μεταναστευτικό, όπου τα τρία κόμματα έχουν στον πυρήνα τους τελείως διαφορετική φιλοσοφία.

Ο πρωθυπουργός καλείται να προχωρήσει στο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης με τριμερή Επιτροπή (χωρίς θεσμικό ρόλο) που θα αφορά το…συντονισμό της και χωρίς ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας, γεγονός που δεν αποκλείει τα προβλήματα λειτουργίας με το…καλημέρα του σχηματισμού της!

Παράλληλα, έχει να αντιμετωπίσει δυο πολύ σοβαρά προβλήματα από την επομένη:

• Πρώτον, την κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί.

• Και δεύτερον-και εξ ίσου σπουδαίο- τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν στο εσωτερικό της ΝΔ από όσους αναμένουν να υπουργοποιηθούν, αλλά αυτό δεν συμβεί. Ίσως, άλλωστε θα είναι και το τελευταίο κυβερνητικό σχήμα, άρα χάνουν την οποιαδήποτε πιθανότητα υπουργοποίησής τους. Πώς θα αντιδράσουν κάποιοι εξ αυτών σε κρίσιμες ψηφοφορίες; Πολύ περισσότερο που ο ανασχηματισμός θα σηματοδοτήσει ότι μια-ηλικιακή τουλάχιστον-γενιά πολιτικών θα περάσει προς την…αποστρατεία!

Ενδιαφέρον, τέλος, εμφανίζει και σε ποιο βαθμό ο ανασχηματισμός θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάταξη του κομματικού σκηνικού, που εκ των πραγμάτων προωθεί ο Αντώνης Σαμαράς…

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ