Πολιτική κόντρα για τον φράχτη στον Έβρο μετά την ψήφιση της τροπολογίας του ΕΛΚ

Πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε για τον φράχτη στον Έβρο, μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που προβλέπει ότι θα πρέπει να κινητοποιηθούν κονδύλια άμεσα για την ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ασκούν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του στο θέμα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την ΝΔ «ότι κρύβει την αλήθεια και καλλιεργεί ψευδείς και παραπλανητικές εντυπώσεις για λόγους φθηνής προεκλογικής ψηφοθηρίας».

Η λεγόμενη «τροπολογία Παπαδημούλη» κατέπεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας του ΕΛΚ «ανοίγει» ο δρόμος για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο, όπως και άλλων φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, «κατέπεσε η τροπολογία Παπαδημούλη για την μη χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο. Το Ε.Λ.Κ. και η ΕΕ δίνουν απάντηση. Φυλάμε σύνορα, προωθούμε μετανάστευση με κανόνες».

 

Η τροπολογία του ΕΛΚ, υπερψηφίστηκε με 322 ψήφους στην Ολομέλεια. Στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στην ψηφοφορία για τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2024 – Τμήμα III» η τροπολογία για τη χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα πέρασε με 322 υπέρ, 290 κατά και 20 αποχές.

Για το ίδιο θέμα η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατία, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

 

 

Οικονόμου: Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα, ανήκει οριστικά στο παρελθόν

«Η θλιβερή προσπάθεια του κ. Παπαδημούλη και του ΣΥΡΙΖΑ να δυσχεράνουν την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, μέσω του οποίου ενισχύεται η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και κατά συνέπεια της ΕΕ, κατέπεσε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με την σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για την χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Όπως υπογραμμίζει ο Γιάννης Οικονόμου, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε υπέρ της δυνατότητας χρηματοδότησης από την ΕΕ της συνέχισης και επέκτασης του έργου. Η Ευρώπη αναγνωρίζει τη σημασία του έργου και ευρύτερα των πολιτικών της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. Όπως την αναγνωρίζει και η ελληνική κοινωνία που θυμάται και συγκρίνει» και καταλήγει με την επισήμανση: «Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε στο επαχθές χθες».

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος και σε ένα ακόμη θέμα ενάντια στο εθνικό συμφέρον

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος και σε ένα ακόμη θέμα ενάντια στο εθνικό συμφέρον» τονίζει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ανάρτησή του στα social media σχετικά με την καταψήφιση της τροπολογίας Παπαδημούλη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απαγόρευση της χρηματοδότησης του φράχτη στον Έβρο.

Χαρακτηριστικά, ο Τάκης Θεοδωρικάκος έγραψε:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την τροπολογία Παπαδημούλη για την απαγόρευση χρηματοδότησης του φράχτη από την ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ευρωπαϊκής “οικογένειας” στην οποία ανήκει η ΝΔ, για την κινητοποίηση κονδυλίων για την ενίσχυση των υποδομών στα σύνορα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος και σε ένα ακόμη θέμα ενάντια στο εθνικό συμφέρον.

Συνεχίζουμε την κατασκευή του φράχτη, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Το έργο είναι υψίστης εθνικής σημασίας, είναι ένα έργο για την ασφάλεια της Πατρίδας μας και θα γίνει σε κάθε περίπτωση».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ κρύβει την αλήθεια και καλλιεργεί ψευδείς και παραπλανητικές εντυπώσεις

«Η Νέα Δημοκρατία πίσω από τους φαιδρούς πανηγυρισμούς της κρύβει την αλήθεια και καλλιεργεί ψευδείς και παραπλανητικές εντυπώσεις, για λόγους φθηνής προεκλογικής ψηφοθηρίας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε σχετική ανακοίνωση για το θέμα.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η αλήθεια είναι ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σε συνεργασία με την αντιευρωπαϊκή άκρα δεξιά, επιχείρησαν να περάσουν μια τροπολογία που αναφέρεται γενικότερα σε χρηματοδότηση “υποδομών” για τη μετανάστευση στο πλαίσιο του Ψηφίσματος Κατευθυντήριων Γραμμών για τον Προϋπολογισμό. Το αποτέλεσμα ήταν να διχαστεί το Ευρωκοινοβούλιο και να καταψηφιστεί το Ψήφισμα στο σύνολό του, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, με 210 υπέρ 321 κατά και 105 αποχές. Τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει θέση για την κατεύθυνση του προϋπολογισμού στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσής του με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή και άρα δεν μπορεί να διεκδικήσει δυναμικά και συγκροτημένα, όχι μόνο περισσότερα κονδύλια για την κοινωνική πολιτική, τη συνοχή, την κοινή αγροτική πολιτική κ.α., αλλά ούτε κονδύλια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του προσφυγικού/μεταναστευτικού».

Η ΝΔ, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «για να δημιουργήσει την εικόνα ότι “εξουδετέρωσε” την ψευδώς αποκαλούμενη «τροπολογία Παπαδημούλη», που αποτελούσε στην πραγματικότητα τροπολογία της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου, θυσιάζει τα εθνικά συμφέροντα για περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια και ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο».

Καταλήγοντας, από την Κουμουνδούρου τονίζουν: «Περιμένουμε με ενδιαφέρον από τον κ. Μητσοτάκη, να περάσει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για κοινοτική συγχρηματοδότηση των φραχτών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τον κ. Σχοινά με εντολή του κ. Μητσοτάκη να πετύχει ακριβώς το ίδιο και στην Κομισιόν…».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ