Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει στις 12 το μεσημέρι στην ελληνική Βουλή, όπου αναμένεται μεταξύ άλλων να αναφερθεί στις φρικαλεότητας των Ρώσων στην πόλη Μπούτσα και στις τελευταίες εξελίξεις στο Ντονμπάς, το οποίο τελεί υπό ασφυκτική πολιορκία.
Στην ειδική, έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, θα παρίσταται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ είναι τα κόμματα τα οποία διάκεινται θετικά προς τη φιλοξενία του Ουκρανού Προέδρου στη Βουλή.
Τη διαδικασία θα ανοίξει ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, με μια σύντομη προσφώνηση. Θα ακολουθήσει η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα ουκρανικά, με ταυτόχρονη μεταγλώττιση. Η παρέμβαση του κ. Ζελένσκι αναμένεται να διαρκέσει περί τα 15-20 λεπτά, κάτι που ισχύει για κάθε ζωντανή σύνδεσή του με τα ανά την υφήλιο κοινοβούλια.
Οι ακροατές με φυσική παρουσία θα είναι όσοι από τους 257 βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων προσέλθουν και πλέον αυτών, εκείνοι από τους 7 του ΜέΡΑ 25 και τους 4 ανεξάρτητους που θα αποφασίσουν να παρευρεθούν.
Επίσης, την ομιλία Ζελένσκι θα παρακολουθήσουν από τη Βουλή, ως προσκεκλημένοι του Προέδρου κ. Τασούλα, οι πρεσβευτές Ουκρανίας, Κύπρου (ως πρύτανης του διπλωματικού σώματος) και της Γαλλίας (λόγω της γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ).
Ποια κόμματα θα απέχουν
Στην ομιλία του Ζελένσκι δεν θα παραστεί το ΚΚΕ, σύμφωνα με το οποίο “η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει τέτοια ακριβώς χαρακτηριστικά, καθότι και ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος, επικεφαλής μιας αντιδραστικής κυβέρνησης, που έχει συνταχθεί με το στρατόπεδο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που ευθύνεται και αυτό για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού της Ουκρανίας”.
Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση, που θα απουσιάσει, ανέφερε ότι “η απόφαση του πρωθυπουργού για την πρόσκληση – διάγγελμα του Ουκρανού Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο, συνιστά παραβίαση του κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος στο άρθρο 62Α περιγράφει με σαφήνεια την διαδικασία πρόσκλησης ενός αρχηγού κράτους”.
Το ΜέΡΑ25 θα εκπροσωπηθεί συμβολικά διά εκπροσώπου του, κάνοντας λόγο για διαδικασία που μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε χώρο μονολόγου και όχι διαλόγου.
«Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει πάντα να είναι χώρος διαλόγου. Ο σεβασμός του Κοινοβουλίου απαιτούσε, κατ’ ελάχιστον, να δοθεί η δυνατότητα στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για μια ολιγόλεπτη αντιφώνηση – μια μικρή επιμήκυνση της διαδικασίας που, όμως, θα απέτρεπε την ανεπίτρεπτη μετατροπή του Κοινοβουλίου σε χώρο διαγγελμάτων. Εάν ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις αντιφωνήσεις σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούσε η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη να του τις διαβιβάσει», αναφέρεται στη σχετική επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο της Βουλής.
Ζελένσκι: Αγνοούνται χιλιάδες άμαχοι
Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να αποσείσει τις ευθύνες της για τον μεγάλο αριθμό αμάχων Ουκρανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, διαβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι», ανέφερε στο βραδινό διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι μόνο δύο σενάρια υπάρχουν για την τύχη τους: είτε απελάθηκαν στη Ρωσία ή σκοτώθηκαν.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους, η Μόσχα άλλαξε τακτική μετά τη διεθνή κατακραυγή για τα εκατοντάδες πτώματα που βρέθηκαν στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από ουκρανικές δυνάμεις.
Κατ’ αυτόν, τα ρωσικά στρατεύματα φροντίζουν να απομακρύνουν πλέον πτώματα αμάχων που σκοτώνονται σε δρόμους και υπόγεια. Ωστόσο, ο κ. Ζελένσκι πρόσθεσε ότι θα γίνουν έρευνες, θα αξιοποιηθούν δορυφορικές φωτογραφίες και αυτόπτες μάρτυρες για να εξακριβωθεί η τύχη των εξαφανισθέντων.
Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε πως η Μόσχα συγκεντρώνει δυνάμεις για να εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας στο Ντονμπάς και κάλεσε τους πολίτες που ζουν στο Λουγκάνσκ, στο Ντανιέτσκ και στο Χάρκοβο να φύγουν.
Αν η Ρωσία δεν επιδιώξει την αποκατάσταση της ειρήνης στα σοβαρά, η Ουκρανία θα συνεχίσει να «πολεμά», «δεν θα υποχωρήσει», επέμεινε.