Πόλεμος νεύρων από τον Ερντογάν – Ποιες παγίδες στήνει σε βάρος της Ελλάδας

Πόλεμος νεύρων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι διπλωματικές διεργασίες, οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και οι συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο, Πώς ερμηνεύουν επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου τις κινήσεις της Άγκυρας. Σε εγρήγορση Αθήνα και Λευκωσία. Νίκος Χαρδαλιάς στη Realnews: «Ο φόβος είναι άγνωστη έννοια στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις», επισημαίνει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Το τουρκικό παζάρι για τα αμερικανικά F-16 και οι έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, Β. ΣΤΕΛΛΟΥ, ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ, Γ. ΠΑΓΑΝΗ

Tο μεσημέρι της Τετάρτης, το πλοίο-γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» έφτασε στο προκαθορισμένο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη ερευνητική του γεώτρηση, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τις τουρκικές ακτές και εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η ανακούφιση σε Αθήνα και Λευκωσία ήταν εμφανής, όμως δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Έπειτα από δύο χρόνια ηρεμίας, ένα τουρκικό σκάφος κάνει ξανά την εμφάνισή του ως εργαλείο προβολής ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο και ο σχεδιασμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι ευθύς εξαρχής η πρόθεσή του ήταν να «παίξει με τα νεύρα» της ελληνικής και της κυπριακής ηγεσίας, όπως και να τεστάρει τις αντιδράσεις των μεγάλων δυνάμεων.

Αυτός ο πόλεμος νεύρων ξεκίνησε κάμποσες εβδομάδες προτού αποπλεύσει το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», με διαρροές για πιθανούς προορισμούς (κυπριακό οικόπεδο 6) που είχαν προκαλέσει προβληματισμό τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα. Κλιμακώθηκε όλο αυτό το διάστημα και επειδή η Άγκυρα κρατούσε σκόπιμα μυστικό τον πρώτο προορισμό του πλοίου-γεωτρύπανου με εμφανή σκοπό να επιτρέψει στις φήμες να οργιάσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική NAVTEX εκδόθηκε ταυτόχρονα με τις επίσημες ανακοινώσεις, όπως και ότι του απόπλου του πλοίου-γεωτρύπανου προηγήθηκε επιθεώρηση από τον ίδιο τον Ερντογάν, που συνοδευόταν από σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό του συμβούλιο.

Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» απέπλευσε μέσα σε ένα επίσημα πανηγυρικό σκηνικό που προσπαθούσε να προσομοιάσει (για όσους έχουν ζήσει τα γεγονότα) στον απόπλου του βρετανικού στόλου από το Πόρτσμουθ, στον πόλεμο των Φόκλαντς το 1982. Ενδιαμέσως οι Τούρκοι προσπάθησαν με μια σειρά από ενέργειες να δημιουργήσουν κλίμα ότι το πλοίο-γεωτρύπανο θα πήγαινε στην καλύτερη περίπτωση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκε το πλοίο στη Μερσίνη και οι Τούρκοι έδωσαν στα συνοδευτικά του τα ονόματα τριών τουρκοκυπρίων αδελφών που δολοφονήθηκαν στα γεγονότα του 1963 στην Κύπρο. Αφηναν, ωστόσο, στις διαρροές τους ανοιχτό και το ενδεχόμενο το πλοίο να κατευθυνθεί και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε περιοχές που είχε πραγματοποιήσει παρανόμως σεισμογραφικές έρευνες το «Oruc Reis». Το κλίμα που είχαν δημιουργήσει το αποτύπωσε πιο εύγλωττα από όλους ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος, λίγες ώρες προτού αποκαλυφθεί ο στόχος του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν». «Παίζει με τα νεύρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Παιδείας.

Διαβάστε εδώ, εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Ερντογάν

Ερντογάν

Ερντογάν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.