Ποινική ρήτρα κατά της διαφθοράς στις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά

Ποινική ρήτρα κατά της διαφθοράς στις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά

 

Με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας με το οποίο διευρύνονται οι πειθαρχικές αρμοδιότητες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, επιταχύνεται η υπηρεσιακή εξέλιξη των λειτουργών της στρατιωτικής δικαιοσύνης και ρυθμίζονται λήξασες συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων, με προσδοκόμενο όφελος για το Δημόσιο, 178 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έκανε αποδεκτές πέντε βουλευτικές τροπολογίες, εκ των οποίων οι δύο είχαν αρχικώς περιληφθεί στο σώμα του νομοσχεδίου και στη συνέχεια είχαν αφαιρεθεί, για να επανενταχθούν με τη διαδικασία της τροπολογίας. Σε σχέση δε, με τις νέες συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ύψους 178 εκατ. ευρώ, που θα συναφθούν στη θέση των παλαιοτέρων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, προανήγγειλε και την κατάθεση τροπολογίας την ερχόμενη εβδομάδα, που προβλέπει την ενημέρωση της Βουλής για την πορεία των συμβάσεων, δις του έτους, μέσω «αναλυτικής απολογιστικής κατάστασης».

Η τροπολογία θα προβλέπει, επίσης, και την επιβολή «ποινικής ρήτρας διαφθοράς», ισόποση κατ’ ανώτατο όριο με το 40πλάσιο της αξίας της μίζας ή άλλων ανταλλαγμάτων που ενδεχομένως να έχουν δοθεί σε στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για τη σύναψη συμβάσεων υπηρεσιών ή προμήθειας υλικού που ζημιώνουν το Δημόσιο – με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα έχει υπάρξει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση για τα υπαίτια πρόσωπα. Το σύνολο των συμβάσεων για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων προμηθειών ή υπηρεσιών θα αποστέλλεται για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σημειώνεται πως η ρύθμιση που προανήγγειλε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Άμυνας αποτελεί και πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε κατατεθεί και υπό μορφή τροπολογίας στο σημερινό νομοσχέδιο, κάτι που παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Λαμπρόπουλος. Η υιοθέτησή της, ωστόσο, εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν καθησύχασε την εντονότατη καχυποψία που επέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο, και ιδιαίτερα για το τρίτο του άρθρο, που αφορά τις συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Αφορμή για την καχυποψία της αντιπολίτευσης αποτέλεσε, όπως τονίστηκε, «το αμαρτωλό παρελθόν των συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων αλλά και οι ίδιοι οι πίνακες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», που το 2010 ανέβαζαν την πιστωτική αξία των ληξασών συμβάσεων σε 2,9 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα την υπολογίζουν στα 712 εκατ. ευρώ. Στα παραπάνω προστέθηκε ο χειρισμός των δύο άρθρων που αφαιρέθηκαν απ’ το νομοσχέδιο για να επανεισαχθούν ως τροπολογίες, αλλά και η απουσία του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου, από την επεξεργασία του νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ θα έπρεπε να εκκαθαριστούν και όχι να πιστωθούν στο σύνολό τους» διευκρίνισε ο υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος. «Μετά την εκκαθάριση εκτιμούμε ότι θα μείνουν 712 εκατομμύρια ευρώ – και με το 25% που προβλέπει το νομοσχέδιο, προκύπτει έργο για την Αμυντική Βιομηχανία ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ. Στην εκκαθάριση μίας σύμβασης, γίνεται έλεγχος όλων των δικαιολογητικών, πιστώνεται το έργο που έχει εκτελεστεί – και για το υπόλοιπο θα πρέπει να επιβληθούν ποινικές ρήτρες. Αντ’ αυτού, συμβασιοποιούνται νέα προγράμματα που θα εκτελεστούν από την Αμυντική Βιομηχανία ή θα παρασχεθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

«Το χαρτί που μας είχατε δώσει μιλούσε για «ανεκτέλεστο έργο» 2,9 δισ. ευρώ. Πώς εκκαθαρίστηκε και έγινε 712 εκατ. ευρώ;» επέμεινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Χατζηλάμπρου. «Σε ποιο νομικό πλαίσιο έγινε αυτή η εκκαθάριση, ώστε να εκτιμούμε σήμερα πως θα εισπράξουμε το 25% των 712 εκατομμυρίων; Πώς διευθετήθηκαν αυτές οι συμβάσεις; Γιατί δεν είναι διευθέτηση νόμιμη αν έχουν τελειώσει οι εγγυητικές επιστολές κι αν έχει περάσει χρόνος».

«Τα 2,9 δισεκατομμύρια δεν είναι ανεκτέλεστο έργο, αλλά ανεκτέλεστη υποχρέωση, η οποία προσδιορίζεται μετά την εκκαθάριση και υπολογίζεται στα 712 εκατομμύρια» απάντησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. «Ανεκτέλεστη υποχρέωση είναι το ποσό που δεν έχει πιστωθεί – και σ’ αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνεται ακόμη και έργο που έχει υλοποιηθεί, αλλά δεν έχουν προσκομιστεί γι’ αυτό τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τον αντισυμβαλλόμενο, ή έχουν υποβληθεί και τελούν υπό επεξεργασία από την υπηρεσία. Σήμερα, η ανεκτέλεστη πιστωτική υποχρέωση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 0,712 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο είπε πως δεν μπορούν να τροποποιηθούν οι συμβάσεις και δεν ξέρω αν το είπε τυχαία» σχολίασε η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ). «Το Δημόσιο θα έπρεπε να απαιτήσει ό,τι μπορούσε. Πολύ φοβάμαι πως το πλαίσιο που βάζετε τώρα, δεν είναι μόνον επ’ ωφελεία του Δημοσίου, αλλά και του άλλου στρατοπέδου. Και το άλλο στρατόπεδο μπορεί να σας αφήσει εκτεθειμένους: Νέες συμβάσεις και παράδοση μέχρι το 2016, μπορεί να σημαίνει κυλιόμενες συμβάσεις και στο τέλος να μην εισπράξετε τίποτα» πρόσθεσε.

«Θέλετε να σταματήσετε την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων ως καρκινογένεση διεφθαρμένου συστήματος; Μα, πρέπει να καταργήσετε τον καπιταλισμό. Πρέπει να καταργήσετε τον καπιταλισμό, αν θέλετε να καταργήσετε τη διαφθορά» υποστήριξε η Λιάνα Κανέλη (ΚΚΕ). «Ακόμα και σε συνθήκες καπιταλιστικές, αν δεν αποδεσμευθείς από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για να μπορείς να σχεδιάσεις κεντρικά τα πράγματα, ακόμα και η συμμετοχή ελληνομονοπωλιακών επιχειρήσεων στη διαδικασία, αφορά το κέρδος και όχι την άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα» υπογράμμισε.

Υπέρ της ρύθμισης τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, επισημαίνοντας τους κινδύνους της προσφυγής του Δημοσίου στη διαιτησία. «Αντί να πάμε στη διαδικασία της διαιτησίας και στους κινδύνους της, κάνουμε αυτή τη ρύθμιση, δεν απαλλάσσουμε κανέναν από τις ευθύνες του, και λέμε ότι είναι ζωντανές οι συμβάσεις που έχουν λήξει και να έλθουν να υπογράψουν. Αν δεν υπογράψουν, θα ισχύσουν οι ρήτρες, με την προσδοκία να πάρουμε το μετρημένο – δηλαδή 178 εκατ. ευρώ» σημείωσε.

Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε με τη σειρά της το επίμαχο άρθρο, θεωρώντας πως δεν εξασφαλίζει ρητά τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Εξάλλου, παρά την ευρωπαϊκή Οδηγία για κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ο εισηγητής της ΧΑ, Ν. Μίχος, υποστήριξε πως «πρέπει να λειτουργήσει εκ νέου ο θεσμός, και να εξασφαλιστούν οι πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων με υποχρεωτική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, κρατικής ή μη».

Την απόσυρση του επίμαχου άρθρου, προκειμένου «να γίνει ένας απολογισμός για όλα αυτά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, τα οποία έχουν περάσει και έχουν κινηθεί σε διάφορες υπόγειες διαδρομές» ζήτησε από πλευράς Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Γαβριήλ Αβραμίδης. «Δεν μπορεί να υπάρχει και να συνεχίζει να υπάρχει το αίσθημα ατιμωρησίας στον ελληνικό λαό γι’ αυτά που έχουν γίνει στο παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πιάστε αυτούς τους “ποντικούς” με τα αντισταθμιστικά και ανοίξτε τις τράπεζες και τους λογαριασμούς και περάστε μια τροποποίηση. Αυτό χρειάζεται εδώ μέσα» εκτίμησε ο Γιώργος Νταβρής εκ μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών. «Να υπάρξει ένα σούπερ ΣΔΟΕ, για να μην μας κάνει πάντα η Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν ακούει – και να κάνουμε τριάντα χρόνια για να ανοίξουμε ένα φάκελο και να βρούμε έναν λογαριασμό» τόνισε.

 

Τέλος, καταγράφονται οι τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν και αφορούν:

 

* Την πληρωμή υπεργολάβων των Ναυπηγείων Ελευσίνας (με συνέπεια και την επιτάχυνση της κατασκευής του «ΡΙΤΣΟΣ» – ταχέως περιπολικού σκάφους κατευθυνόμενων βλημάτων ΡΙΤΣΟΣ).

* Τη διατήρηση εκ μέρους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, 20 εκατ. ευρώ ετησίως ως αποθεματικών μέχρι το 2016 (για την αύξηση των διαθεσίμων του Ταμείου και την καταβολή μερισμάτων στους δικαιούχους).

* Την επιμήκυνση στα 20 χρόνια της αποπληρωμής του δανείου του ελληνικού δημοσίου προς το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

* Την εξασφάλιση της δυνατότητας των εργαζομένων στην εταιρεία Τροχαίου Υλικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, να απασχοληθούν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους, με τους ίδιους όρους, για την αποπεράτωση των τεσσάρων νέων υποβρυχίων.

* Την απόδοση του δικαιώματος είσπραξης εφάπαξ από τους Εθελοντές Μακράς Θητείας και τους μονιμοποιηθέντες ΕΠΟΠ, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τις άλλες κατηγορίες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ