Ποια είναι η Angela Merkel

Η Angela Merkel ζει με τον σύζυγό της σε ένα απλό διαμέρισμα στο περίφημο «νησί των μουσείων», απέναντι από το Μουσείο της Περγάμου, σε έναν πλακόστρωτο δρόμο χωρίς κουβούκλιο για την ασφάλεια στην είσοδο του κτιρίου.Ενας άνδρας της προσωπικής της φρουράς την ακολουθεί διακριτικά τα Σάββατα που πηγαίνει μόνη της στο σουπερμάρκετ. Τα Σάββατα είναι αφιερωμένα στην οικογένειά της, εγκαταλείπει την καγκελαρία και περνάει ολόκληρη την ημέρα με τον σύζυγό της, τον διακεκριμένο καθηγητή Χημείας Joachim Sauer, που είναι ερασιτέχνης ζαχαροπλάστης έχοντας μάθει την τέχνη από τον πατέρα του.Η καγκελάριος αγαπά τις τάρτες με φρούτα, ειδικά με δαμάσκηνα, τα σνίτσελ, το στιφάδο, τις μπίρες και το ποδόσφαιρο. Ο κ. Sauer είναι μια πολύ διακριτική, σχεδόν αόρατη, παρουσία στο πλευρό της ισχυρής συζύγου του. Κι επειδή το ζεύγος λατρεύει τον Wagner και την όπερα, γι’ αυτό τα γερμανικά ΜΜΕ αποκαλούν τον κ. Sauer «Το φάντασμα της Οπερας».  Η Merkel πήρε διαζύγιο από τον πρώτο της σύζυγο, τον συμφοιτητή της Ulrich Merkel, σε ηλικία 23 ετών, κρατώντας από την οικοσκευή μόνο το πλυντήριο. Διατήρησε επίσης και το επώνυμό του.Με τον δεύτερο σύζυγό της συζούσε για 16 χρόνια προτού τον παντρευτεί τον Δεκέμβριο του 1998 επειδή ήθελε να είναι σίγουρη ότι αυτή τη φορά ο γάμος δεν θα λήξει άδοξα.

Στους πολιτικούς κύκλους του Βερολίνου λέγεται ότι η κ. Merkel εκτιμά την ησυχία. Τόσο πολύ ώστε όταν οι δύο γιοι του άνδρα της ήταν μικρά παιδιά τούς έβαζε να φορούν χοντρές κάλτσες στο σπίτι για μην την ενοχλεί ο ήχος των βημάτων τους.

Η επαγγελματική της ζωή ξεκίνησε πίσω από την μπάρα μιας ντισκοτέκ στη Λειψία στα πρώτα φοιτητικά της χρόνια (είναι φυσικός). Πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα της εποχής, άκουγε Beatles αντί για Rolling Stones. Οπως έχει πει η ίδια, κάπνισε για πρώτη φορά στη Β’ Γυμνασίου και το χόμπι της είναι να συλλέγει καρτ ποστάλ που απεικονίζουν έργα τέχνης. Εχει λίγους φίλους («πάνω από τρεις είναι πολλοί», λέει) και το πιο έμπιστο πρόσωπο είναι η αδελφή της Irena, η οποία είναι εργοθεραπεύτρια. Με τον αδελφό της Markus, ο οποίος είναι καθηγητής Πανεπιστημίου και μέλος των «Πρασίνων», λέγεται ότι δεν έχει στενή σχέση.Η ιστορία που της αρέσει να διηγείται είναι ότι πριν από μία εικοσαετία υπέβαλε αίτηση για το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης, αλλά την απέρριψαν επειδή λόγω υπέρτασης κρίθηκε ακατάλληλη για να αντέξει το στρες της θέσης. Τελικώς, το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος, και μάλιστα προερχόμενη από την Ανατολική Γερμανία του Ομοσπονδιακού Κράτους και μετεξελίχθηκε σε ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως και την υψηλότερη δημοφιλία στη Γερμανία.       Πηγή: Το Βήμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ