Πλεύρης στον Realfm 97,8: Διερευνώνται τα αίτια της φωτιάς στο “Παπανικολάου” – Τι είπε για το σύστημα πυρανίχνευσης

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή αναφέρθηκε στη φωτιά στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” με τραγικό απολογισμό τον θάνατο δύο ασθενών.

“Οι 23 ασθενείς που βρίσκονταν, και ήταν μια αρκετά δύσκολη διαδικασία, μεταφέρθηκαν και δεν κινδυνεύουν. Παράλληλα εξετάζονται τα αίτια. Χάρη στον γιατρό τον κ. Τρύφων σώθηκαν ανθρώπινες ζωές διότι έδρασε ακαριαία. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νεκρών. Ο πρώτος νεκρός δεν συνδέεται με τη φωτιά καθόλου, πέθανε ακαριαία, δεν μπόρεσε ο γιατρός να προσεγγίσει το σημείο. Ο δεύτερος, που εξετάζεται η τυχόν σύνδεσή του με την φωτιά, είναι ο άνθρωπος που απεβίωσε σήμερα. Λειτούργησε άμεσα το σύστημα των τεχνικών υπηρεσιών, έγινε η διακοπή παροχής οξυγόνου μέσα σε λιγότερο από 5 λεπτά γιατί καταλαβαίνεται ότι αν το οξυγόνο συνέχιζε να δίνει παροχή θα μιλούσαμε για έκρηξη. Το πρωτόκολλο του νοσοκομείου λειτούργησε άμεσα και η συνολική κατάσβεση από τις 8:57 ολοκληρώθηκε στις 9:28. Κατά βάση δηλαδή λειτούργησε όλο το σύστημα, όπως ήταν από το νοσοκομείο, ήρθε γρήγορα η Πυροσβεστική και κυρίως τα αίτια αναζητούνται στο σκέλος που έχουν να κάνουν με το τι προκάλεσε την φωτιά. Γιατί δυστυχώς επειδή υπάρχει οξυγόνο αυτομάτως δημιουργούνται εκρήξεις. Θέλουμε να δούμε αν ο λόγος είναι η αμέλεια ή σε κάτι άλλο” ανέφερε.

Φωτιά Παπανικολάου

Ερωτηθείς για το σύστημα πυρανίχνευσης στο νοσοκομείο απάντησε ότι “αυτή είναι μια πραγματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία πολλά σοβαρά προβλήματα κτιριακά. Οι αναβαθμίσεις γίνονται, έχει διασφαλιστεί 1,5 δισ. και ήδη 80 νοσοκομεία έχουν μπει στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και 68 από αυτά έχουν μπει και στην ενεργειακή απόδοση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και σύγχρονες δομές στο ΕΣΥ, υπάρχουν δυστυχώς και δομές που δεν έχουν όλο το κατάλληλο πλαίσιο. Αλλά το πρωτόκολλο και αυτό έχει μια αξία, το κάθε νοσοκομείο λειτουργεί με πραγματικά δεδομένα, βάσει του πρωτοκόλλου που είχε για πυρκαγιά το συγκεκριμένο νοσοκομείο, λειτούργησε και σε χρόνο λιγότερο από μισή ώρα έγινε η κατάσβεση, ο δε θάνατος των συνανθρώπων μας δεν συνδέεται με κάποια καθυστέρηση γιατί μιλάμε για έγινε η κατάσβεση άμεσα” πρόσθεσε.

Η εικόνα της πανδημίας

“Στο σκέλος των διασωληνώσεων είμαστε σε διαχειρίσιμο επίπεδο. Έχουμε 650 κλίνες ΜΕΘ – COVID και είμαστε στις 350. Στις απλές νοσηλείες επειδή υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων τις προηγούμενες ημέρες υπάρχει μια πίεση στις απλές κλίνες. Οφείλω να πω ότι κατά βάση το ΕΣΥ έχει πίεση στα non-COVID περιστατικά. Επειδή αυτά τα δύο χρόνια αρκετές τακτικές επισκέψεις έμειναν πίσω, αυτή τη στιγμή στην Αθήνα εντοπίζεται κυρίως σε αυτά τα περιστατικά” σημείωσε.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα 85% εμβολιασμένο κόσμο, οπότε αυτομάτως δείχνει μια διαφορά στους θανάτους. Δύο στοιχεία που είναι καταλυτικά: Μέχρι τέλος Μαρτίου είχαμε 27.000 θανάτους. Από τους 27.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, 22.000 συμπολίτες μας ήταν ανεμβολίαστοι και 5.000 εμβολιασμένοι. Το δεύτερο είναι πιο σημαντικό: συνολικά μέχρι τέλη Μαρτίου και αυτά τα στοιχεία θα τα ανακοινώσει και επίσημα ο ΕΟΔΥ, 15.500 συνάνθρωποί μας μπήκαν σε εντατική είτε διασωληνωμένοι είτε όχι. Οι 13.700 περίπου από αυτούς ήταν ανεμβολίαστοι” επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.

 

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ