Πέτσας για Παππά: Η Προανακριτική θα κρίνει αν θα διευρυνθεί ή όχι το κατηγορητήριο – ΒΙΝΤΕΟ

Η Προανακριτική Επιτροπή είναι αυτή που θα κρίνει εάν θα υπάρξει διεύρυνση του κατηγορητηρίου για να συμπεριλάβει, ενδεχομένως, και τον Νίκο Παππά, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στην υπόθεση με το ηχητικό απόσπασμα που κατέθεσε ο Σάμπυ Μιωνής.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση μένει στο πολιτικό αποτέλεσμα και εξήγησε πως θα πρέπει ο κ. Τσίπρας “να τοποθετηθεί και είτε να διαγράψει τον κ. Παππά είτε να αναλάβει όλη την ευθύνη για όλο αυτό το κύκλωμα που φαίνεται να υπήρχε επί διακυβέρνησής του”.

Αναλυτικά, ο κ. Πέτσας διατύπωσε τη θέση ότι “από τα όσα είπε ο κ. Παππάς ήταν ξεκάθαρο πως δεν αρνήθηκε την ύπαρξη της συνομιλίας και δεν αρνήθηκε επίσης τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της συνομιλίας. Απλώς είπε ότι παρερμηνεύτηκε η δήλωσή του και δεν αναφερόταν σε ένα παρακράτος Παπαγγελόπουλου αλλά υποτίθεται στην προηγούμενη κυβέρνηση. Βέβαια όποιος διαβάσει αυτά τα κείμενα που έχουν βγει στη δημοσιότητα καταλαβαίνει πως ήταν άλλο το περιεχόμενο της συζήτησης εκείνη τη στιγμή με τον επιχειρηματία κ. Μιωνή”.

Όπως σημείωσε, “μένει φυσικά να αποδειχτεί με τα τεχνικά μέσα που έχουν οι διωκτικές αρχές αν είναι πραγματικό αυτό το υλικό ή αν έχει υποστεί κάποια αλλοίωση. Αν αποδειχτεί όμως αληθινό θα είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν το έχουμε ζήσει στη μεταπολίτευση: Ο υπουργός Επικρατείας, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να εμπλέκονται σε τέτοιου είδους διαδικασίες για να βγάζουν λεφτά, όπως λέει ο κ. Παππάς”, είπε και έκανε λόγο για “ένα μεγάλο πλήγμα για τη Δημοκρατία μας”.

Στην κριτική για την υιοθέτηση παράνομα ηχογραφημένης συνομιλίας, απάντησε ότι “είναι δύο χαρακτηριστικά εδώ. Το ένα είναι ένα αντικείμενο συνομιλίας να είναι παράνομο, δηλαδή να ηχογραφηθεί ο κ. Παππάς χωρίς τη συναίνεσή του, τη βούλησή του. Είναι άλλο πράγμα αν μπορεί αυτό το υλικό να χρησιμοποιηθεί. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε γίνει νόμος που να επιτρέπει τη χρησιμοποίηση τέτοιου παράνομου υλικού επί των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Το έκανε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ με νόμο του κ. Παπαγγελόπουλου το 2015 εφάρμοσε μία διάταξη στην οποία μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τέτοιο παράνομο κτηθέν υλικό εναντίον υποθέσεων όπως του κ. Άδωνι Γεωργιάδη ή του κ. Σταύρου Παπασταύρου. Και τη διάταξη αυτή την κατήργησε έξι μόλις μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια τον Νοέμβριο του 2020 επανήλθε με μια τροπολογία βουλευτών του ΚΙΝΑΛ αυτή η διάταξη μόνο όμως για χρήση σε περίπτωση που αποδεικνύεται κακούργημα”.

Άρα, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, “αυτό το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νομίμως. Το θέμα είναι αν κτήθηκε παράνομα ή αν αυτά που λέγονται είναι αληθινά;”.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα και αν θα υπάρξει εξεταστική επιτροπή ή αν θα γίνει διεύρυνση του κατηγορητηρίου, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε πως “θα το δούμε αυτό τις επόμενες ημέρες. Αναμένεται να γυρίσει ξανά στη Βουλή η υπόθεση, διότι τώρα διαβιβάστηκε στον φυσικό δικαστή το ηχητικό ντοκουμέντο, γιατί φαίνεται να υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην αρχική κατάθεση του κ. Παππά που έλεγε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για παραδικαστικό κύκλωμα, για λεφτά που ενδεχομένως αλλάζουν τσέπες ή ο,τιδήποτε άλλο για την υπόθεση”. Συμπλήρωσε ότι “περιμένουμε να γυρίσει στη Βουλή, όταν γυρίσει στη Βουλή θα δούμε τι πρέπει να γίνει. Αυτή τη στιγμή θυμίζω ότι στη Βουλή εξετάζεται η υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου. Εάν θα διευρυνθεί ή όχι το κατηγορητήριο για να συμπεριλάβει ενδεχομένως και τον κ. Παππά είναι κάτι που θα το κρίνει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής” και κατέληξε λέγοντας ότι “εμείς, σε αυτή τη φάση μένουμε στο πολιτικό αποτέλεσμα και αυτό είναι ένα, θα πρέπει ο πρώην Πρωθυπουργός να τοποθετηθεί και είτε να διαγράψει τον κ. Παππά είτε να αναλάβει όλη την ευθύνη για όλο αυτό το κύκλωμα που φαίνεται να υπήρχε επί διακυβέρνησής του”.

Για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ

Ως προς τα κονδύλια που δόθηκαν στα ΜΜΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η εκστρατεία για την ενημέρωση του κόσμου για τον κορονοϊό, διήρκεσε 2,5 μήνες “και από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι όταν θα ολοκληρωθεί όλα τα μέσα που συμμετείχαν και τα ποσά που πήραν θα δοθούν στη δημοσιότητα…”. “Φυσικά και θα δοθούν, το έχουμε πει από την αρχή. Το ζήτημα είναι ότι η καμπάνια έσωσε ζωές, ότι υπάρχει πλήρης διαφάνεια, ότι η τιμολόγηση γίνεται στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα δώσουμε τα ποσά στη δημοσιότητα”, συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας και διευκρίνισε ότι “εγώ δεν έχω πει πως δεν θα δοθούν, από τις 10 Απριλίου 2020 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχω πει ότι θα δοθούν”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι πήγαν κονδύλια σε ΜΜΕ που δεν έχουν καμία παρουσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως “όχι, από την εκτίμηση που έχω αυτή τη στιγμή και την αρχική λίστα που έχουμε δημοσιοποιήσει και είναι τώρα σε έλεγχο βλέπω ότι υπήρξε μία μεγάλη διασπορά. 1.232 Μέσα συμμετείχαν στην καμπάνια, είναι πρωτοφανές αυτό, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένα κριτήρια που ο ανάδοχος επέλεξε να εφαρμόσει, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των δύο βασικών κριτηρίων που έχουν να κάνουν με το να μην υπάρχει σύγχυση στο κοινό και να μην δημοσιεύονται τέτοιου είδους μηνύματα σε Μέσα που αναπαράγουν fake news” και τόνισε ότι στην καμπάνια συμμετείχαν ΜΜΕ όλων των ειδών αλλά και ο Περιφερειακός Τύπος.

Για την Τουρκία

Ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι “εμείς είμαστε πάντα υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας”, όμως, εξήγησε “μετά από τις τελευταίες ενέργειες της τουρκικής προκλητικότητας χρειάζεται να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση στην πράξη και όχι στα λόγια από την τουρκική πλευρά προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να συζητήσουμε τη μόνη διαφορά που έχουμε, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ