Πετρόπουλος: Οι αγρότες θα έχουν μικρή αύξηση στις συντάξεις τους – ΒΙΝΤΕΟ

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» μίλησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων επισημαίνοντας ότι «τον Γενάρη του 2015 είχαμε 168.900 κοντά 169 χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις. Που είχαν περάσει και τρεις μήνες από την ημέρα που υποβλήθηκε η αίτηση. Θα είμαστε κοντά στις 52.000 στο τέλος του μήνα αυτού».

Παράλληλα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης αναφερόμενος στα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με τα ΕΦΑΠΑΞ τόνισε ότι «τα ΕΦΑΠΑΞ εκδίδονται με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλύσουμε».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πετρόπουλος στις κατηγορίες εκείνες των συνταξιούχων που αναμένεται να δουν αυξήσεις, ενώ αναφερόμενος στην 13η σύνταξη ξεκαθάρισε ότι «θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός το πλαίσιο εκείνο των μέτρων για την πολιτική που θα ακολουθήσουμε στο συγκεκριμένο θέμα».

Ο κ. Πετρόπουλος έκανε ιδιαίτερη στον ΕΔΟΕΑΠ επισημαίνοντας ότι «είναι στα χέρια των εντασσόμενων στον ΕΔΟΕΑΠ και των εμπλεκόμενων στον ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή των εργοδοτών… είναι στα χέρια όλων να τον κάνουν βιώσιμο και πιο δυνατό».

Για τις συντάξεις σε εκκρεμότητα:

Να μιλήσουμε για τις κύριες συντάξεις για να μην χανόμαστε στα νούμερα γιατί είναι το πιο σημαντικό ποσό που λαμβάνει ο συνταξιούχος. Το Γενάρη του 2015 είχαμε 168.900 κοντά 169 χιλιάδες εκκρεμείς, ληξιπρόθεσμες, συντάξεις. Που είχαν και τρεις μήνες… είχαν περάσει και τρεις μήνες από την ημέρα που υποβλήθηκε η αίτηση. Θα είμαστε κοντά στις 52.000 στο τέλος του μήνα αυτού. Αυτό εκτιμώ.

Για την κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης

Η πορεία της κοινωνικής ασφάλισης όπως εξελισσόταν το 2010 θα ήταν διαρκώς μία πορεία μείωσης των συντάξεων και έγινε όλες αυτές τις φορές που συνέβη τα προηγούμενα χρόνια για να επιτυγχάνεται ο στόχος του 16.2% δημοσιονομικής δαπάνης των συντάξεων. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 15%.

Για τα Εφάπαξ

Τα ΕΦΑΠΑΞ εκδίδονται με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλύσουμε. Κάνουμε αρκετή δουλειά. Πολύ σύντομα θα βγαίνουν πολύ γρήγορα τα εφάπαξ για τους μηχανικούς και τους συνταξιούχους γιατρούς, είναι πράγματα τα οποία θα ανακοινώσουμε την επόμενη εβδομάδα.

Για τις μειώσεις στις συντάξεις

Τα πλεονάσματα τα έχουμε γιατί αποδίδει το σύστημα και όχι γιατί δεν δίνουμε συντάξεις ή επειδή πληρώνουν υψηλότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι. Επομένως είναι ένα αποτέλεσμα νέας παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας του συστήματος. Συνεπώς έχουμε δημοσιονομικό χώρο, άρα έχουμε το δικαίωμα να τον αξιοποιήσουμε για να βελτιώσουμε παροχές… …η αξίωση για περικοπή της προσωπικής διαφοράς ήταν εσφαλμένη διότι το ΔΝΤ θεωρούσε ότι δεν θα πετύχουμε το πλεόνασμα το οποίο είχαμε αναλάβει ως δέσμευση να πετύχουμε.

Κάθε τι που εξοικονομούμε δεν σημαίνει ότι θα πάει μόνο σε μία κατεύθυνση γιατί ο συνταξιούχος έχει και ανάγκες σε υγεία, ένα από τα αντίμετρα είναι η κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης, πλήρως, για όσους λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ, μέχρι 1400 ευρώ το 50%, έχουμε τα επιδόματα τα οποία αφορούν τη στέγαση. Έχουμε πολλά τέτοια μέτρα που εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινωνικής μας πολιτικής.

Για την προσωπική διαφορά

Η συζήτηση για τις συντάξεις έχει κλείσει για τη Νέα Δημοκρατία, που έχει δεσμευτεί δια στόματος Βρούτση αλλά και του Κ. Μητσοτάκη, ότι θα φέρει τις μειώσεις ο κόσμος να χαλάσει, ότι προβλέπεται στη μείωση των προσωπικών διαφορών, η Ν.Δ. θα τις επιβάλλει, αυτές τις μειώσεις. Εμείς το νομοθετήσαμε κάτω από μία δέσμευση, προϋπόθεσης, που δεν δεχόμασταν ως ορθή, αλλά που επιφυλαχθήκαμε εν συνεχεία, ότι όταν θα αποδείξουμε ότι είναι εσφαλμένη. Θα χαράξουμε τη δική μας πολιτική, αυτό είχε διακηρύξει και ο πρωθυπουργός… … επομένως η δική μας στόχευση θα παραμένει πάντα να βελτιώνουμε τα πράγματα προς όφελος των πολιτών και για την ανάπτυξη της ίδιας της οικονομίας.

Υπάρχει μία ψευδής είδηση, από αρχές του χρόνου, ότι από το νόμο έχουμε δεσμευτεί να ενημερώσουμε όλους για το ύψος της σύνταξής τους. Δεν υπάρχει αυτή η πρόβλεψη στο νόμο. Αυτό που έχει προβλεφθεί στο νόμο, που ήταν το τρίτο μνημόνιο, ήταν ότι θα πρέπει να καταγράφεται στο μηχανογραφικό σύστημα επεξεργασίας των συντάξεων επανυπολογισμού το ύψος αυτών των συντάξεων και αυτό συμφωνήθηκε για ευνόητους λόγους, διότι έτσι θα μπορούμε να ξέρουμε τα περιθώρια που έχουμε να συμφωνήσουμε άλλες πολιτικές και να επιφυλάξουμε άλλες πολιτικές. Στους συνταξιούχους θα δοθεί με το εκκαθαριστικό της σύνταξης την οποία θα λάβουν.

Για τον Γ. Μπαλταδώρο

Διάφοροι επαΐοντες βγαίνουν και λένε νούμερα τα οποία αποδεικνύεται ότι δεν είναι ορθά. Όπως εκείνη η ανεκδιήγητη δήλωση κάποιου που είπε ότι η σύνταξη αυτού του παλικαριού, του Γιώργου Μπαλταδώρου θα ήταν 400 ευρώ και η Ένωση των Αποστράτων Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι θα είναι 3.102 ευρώ. Και δεν ντράπηκε ποτέ κανείς… να βγει και να πει… δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Για αυξήσεις στις συντάξεις

Χαμηλές συντάξεις κυρίως διότι έχουμε 384 μόνο την εθνική σύνταξη και επομένως θα έχουμε αύξηση, οι αγρότες θα έχουν μικρή αύξηση, δεν θα έχουν καμία μείωση, μεγάλη αύξηση θα έχουν οι εργαζόμενοι που είχαν υψηλές εισφορές και όρους εργασίας ιδιαίτερα ανθυγιεινούς και βαρείς, είναι το κριτήριο της καταβολής υψηλών εισφορών.

Για την 13η σύνταξη

Νομίζω ότι όχι για λόγους ευπρέπειας, αλλά για λόγους ευθύνης θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το πλαίσιο εκείνο των μέτρων για την πολιτική που θα ακολουθήσουμε σε εκείνα τα θέματα. Όμως ήδη έχουμε νομίζω προ οικονομήσει την κατεύθυνση πάνω στην οποία θα κινηθούμε.

Για τον ΕΔΟΕΑΠ

Να διαβάσουν οι δημοσιογράφοι το νόμο, όπως προσδιορίζεται πλέον και έχει κατατεθεί, και θα ψηφιστεί… για όλα και για το 2%.

Οι δανειστές κατάλαβαν τους λόγους για τους οποίους υπάρχει ο ΕΔΟΕΑΠ τους λόγους που εγώ υποστήριξα, γιατί πρέπει ο ΕΔΟΕΑΠ να διατηρηθεί και είναι νοσηρότητα που εμφανίζεται πολλαπλασιαστικά στους εργαζόμενους του Τύπου, κυρίως σε καρδιακά και τέτοιου τύπου…

Η Κομισιόν επικύρωσε αυτή τη συμφωνία την συμπεριέλαβε στο κείμενο της τεχνικής συμφωνίας και αυτό είναι παρά πολύ σημαντικό.

Θεωρώ ότι είναι στα χέρια των εντασσόμενων στον ΕΔΟΕΑΠ και των εμπλεκόμενων στον ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή των εργοδοτών… είναι στα χέρια όλων να τον κάνουν βιώσιμο και πιο δυνατό.

Πηγή ρεπορτάζ: kontranews.gr Δείτε το βίντεο από το kontranews:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ