Πέρασε η ελληνική πρόταση με 251 «ναι» – Ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία

Εγκρίθηκε με 251 ψήφους  η ελληνική πρόταση, ωστόσο υπήρξε μεγάλο ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία, με την πρόεδρο της βουλής και κορυφαίους υπουργούς να μην δίνουν το «πράσινο φως» στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης με το οποίο ζητούσε το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για  τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον ESM.

Συγκεκριμένα,  παρόντες στην ψηφοφορία ήταν 291 βουλευτές. 251 ψήφισαν «ναι», 32 «όχι» και 8 βουλευτές δήλωσαν παρών.  

Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκαν 17 βουλευτές, άλλοι ψηφίζοντας «όχι», άλλοι δηλώνοντας «παρών» και άλλοι με την απουσία τους.

Καθαρό «όχι» ψήφισαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα.   «Παρών» δήλωσαν η πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, καθώς και οι βουλευτές Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά δεν περίμεναν τόσες διαφοροποιήσεις, αλλά η ομιλία και το «παρών» της κ. Κωνσταντοπούλου φαίνεται ότι οδήγησε περισσότερους βουλευτές που ήταν διστακτικοί να μην υπερψηφίσουν την ελληνική πρόταση.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου και η Ραχήλ Μακρή. Απουσίαζαν επίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Ελένη Αυλωνίτου που έστειλαν επιστολή όταν αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν «ναι».

 

Λαφαζάνης: Γιατί δήλωσα «παρών»

Τους λόγους για τους οποίους δήλωσε “παρών” εξήγησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης  με δήλωσή του.

«Με το «παρών» εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση»που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου.

Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερωναπορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν τηνευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει – χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας» αναφέρει.

Τέσσερις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ που απουσίαζαν (Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου)

Δεν συμμετείχαμε στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για τους παρακάτω λόγους:

Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας.

 

Exit mobile version