Παυλόπουλος: Υποχρέωσή μας η προστασία του αναλλοίωτου χαρακτήρα του Αγίου Όρους

«Η Ελληνική Δημοκρατία έχει την υποχρέωση προστασίας του Ιερού Τόπου του Αγίου Όρους, για τη διατήρηση αναλλοίωτου του χαρακτήρα και της πορείας του στο μέλλον» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στη Μοναστική Πολιτεία του Άθω, μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το Άγιον Όρος περιλαμβάνεται στην πατρίδα μας και εξέφρασε τη χαρά και την προσδοκία ότι η σημερινή συνάντηση και συναναστροφή θα συμβάλει, ακόμη περισσότερο, στην καλλιέργεια πνεύματος εγγύτητας και αμεσότητας.

«Η τεράστια και ανεκτίμητης αξίας πολιτιστική κληρονομιά του μοναδικού αυτού πνευματικού κέντρου σ’ ολόκληρη την Οικουμένη, η οποία αποδεικνύεται και εκ του γεγονότος ότι από το 1988 το Άγιον Όρος συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, συνεχίζεται και επεκτείνεται χάρις στην δική Σας παροχή και προσφορά. Είστε άξιοι επαίνου και συγχαρητηρίων. Υπενθυμίζω ότι ο Μακαριστός Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, σε ομιλία του στον ιερό ναό του Πρωτάτου, το 1963, κατά τον εορτασμό της πρώτης Χρυσής Χιλιετηρίδας του Αγιορείτικου Μοναχισμού, είχε τονίσει: «Οι κατοικούντες σήμερον εις το Άγιον Όρος είναι οι συνεχισταί της γνησίας ορθοδόξου θρησκευτικής ζωής» επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία, στους κόλπους της οποίας περιλαμβάνεται το Άγιον Όρος, έχει υποχρέωση προστασίας του Ιερού Τόπου για την διατήρηση αναλλοίωτου του χαρακτήρα και της πορείας του στο μέλλον. Η παρουσία μας εδώ, σ’ έναν χώρο τον οποίο αγιάζει η ασίγαστη διακονία λαμπρών Αδελφοτήτων και Οικιστών, μας γεμίζει χαρά και προσδοκία ότι η σημερινή συνάντηση και συναναστροφή θα συμβάλει, ακόμη περισσότερο, στην καλλιέργεια πνεύματος εγγύτητας και αμεσότητας.»

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο Πρωτοεπιστάτης του Αγίου Ορους, ο γέροντας Παύλος από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, ο οποίος καλωσόρισε τον κ. Παυλόπουλο και χαρακτήρισε το Περιβόλι της Παναγίας «Ακρόπολη της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού». Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στη χώρα μας και εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα η ελληνική πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος να αφουγκραστούν την αγωνία και τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού, να σταθεί δίπλα του. Επίσης υπογράμμισε ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα ο αριθμός των προσκυνητών στο Άγιον Όρος αυξάνεται.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στις Καρυές ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, ο Πρεωτιστάτης γέροντας Παύλος και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, οι ηγούμενοι των 20 Μονών και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μιλήτου Απόστολος.

Διαβάστε επίσης:

Μπαράζ διεθνών συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα

Ο πλουσιότερος και ο φτωχότερος πολιτικός αρχηγός – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.