Παυλόπουλος από Αλεξάνδρεια: Κάνω ένα προσκύνημα στους ανθρώπους που φυλάνε ακόμη τις «Θερμοπύλες» του Ελληνισμού

Με ελληνικές σημαίες στα χέρια και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Αιγύπτου, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας υποδέχτηκε σήμερα θερμά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο ιστορικό Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι.

Και δίπλα από τους μαθητές, τους προσκόπους και τον απλό κόσμο, με τις ελληνικές σημαίες στους ιστούς αλλά και στα χέρια, ο κ. Παυλόπουλος ανταπέδωσε με συγκινητικό τρόπο:

«Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας κάνω αυτό το προσκύνημα, εδώ, στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας. Προσκύνημα, γιατί η Αλεξάνδρεια φιλοξενεί το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και γιατί εδώ αναπτύχθηκε η αρχαιότερη διασπορά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, για αυτό και δικαίως αποκαλείται πρεσβυγενής Κοινότητα της Αλεξάνδρειας», τόνισε ο Έλληνας Πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Τέρενς Κουΐκ και τον μοναδικό Αλεξανδρινό Αιγυπτιώτη στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Τηλεπικοινωνιών κ. Γιώργο Φλωρεντή και τον Έλληνα Πρέσβη κ. Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση.

«Σε αυτόν εδώ τον τόπο, εδώ και τόσα χρόνια, άνθισε ο Ελληνισμός, όπου μεγάλοι Έλληνες μέσα από την οικονομική τους δραστηριότητα αναδείχτηκαν σε μεγάλους ευεργέτες για τον τόπο μας. Δε χρειάζεται να αναφέρω ονόματα. Τα κτίρια της Αθήνας και όχι μόνον μαρτυρούν αψευδώς για αυτό» προσέθεσε.

Και ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την προσφορά της παροικίας:

«Πέρα όμως από τις ευεργεσίες στην πατρίδα, οι ίδιοι και άλλοι άνθρωποι διαμόρφωσαν εστίες πολιτισμού και εστίες παιδείας με σχολεία και γυμνάσια. Επίσης, στήριξαν τους πάσχοντες ανθρώπους στην Αλεξάνδρεια, τα παιδιά, ορφανοτροφεία, γηροκομεία.

Εκτός από αυτό όμως, τούτος εδώ ο τόπος στην Αλεξάνδρεια συνδέεται με την άνθιση του ελληνικού πνεύματος. Ας μην ξεχνάμε τι σημαίνει για τον ελληνικό πολιτισμό και διεθνώς. Ή, το πώς περιγράφει την Αλεξάνδρεια ο Τσίρκας στην Νυκτερίδα στην τριλογία του «Ακυβέρνητες Πολιτείες».

Και ο κ. Παυλόπουλος, που έφτασε στο χώρο του Σάτμπι, τον οποίο υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης και όλη η Κοινοτική Επιτροπή, κατέληξε:

«Για αυτό ήρθα εδώ. Είναι ένα προσκύνημα που κάνω εδώ εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού, σε αυτούς τους ανθρώπους που φυλάνε ακόμη τις «Θερμοπύλες» του Ελληνισμού. Σε αυτούς που κατάγονται από μεγάλους προγόνους οι οποίοι βοήθησαν τον τόπο να ορθοποδήσει. Έδωσαν εδώ τη δυνατότητα να συνεχιστεί το πνεύμα της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας. Και το κυριότερο, έμαθαν στη νεολαία που ζει υπό συγκεκριμένες συνθήκες – δύσκολες πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πάντα μέσα στη ψυχή τους. Αυτό με κάνει περισσότερο αισιόδοξο, όταν οι σχέσεις μας με τη φίλη και αδελφή χώρα της Αιγύπτου είναι εξαιρετικές. Και αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για ένα καλύτερο κόσμο, ειρηνικό, σταθερό, δημοκρατικό. Ένα κόσμο που υπερασπίζεται τον άνθρωπο, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία.

Τι καλύτερη εστία από αυτόν εδώ τον τόπο; Και τι ωραιότερη έμπνευση για μένα από αυτούς εδώ τους ανθρώπους. Στα μάτια τους βλέπω τη συνέχεια του Ελληνισμού. Και στην ψυχή τους, βλέπω τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε όποια πρόκληση κι αν βρούμε μπροστά μας. Για να φανούμε και εμείς άξιοι απόγονοι μεγάλων προγόνων.

Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς για τη διαδρομή σας, για το ήθος σας για την ελληνική σας συνείδηση. Και γιατί είστε εδώ για να συμπορευτούν οι δύο λαοί της Ελλάδας και της Αιγύπτου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ