Παρέμβαση Βενιζέλου για τη Συρία

Παρέμβαση Βενιζέλου για τη Συρία

 

Το θέμα της Συρίας σχολίασε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρέμβασή του στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης , τονίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί το ψήφισμα του Συμβούλιου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών πτυχών της κρίσης, καθώς εξακολουθεί να εξελίσσεται μία ανθρώπινη τραγωδία.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία και στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Η.Π.Α. αφενός, και Ρωσίας αφετέρου, στην εξέλιξη της διαδικασίας της Γενεύης ΙΙ και της διαμεσολάβησης του κ. Μπραχίμι, με στόχο να διαφυλαχθεί η προσπάθεια αυτή.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε το Συμβούλιο,  για τις ελληνικές επιφυλάξεις σε σχέση με τη διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η θέση της Ελλάδος είναι πώς θα έπρεπε η εν πλω υδρόλυση να γίνει σε ανοικτή θάλασσα και όχι στη Μεσόγειο. Εφόσον, όμως, το ζήτημα αυτό δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και εφόσον θα επιλεγεί πράγματι, τελικά, η εν πλω υδρόλυση στη Μεσόγειο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα παρασχεθούν οι απόλυτες εγγυήσεις σε σχέση με την προστασία του μεσογειακού θαλάσσιου περιβάλλοντος, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασκήσει ενεργά το ρόλο της ως προς την παρακολούθηση της εφαρμογής των εγγυήσεων αυτών.

Όλα τα κράτη-μέλη που μετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στην επιχείρηση αυτή, υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., όπως η Δανία, η Φινλανδία και η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά πως κατά την εκτίμηση των τεχνικών τους συμβούλων, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την εφαρμογή της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων της Γενεύης.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει εντονότατη κοινωνική ευαισθησία, ιδίως στην Κρήτη, διότι πέραν της οικολογικής ευαισθησίας υπάρχει και ζήτημα προστασίας του τουριστικού προϊόντος της Μεσογείου και ζήτησε αυτές όλες οι ευαισθησίες και οι επιφυλάξεις να ληφθούν στο έπακρο υπόψη από κάθε εμπλεκόμενο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ