Παρέμβαση IIF για τις εκλογές

Την ανάγκη μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει σε έκθεσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), εκτιμώντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να συσταθεί μια πλειοψηφική κυβέρνηση που θα προασπίσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας.

Η έκθεση με ημερομηνία 1 Μαΐου επικεντρώνεται στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το χρονικό διάστημα από 18 έως 20 Απριλίου. Παρά τη λαϊκή οργή λόγω της υπογραφής των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί, το IIF κάνει λόγο για μικρή ανάκαμψη των δύο μεγάλων κομμάτων. Στην έκθεση αναγνωρίζεται η δυσκολία συμπολίτευσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και επισημαίνεται ότι μία κυβέρνηση συνεργασίας θα επικριθεί για έλλειψη καθαρής λαϊκής εντολής, γεγονός που θα δυσκολέψει την προσπάθεία να κρατηθεί η Ελλάδα στον μεταρρυθμιστικό δρόμο που υπαγορεύουν οι δεσμεύσεις της.

Ωστόσο, στην έκθεση αναφέρεται ότι ο εκλογικός νόμος επιτρέπει στα δύο κόμματα να συγκροτήσουν κυβέρνηση με προβάδισμα 8 εδρών έστω κι αν συγκεντρώσουν αθροιστικά το 37% των ψήφων.

Στον αντίποδα, εάν από τις εκλογές προκύψει ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, το IIF προκρίνει την σύσταση μίας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας και θα την οδηγήσει εκ νέου σε εκλογές μέσα στο έτος.  Πηγή: skai.gr   

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ