“Παράθυρο” για το Διεθνές Δικαστήριο από την Άγκυρα;

Μηνύματα στην Ελλάδα θεωρείται πως στέλνει η Άγκυρα στα ζητήματα των σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων αλλά και της οριοθέτησης θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, με πρόφαση τη μη εύρεση αξιόλογων δεδομένων, απέκλεισε το ενδεχόμενο εμφάνισης ερευνητικών πλοίων στις περιοχές μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, ενώ τουρκικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα “Καθημερινή”, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί το ζήτημα θαλάσσιων ζωνών ευθύνης στα διεθνή δικαστήρια, σε περίπτωση που η Αθήνα τηρήσει την ίδια φιλοσοφία και τις αρχές διαβούλευσης, όπως έκανε στις συμφωνίες για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης που υπέγραψε με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Ο κ. Ντονμέζ στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ρωτήθηκε εάν η Τουρκία αποφεύγει να κάνει εργασίες για να μην υπάρχει ένταση με την Ελλάδα στην περιοχή, στην οποία είχε βρεθεί το Ορούτς Ρέις το 2020.

“Αν δεν βρέθηκε κάτι στις σεισμικές έρευνες που έγιναν εδώ, δεν κάνουμε γεωτρήσεις καθώς έχει κόστος εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι θέμα πολιτικής απόφασης αλλά τεχνικής, δεν κάνουμε γεωτρήσεις εκεί όπου δεν υπάρχει πιθανότητα να βρούμε κάτι” δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας. Αναλυτές εκτιμούν σύμφωνα με την “Καθημερινή”, ότι η απάντηση του Ντονμέζ πως ίσως δεν βρέθηκε κάτι αξιόλογο στην περιοχή, είναι ένα πολιτικό μήνυμα στην Ελλάδα ότι η Τουρκία δεν θα στείλει το επόμενο διάστημα ερευνητικά σκάφη ή γεωτρύπανα δίνοντας χρόνο στη διπλωματία. Ο Τούρκος υπουργός αν και έκανε αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για το τι σκοπεύει να κάνει η Τουρκία.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί να οδηγηθούν στα διεθνή δικαστήρια θέματα των διαφορών που αφορούν στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ευθύνης και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αν η Ελλάδα τηρήσει την ίδια στάση διαβούλευσης την οποία τήρησε με το Κάιρο και τη Ρώμη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ