Παππάς για τον ναζιστικό χαιρετισμό με τον ανήλικο γιο του: Ήταν Τριώδιο, κάναμε πλάκα

Αρνούμενος τον τίτλο του «υπαρχηγού» και τον ρόλο του «καθοδηγητή» της Χρυσής Αυγής και κάνοντας λόγο για δίωξη με «καθαρά πολιτικά κριτήρια», εμφανίστηκε απολογούμενος ο πρώην βουλευτής Χρήστος Παππάς, φίλος, ομοϊδεάτης και κουμπάρος του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ενώπιον του δικαστηρίου, ο Χρήστος Παππάς τόνισε πως «προσέρχομαι με καθαρή την συνείδηση μου. Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος» και υποστήριξε ότι δεν τον εκφράζουν πλέον τα «νεανικά του κείμενα» περί εθνικοσοσιαλισμού, καθώς επρόκειτο για «ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου».

Αναφερόμενος στις φωτογραφίες του να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά», είπε πως είναι κι αυτές «δεκαετίες πίσω» και επιπλέον «είναι προσωπικά δεδομένα». Ειδικά για συγκεκριμένη φωτογραφία, όπου εμφανίζεται με τον ανήλικο γιο του να χαιρετούν ναζιστικά, είπε, ενώπιον δικαστών και ακροατηρίου ότι «ήταν Τριώδιο, πλάκα κάναμε».

Ο Παππάς, που όπως είπε βρίσκεται στη Χρυσή Αυγή από τη δεκαετία του 1980, είπε πως έχει εξελιχθεί και έχει αλλάξει από εκείνα τα χρόνια ως σήμερα. Όπως ανέφερε, η Χρυσή Αυγή «δεν έχει σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό. Η ιδεολογία μας είναι ο λαϊκός εθνικισμός».

Ερωτηθείς από την πρόεδρο σχετικά με τη φωτογραφία του, «όχι και τόσο παλιά» όπου εμφανίζεται να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» πάνω από τον τάφο του Μπενίτο Μουσολίνι, στην Ιταλία, απάντησε πως ο χαιρετισμός είχε επικρατήσει στην Ελλάδα επί Μεταξά. Δήλωσε περήφανος απόγονος πολεμιστή του ελληνοαλβανικού Μετώπου και υποστήριξε πως ο τάφος του Ιταλού ιδρυτή του φασιστικού κόμματος αποτελεί «τουριστική διέλευση… δεν πήγα μόνον εκεί. Πέρασα όλη την βόρεια Ιταλία».

Ο τίτλος του «υπαρχηγού» και ο ρόλος του «καθοδηγητή», υποστήριξε πως είναι κατασκεύασμα των ΜΜΕ. Είπε μάλιστα ως προς αυτό, ότι πλην μίας και μόνο φοράς, εκτός από την αρθρογραφία του, ουδέποτε έγραψε εγκυκλίους για τα μέλη του κόμματος. Αυτή η μοναδική, που κατόπιν παράκλησης του κ. Μιχαλολιάκου έγραψε, ήταν για να «αναφέρω την γραμμή του κόμματος που μπορεί να μας δημιουργούσαν προβλήματα» ώστε να «προλάβω τυχόν καταστάσεις από φίλους και οπαδούς του κόμματος». Ερωτηθείς για την αναφορά του στην επίμαχη εγκύκλιο σε «απελευθερωτικό αγώνα», ο κ. Παππάς είπε πως είχε πολιτική και όχι στρατιωτική έννοια, προσθέτοντας πως θα μπορούσε αντί αυτών που έγραψε να είχε παραθέσει επιστολή του Παύλου Μελά.

Πρόεδρος: Ο Παύλος Μελάς που την απηύθυνε;

Κατηγορούμενος: Στους Ευέλπιδες.

Και ο αναπληρωτής εισαγγελέας όμως, ρώτησε τον κατηγορούμενο για ποιο λόγο θα παρέθετε μία επιστολή προς στρατιώτες σε μία τοπική πολιτικού κόμματος, για να λάβει την απάντηση «έτσι λογοτεχνικά κάπως». Ο εισαγγελέας επέμεινε, λέγοντας πως γνωρίζει την επιστολή του στρατιωτικού και «πως δεν είναι καθόλου λογοτεχνική» και ο κ. Παππάς απάντησε πως για αυτό δεν την χρησιμοποίησε.

Όπως υποστήριξε στο δικαστήριο ο Χρήστος Παππάς, η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία στρατιωτική δομή, δεν υπήρχαν «τάγματα εφόδου» και δεν την αφορούσαν σημαίες και σύμβολα ναζιστικά. Είπε μάλιστα, πως κακώς φωτογραφίζονταν κάποιοι με τέτοιου είδους σημαίες, τονίζοντας πως «δεν αφορά όμως το κόμμα αυτό». Η πρόεδρος του απάντησε, πως «αφορά όμως τον οπαδό, τον ψηφοφόρο και τα μηνύματα που λαμβάνει».

Αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υποστήριξε πως ως άνθρωπος και ως πιστός θεωρεί την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής «κορυφαίο ποινικό αδίκημα και κορυφαίο αμάρτημα» και καταδίκασε το γεγονός, προσθέτοντας ότι είναι κατά της βίας.

Σχετικά με τα «επεισόδια με το ΠΑΜΕ» είπε πως την περίοδο εκείνη «δεν υπήρχε καν τοπική Περάματος» ενώ δήλωσε πως δεν γνώριζε για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Ο ίδιος, ανέφερε ότι «ουδέποτε δέχθηκα παρότρυνση, εντολή, σύσταση από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Νικ. Μιχαλολιάκου, να προβώ σε έκνομη ενέργεια, πολύ περισσότερο να παροτρύνω ή να δώσω κατεύθυνση για κάτι ανάλογο».

Είπε τέλος, ότι η φράση που αποδίδεται στον κ. Σαμαρά «θα τους πάω στο 2%» συνιστά «κατάχρηση εξουσίας, καθώς λέγεται από έναν πρωθυπουργό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.