Παπαγγελόπουλος—Τουλουπάκη: Έθεσαν θέμα μη νόμιμης σύνθεσης του Ειδικού δικαστηρίου

Θέμα μη νόμιμης σύνθεσης του Ειδικού δικαστηρίου όπου δικάζονται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, έθεσε με την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος της εισαγγελικής λειτουργού, Γιαννης Μαντζουράνης.

της Άννας Κανδύλη

«Θέλω να θέσω ένα ζήτημα που άπτεται της νόμιμης ή μη σύνθεσης του δικαστηρίου. Το δικαστήριό σας αποτελείται από 7 μέλη του Αρείου Πάγου που είχαν το βαθμό του αρεοπαγίτη πριν την υποβολή της πρότασης για άσκηση δίωξης. Υπάρχει πάγια νομολογία ότι οποιαδήποτε παράβαση κατά την κλήρωση δημιουργεί ακυρότητα σχετική που πρέπει να προταθεί πριν την έναρξη αποδεικτικής διαδικασίας».

Όπως εξήγησε ο κ. Μαντζουράνης επικαλούμενος τις προβλέψεις του Νόμου περί ευθύνης υπουργών: «Στην κλήρωση της Βουλής μπαίνουν μόνο όσοι μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους. Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος δικαστής (σ.σ.: είχε κληρωθεί αναπληρωματικός και απουσιάζει λόγω ασθένειας) είχε άδεια λόγω δυσίατης ασθένειας. Μπορούσε να μπει το όνομα του λοιπόν στην κλήρωση; Δεν μπορεί να αγνοούσε την κατάσταση η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ή ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο άνθρωπος στερούνταν και στερείται ακόμα και των πνευματικών του ικανοτήτων. Αυτή η βάναυση παρανομία δε μπορεί να θεραπευτεί παρά μόνο εάν το κρίσιμο χρονικό διάστημα δεν είχε αναρρωτική άδεια. Ο πρόεδρος της Βουλής κατά την γνώμη μας εξαπατήθηκε. Υποβάλλουμε αίτημα να ζητηθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να προσκομιστούν στο δικαστήριο όλα τα έγγραφα που φανερώνουν από ποτέ μέχρι πότε βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν ή όχι οι νόμιμες διαδικασίες και να κρίνουμε αν θα καταθέσουμε ένσταση για σχετική ακυρότητα».

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Παπαγγελόπουλος θέλοντας όπως είπε «να υπενθυμίσω στα μέλη του δικαστηρίου ο συγκεκριμένος δικαστής κληρώθηκε τελευταίος. Λόγω της παλιάς μου ιδιότητας και του αξιακού μου κώδικα δεν θα εκφράσω κανένα υπαινιγμό κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου. Θα τονίσω όμως το γεγονός ότι κληρώθηκε 10ος. Δεν στρέφομαι κατά την προέδρου του ΑΠ, αλλά αμφισβητώ την κλήρωση. Είναι σφόδρα πιθανό, η πλειοψηφία της Βουλής που με παρέπεμψε με πιέσεις να χρησιμοποίησε ως «άλλοθι» για την κλήρωση τον δικαστή» ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Νωρίτερα, ο Θέμης Σοφός εκπροσωπώντας την εισαγγελέα εφετών Γεωργία Τσατάνη, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο δέχθηκε πιέσεις και παρεμβάσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλου για συγκεκριμένες υποθέσεις που χειριζόταν, εξέφρασε την πρόθεση της εντολέως του να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ