Παπακώστα για αποδράσεις: Είναι θέμα διαχρονικό, συμβαίνουν αυτά – ΒΙΝΤΕΟ

Στα ζητήματα ασφάλειας αναφέρθηκε η Κατερίνα Παπακώστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1, σχολιάζοντας για τα πρόσφατα περιστατικά αποδράσεων κρατουμένων, ότι αυτό είναι ένα ζήτημα διαχρονικό και ότι “συμβαίνουν αυτά”.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Παπακώστα σημείωσε ότι οι αποδράσεις δεν είναι θέμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: “είναι ένα θέμα διαχρονικό, έχουν συμβεί στο παρελθόν, συμβαίνουν και σήμερα. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή”. Κληθείσα να σχολιάσει ειδικότερα την πρόσφατη απόδραση από το Μεταγωγών, είπε: “Συμβαίνουν αυτά”.

Όπως υπογράμμισε, “αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πώς λειτουργεί στη χώρα μας -σε μία ευρωπαϊκή χώρα- το σωφρονιστικό σύστημα, το κατά πόσον αυτό το σωφρονιστικό σύστημα που είχαμε μέχρι τώρα διευθετεί ζητήματα κοινωνικοποίησης αυτών οι οποίοι εγκληματούν στη συνέχεια όταν βγουν στη συνέχεια έξω στην κοινωνία, στο πώς λειτουργεί μέσα -είχαμε τον κύκλο της μαφίας των φυλακών, μην το ξεχνάτε- που εξαρθρώθηκε από την ελληνική αστυνομία, το με ποιες συνθήκες οργανώνονται όλα αυτά τα ζητήματα, δηλαδή πώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα του σωφρονισμού”. Τόνισε στη συνέχεια ότι αυτά “είναι ζητήματα πολύ λεπτά και ευαίσθητα με τα οποία δεν ασχολούμαστε στην καθημερινή ατζέντα την πολιτική”.

Ο πρύτανης υπεύθυνος για το άσυλο – Το σύστημα μέσα στα πανεπιστήμια έχει παθογένειες

Σε ερώτηση σχετικά με τα επεισόδια που συμβαίνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα έξω από το Πολυτεχνείο και την Χαριλάου Τρικούπη, απάντησε ότι δεν λύνεται το θέμα μόνο με τις προσαγωγές ή τις συλλήψεις και πρόσθεσε: “Η αστυνομία περιφρουρεί τον χώρο, ο οποίος είναι άσυλο, υπεύθυνος για τη διαχείριση του ασύλου είναι ο εκάστοτε πρύτανης – αν ο πρύτανης ζητήσει από την αστυνομία να επέμβει, δεν θα βλέπετε αυτό το φαινόμενο κάθε Παρασκευή και Σάββατο, σε πέντε λεπτά το ζήτημα θα έχει τελειώσει”.

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι “το σύστημα μέσα στα πανεπιστήμια έχει πολλές παθογένειες με την έννοια της συνάφειας των πρυτανικών αρχών με τις φοιτητικές νεολαίες. Εάν δεν μπορέσουν μόνοι τους, και αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν, θα υποχρεωθεί η πολιτεία να φέρει άλλο νομικό πλαίσιο που τους επιβάλλει. Αυτό όμως προσβάλει την ακαδημαϊκή κοινότητα, αν με ρωτάτε”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ