Παναγιωτόπουλος στον Realfm 97,8: Έχει τη σημειολογία του το ότι η Τουρκία μειώνει την εμβέλεια μιας μεγάλης στρατιωτικής άσκησης

«Εδώ και αρκετό καιρό στο πεδίο, όσον αφορά τη συχνότητα και την πυκνότητα διεξαγωγής ασκήσεων στρατιωτικών η Τουρκία έχει μειώσει την ένταση. Κάνει μικρότερης εμβέλειας ασκήσεις και λιγότερο συχνά σε σχέση με το παρελθόν» δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

«Μπορεί η ρητορική κατά καιρούς να προσλαμβάνει επιθετικούς και προκλητικούς τόνους, στο πεδίο όμως η εικόνα είναι αυτή. Μετά τον καταστροφικό σεισμό μειώθηκαν κι άλλες εκφάνσεις επιθετικής ή διεκδικητικής συμπεριφοράς όπως οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις στον εναέριό μας χώρο. Σε κάθε περίπτωση αυτό εκλαμβάνεται ως θετικό σημάδι από τουρκικής πλευράς. Υπάρχει σε ισχύ έτσι κι αλλιώς το μορατόριουμ για αποφυγή διενέργειας στρατιωτικών ασκήσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το χρειάζεται άλλωστε η τουριστική οικονομία και της Τουρκίας και της Ελλάδας. Δεν είναι ότι καλύτερο να υπάρχουν στρατιωτικές ασκήσεις και να βλέπουν οι τουρίστες αεροπλάνα και πλοία να επιχειρούν» πρόσθεσε.

«Το ότι η Τουρκία αυτή την ώρα επιλέγει να μειώνει την εμβέλεια μιας μεγάλης στρατιωτικής άσκησης, έχει τη σημειολογία του. Πρέπει να εκληφθεί θετικά. Θα δούμε, κρατάμε μικρό καλάθι» σχολίασε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Το 2020 φτάσαμε κοντά σε θερμό επεισόδιο, είναι γεγονός. Ξεκινώντας από την οργανωμένη απόπειρα εισβολής δια των παρατύπων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα του Έβρου τον Μάρτη του 2020, που αντιμετωπίστηκε με αποφασιστικότητα, συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020 στην θάλασσα με την ανάπτυξη σχεδόν του συνόλου του πολεμικού στόλου και των δύο πλευρών. Ήταν στιγμές κορύφωσης της έντασης, όμως θεωρώ ότι αυτή η εκπεφρασμένη αποφασιστικότητα από ελληνικής πλευράς να ορθώσει ανάστημα και να αναπτύξει το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων, ήμασταν σε κατάσταση ετοιμότητας και από αέρος και από ξηράς. Έστειλε το σωστό μήνυμα και έγινε κατανοητό από την απέναντι πλευρά» επεσήμανε.

«Για τα F-16 της Τουρκίας είχα πει ότι ο δρόμος είναι μακρύς. Υπάρχουν ενστάσεις από πλευράς αμερικανικού κογκρέσου και γερουσίας σε ότι αφορά την σκοπιμότητα απόκτησης αυτών των F-16. Οι ενστάσεις επιβεβαιώνουν τη θέση που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επισκέψεις του στις ΗΠΑ, ότι αν είναι να χρησιμοποιηθούν εναντίον ενός νατοϊκού συμμάχου, δηλαδή υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη, τότε έχουμε πρόβλημα. Αυτό το κατάλαβαν και το επικαλούνται πλέον και παράγοντες αμερικανικής πολιτικής» συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ