Παναγιωτόπουλος: Λάθος η κατάργηση του υπουργείου

Παναγιωτόπουλος: Λάθος η κατάργηση του υπουργείου

 

Λάθος χαρακτήρισε την κατάργηση του υπουργείου Πολιτισμού ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση το παραδέχθηκε και το επανίδρυσε.

“Υπάρχει μια Ελλάδα, που δεν ηττάται, ανακάμπτει και θριαμβεύει” είναι το μήνυμα του νέου υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει τις δυσκολίες και την κρισιμότητα του φετινού καλοκαιριού.

“Η δική μας προσπάθεια είναι να φέρουμε σε πέρας όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι και να δώσουμε το μήνυμα ότι υπάρχει βαθύτερη Ελλάδα με διαχρονικότητα” υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Πολιτισμού παρουσίασε τις υπάρχουσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, θέτοντας ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους την επιτυχή διοργάνωση της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, την 1 Ιανουαρίου 2014. «Εκκρεμότητες υπάρχουν πολλές» παραδέχθηκε.

Όπως είπε, από τις πρώτες προτεραιότητες είναι η νομοθετική ρύθμιση για το Μέγαρο Μουσικής.«Δεν θα κλείσει, δεν θα περιοριστεί, θα επεκταθεί, και ο ρόλος του θα εξελιχθεί σε μια κεντρική κυψέλη πολιτισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την επιβίωση του ΤΑΠΑ, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, που εντέλλεται να εξασφαλίζει τα κονδύλια για τις απαλλοτριώσεις, τα λειτουργικά έξοδα των εφορειών και των μουσείων, αλλά βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, ο υπουργός τόνισε:«Το ΤΑΠΑ είναι κομβικός οργανισμός. Χρειάζονται άμεσες κυβερνητικές αποφάσεις και ρυθμίσεις».

Για το μείζον θέμα του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και της ανάδειξης των πολύ σημαντικών μνημείων αστικού βυζαντινού πολιτισμού, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι έχει ήδη συναντηθεί με τον Γιάννη Μπουτάρη, και ότι γνωρίζει τις οξείες αντιπαραθέσεις αρχαιολόγων και υπευθύνων του ΜΕΤΡΟ. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η λύση θα δοθεί μόνον αφού συντεθούν όλες τις απόψεις και εξετασθεί ακόμη και το ενδεχόμενο «να συνυπάρξουν ΜΕΤΡΟ και αρχαιότητες».

Το θέμα της ανασυγκρότησης του υπουργείου (οργανόγραμμα, οικονομικά θέματα, κτιριακές εγκαταστάσεις) βρίσκεται στην ατζέντα του υπουργού, που θεωρεί ως επικρατέστερο κτίριο για να «μετακομίσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού» τις εγκαταστάσεις του κτιρίου Τσαούσογλου, στην οδό Πειραιώς 260, καθώς και «από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα έχει γίνει μια σημαντική προεργασία». Σημειώνεται ότι οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σήμερα διεσπαρμένες σε 17 κτίρια.

 

Προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν και για τα φθινοπωρινά εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο κτίριο ΦΙΞ, που αναβάλλονται προσωρινά. Προβλήματα τεχνικού χαρακτήρα, και όχι μόνον, έχουν αναστείλει τις εργασίες στο κτίριο ΦΙΞ για περίοδο δύο μηνών.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει προγραμματισμένα για σήμερα δύο πολύ σημαντικά, όπως είπε, ραντεβού. Την πρώτη του συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αλλά και με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Για το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) ο υπουργός εξήγησε ότι η χώρα υποχρεώθηκε να συρρικνώσει οργανισμούς, και πρόσθεσε«καθημερινά καλούμαστε να διαχειριστούμε τέτοιες κρίσεις. Άμεση προτεραιότητα να συναντηθούμε με το ΔΣ του Κέντρου Βιβλίου». Για το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, τέλος, είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα βγουν στον δρόμο εργαζόμενοι».

Παρόντες στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, και η γενική γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη.

«Με τον Γιάννη είμαστε παλιοί καλοί φίλοι και θα διαχειριζόμαστε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού και οι δύο» είπε για τον υφυπουργό ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ