Παίρνουν θέση για τον επόμενο Πρόεδρο

Παίρνουν θέση για τον επόμενο Πρόεδρο

Της Λώρας Ιωάννου

Η προεδρική εκλογή αποτελεί ίσως το πιο μεγάλο ορόσημο στον στόχο της κυβέρνησης για εξάντληση της τετραετούς θητείας της. Επιδίωξη είναι η συγκρότηση προεδρικής πλειοψηφίας – η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει τον Φεβρουάριο του 2015 – με τη συγκέντρωση 180 ψήφων στην τρίτη ψηφοφορία. 

Τα τρία κόμματα που θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση κι αν γίνει, καθώς θέτουν ως προτεραιότητα τη διάλυση της παρούσας Βουλής και την πτώση της κυβέρνησης, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, που συνολικά διαθέτουν 99 βουλευτές. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η ΔΗΜΑΡ, με κοινοβουλευτική δύναμη 14 βουλευτών το κάθε κόμμα, βρίσκονται σε κρίση, και ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή πώς θα εξελιχθεί η πορεία τους.

Καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη ή όχι προεδρικής πλειοψηφίας θα παίξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, διαγραμμένοι στο σύνολό τους από τα διάφορα κόμματα, οι οποίοι ανέρχονται -από τη στιγμή που ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης επέστρεψαν ουσιαστικά στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- σε 19.

Η Realnews ζήτησε και έλαβε τη γνώμη 15 εξ αυτών για το εάν η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τι θα πράξουν οι ίδιοι τη συγκεκριμένη στιγμή. Οι οκτώ εκτιμούν πως δεν μπορεί να υπάρξει προεδρική πλειοψηφία, δηλώνοντας πως δεν θα ψηφίσουν κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ οι υπόλοιποι επτά θεωρούν ότι θα ψηφίσουν υπό τις «προϋποθέσεις» που θέτουν. 

Γεγονός που σημαίνει πως το θέμα της επίτευξης ή όχι προεδρικής πλειοψηφίας παραμένει απολύτως ανοιχτό, ένα μεγάλο… ντέρμπι, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα προκηρυχθούν νωρίτερα, για οποιονδήποτε άλλο λόγο, πρόωρες εθνικές κάλπες. Η Realnews δεν κατόρθωσε να συνομιλήσει με τον Μίμη Ανδρουλάκη και τον Γιώργο Κασαπίδη, καθώς και με τους δύο βουλευτές που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή, τονΣτάθη Μπούκουρα, που είναι προφυλακισμένος, και τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ