Οσμή νέας προανακριτικής για τον Γιάννο Παπαντωνίου – Στη Βουλή οι νέες δικογραφίες

Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου

Οσμή νέας επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης αυτή τη φορά για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου αναδύεται από τα νέα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο 16σέλιδο διαβιβαστικό των δύο νέων δικογραφιών το οποίο υπογράφουν η Πρόεδρος Πρωτοδικών Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο πρωτοδίκης Γεώργιος Ευαγγέλου επισημαίνεται ότι κοινό αντικείμενο όλων των δικογραφιών είναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά στον εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής έξι φρεγατών τύπου S του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Κατά τους ανακριτές από τα στοιχεία που έχουν προκύψει ο κ. Παπαντωνίου φέρεται με πρόθεση κατά παράβαση των καθηκόντων του να ζήτησε και να έλαβε από την γαλλική εταιρεία Thales Nederland B.V ποσό αξίας τουλάχιστον 2.835.000 ελβετικών φράγκων προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της, ποσό το οποίο συνιστά ωφέλημα ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας προκειμένου κατά παράβαση των καθηκόντων του να προβεί σε ενέργειες που ανάγονται στα καθήκοντά του.

Στο ίδιο διαβιβαστικό υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής για τον κ. Παπαντωνίου δεν ασχολήθηκε με το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχαν τέτοια στοιχεία. “Από την πρόσφατη ανακριτική μας έρευνα ωστόσο έχουν προκύψει κατά τη γνώμη μα στοιχεία που δύνανται στα πλαίσια του ανωτέρω εξοπλιστικού προγράμματος να στοιχειοθετήσουν σε βάρος του πρώην ΥΠΕΘΑ Ιωάννη Παπαντωνίου το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι ανακριτικές αρχές επικαλούνται στοιχεία τα οποία ήρθαν στα χέρια τους δια των απαντήσεων ελβετικών και κυπριακών αρχών.

Συγκεκριμένα ο Ιωάννης Παπαντωνίου φαίνεται να νομιμοποίησε παράνομα ωφελήματα που έλαβε από την κυρία υποκατασκευάστρια εταιρεία τουλάχιστον ύψος 2.835.197,0 5 ελβετικών φράγκων το οποίο αποτέλεσε μέρος τουλάχιστον του συνολικού χρηματικού ποσού των 4.608.773,0 2 ελβετικών φράγκων που διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντας όλο το ανωτέρω ποσό από οποιαδήποτε Αρμόδια ελεγκτική αρχή στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα από την ανακριτική μας έρευνα έχουμε διαπιστώσει και την διακίνηση ξεχωριστό πόσο ύψος τουλάχιστον 2.242.299 € το οποίο έχει εμβαστεί από την ίδια ως άνω γαλλική εταιρεία μέσω εξωχώριων εταιρειών με τελικούς αποδέκτες άγνωστα, κατά την ανάκριση πρόσωπα με παρεμφερή ωστόσο τρόπο και μέθοδο αντίστοιχο με αυτόν που διακινήθηκε και το ανωτέρω ποσό των 2.835.197,0 5 ελβετικών φράγκων.

Αίσθηση πάντως προκαλεί και η αναφορά των οργάνων της δικαιοσύνης στη μέθοδο διακίνησης των χρημάτων ώστε να αποκρύπτεται η ταυτότητα του ιδίου ως τελικού αποδέκτη. “Ειδικότερα ο ανωτέρω υπουργός με αφορμή την εκπόνηση και υλοποίηση του ως άνω εξοπλιστικού προγράμματος κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας έλαβε τμηματικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά μέσω τραπεζικών λογαριασμών κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποκρύπτεται τόσο η φύση των εν λόγω χρηματικών ποσών όσο και η ταυτότητά του ως τελικού αποδέκτη και πραγματικού δικαιούχου αυτών”τονίζεται χαρακτηριστικά.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη και τη διαβίβαση των νέων στοιχείων στη Βουλή, η πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση η οποία θεωρείται βέβαιο πως με την επανέναρξη εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής την 1η Οκτωβρίου θα κινήσει τις διαδικασίες για σύσταση νέας επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης μιας και πρόκειται για νέα κατηγορία η οποία δεν διερευνήθηκε από την προηγούμενη επιτροπή.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η επιτροπή η οποία αναμένεται να συσταθεί θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Novartis δηλαδή θα επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη δηλώνοντας αναρμόδια ή αν θα αποφασίσει να μπει η ίδια στην ουσία της υπόθεσης.

Δείτε το16σέλιδο διαβιβαστικό των δύο νέων δικογραφιών για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ