Οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας για την πενταμερή στο Κάιρο

Την οργή της Άγκυρας προκάλεσε το ανακοινωθέν της χθεσινής πενταμερούς συνάντησης στο Κάιρο, με το οποίο καταδικάζονται οι τουρκικές προκλήσεις στη Λιβύη και την Κύπρο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ιταλίας, συμφώνησαν ειδικά για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης ότι συνιστά παραβίαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, που υπονόμευσε περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και το χαρακτήρισαν κενό περιεχομένου και άκυρο. Παράλληλα, συμφώνησαν στο ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες.

Σε σημερινή ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει “καθόλα εξωπραγματικά” τα επιχειρήματα που καταγράφονται στο ανακοινωθέν της χθεσινής συνάντησης του Καϊρου.

“Τα μνημόνια συμφωνίας που υπογράψαμε με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα είναι σύμφωνα με το δίκαιο και νόμιμα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Προστίθεται ότι “αυτά τα μνημόνια συμφωνίας έχουν χαρακτήρα απάντησης στις πλευρές που προσπαθούν να αγνοήσουν την χώρα μας και τους Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκάλυψε για μία ακόμα φορά πόσο δίκαια και ορθά είναι τα βήματα που πραγματοποίησε η χώρα μας στην ανατολική Μεσόγειο”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι “η Τουρκία, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα λόγου στα σχετικά σχέδια της περιοχής. Με αυτή την αφορμή θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να δηλώσουμε ότι ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με όλες τις χώρες, πλην της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ προκειμένου να μετατραπεί η ανατολική Μεσόγειος σε πεδίο συνεργασίας και όχι συγκρούσεων”, αναφέρει, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.