Ωρα μηδέν για τη ΔΗΜΑΡ

Ωρα μηδέν για τη ΔΗΜΑΡ

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Δημοκρατική Αριστερά. Σήμερα, με την ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής θα κριθεί το μέλλον του Φώτη Κουβέλη στην ηγεσία του κόμματος, καθώς και ο πολιτικός προσανατολισμός που στο εξής θα ακολουθηθεί από τη ΔΗΜΑΡ, καθώς παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφωνίες για τη συμμετοχή στην υπό συγκρότηση Κεντροαριστερά ή στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποδοχή ή όχι της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη θα αποφασισθεί και ο ίδιος θα ή θα συμμεριστεί την έκκληση της μεγάλης πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής να την αποσύρει ή θα ζητήσει τη σύγκληση συνεδρίου, για να ληφθεί οριστική απόφαση.

Αιχμές – αλληλοκατηγορίες και απουσίες με νόημα

Στους κόλπους το οργάνου το κλίμα είναι βαρύ, αλλά, χωρίς εντάσεις, λόγω του αποτελέσματος. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση από τις ομιλίες των μελών του κόμματος, φάνηκε η απαίτηση να ξεκαθαρίσει η στάση της ΔΗΜΑΡ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ δεν έλειψαν η αυστηρή κριτική και ο καταλογισμός ευθυνών για την οδυνηρή ήττα στις ευρωεκλογές. Βολές που κατευθύνθηκαν, κυρίως, στην ηγετική ομάδα, ενώ ζωηρή είναι η συζήτηση για το αν θα πρέπει να καθοριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή συνεδρίου.

Ανέλαβε την ευθύνη, χωρίς αυτοκριτική

Την ευθύνη της ήττας της ΔΗΜΑΡ ανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που θα κρίνει, εάν θα κάνει ή όχι δεκτή την παραίτησή του, ωστόσο δεν προχώρησε σε αυτοκριτική για το αποτέλεσμα, λέγοντας πως η πολιτική που ακολουθούσε το κόμμα ήταν σωστή.

Ο Φ. Κουβέλης έκανε άνοιγμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, στις οποίες συμπεριέλαβε από το χώρο της κεντροαριστεράς, τους Οικολόγους, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ και, μιλώντας για το νέο μπλοκ εξουσίας της κεντροαριστεράς, τόνισε:

«Χρειαζόμαστε ένα νέο μπλοκ εξουσίας της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Μίας Αριστεράς που θα είναι απαλλαγμένοι από το λαϊκισμό και μίας κεντροαριστεράς που θα είναι σε αντιπαράθεση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Σ’ αυτό το νέο μπλοκ εξουσίας συμπεριλαμβάνονται, κατά τη γνώμη μου, όλες οι δυνάμεις που κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση, από το χώρο της Κεντροαριστεράς, από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και από το χώρο της Οικολογίας.

Σε ένα τέτοιο μπλοκ εξουσίας, η κεντροαριστερά οφείλει να διαδραματίσει το σημαίνοντα, τον κεντρικό ρόλο. Προφυλάξαμε το κόμμα μας και τη συλλογικότητά μας, όταν κάποια εξωγενή κέντρα υποδείκνυαν το δρομολόγιο που, κατά τη γνώμη μας, οφείλαμε να ακολουθήσουμε».

Αυστηρή κριτική στην ηγετική ομάδα

Δέκτες δριμείας κριτικής έγιναν ο Φ. Κουβέλης και η ηγετική ομάδα του κόμματος αναφορικά με τα απογοητευτικά ποσοστά που κατέγραψε η ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές από στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, απάντησε προσωπικά στον Φ. Κουβέλη, λέγοντας πως δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, αλλά να μην κάνει αυτοκριτική.

Τα «πυρά» του κατά της ηγετικής ομάδας έστρεψε και ο βουλευτής, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι κανείς δεν έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την ήττα.

Αιχμηρός ήταν ο βουλευτής, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις, που στόχευαν και στο περιβάλλον του Φ. Κουβέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά στελέχη ζήτησαν από τον Φώτη Κουβέλη να ξεκαθαρίσει οριστικά ότι δεν τον αφορά πιθανή υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ βουλευτές, όπως η Μίνα Ξηροτύρη τόνισαν ότι δεν θα ψηφίσουν, αν δεν αλλάξουν οι συντηρητικές πολιτικές που εφαρμόζονται. Να σημειωθεί ότι, βάσει του καταστατικού της ΔΗΜΑΡ, τέτοιου είδους απόφαση μπορεί να λάβει μόνο το συνέδριο του κόμματος.

Απουσίες Ψαριανού και Παπαδόπουλου

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής, προκάλεσε αίσθηση η απουσία του Γρηγόρη Ψαριανού, που δέχθηκε κριτική για τις προσωπικές επιθέσεις στον Φώτη Κουβέλη και του Ανδρέα Παπαδόπουλου, απουσίες που ερμηνεύτηκαν ως προανάκρουσμα αποχωρήσεων.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Την Κυριακή η απόφαση για την παραίτηση του Κουβέλη

ΒΙΝΤΕΟ-Βαρύ κλίμα και αιχμές στη ΔΗΜΑΡ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ