«Ωρα ευθύνης»

“Με την ελπίδα να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup και να λάβει μια θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα”, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, όπως δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με τους επικεφαλής της τρόικας και στην οποία συμμετείχε τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, καθώς επίσης και οι Ηλ. Πλασκοβίτης και Γ. Ζανιάς.

“Aπό το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, η ολοκλήρωση ή μη ολοκλήρωση του PSI. Eξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα βρεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική”, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

“Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας”, υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, “ζητήματα που εξαρτώνται από τη συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που κατ’ εντολή του ελληνικού λαού παίζουν έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ιδίως μάλιστα όταν φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου αυτού”.

Ερωτηθείς εάν αυτή η τελευταία του αναφορά σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους αρχηγούς, αναφέροντας ότι “έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα πλην ενός”.

Επανέλαβε δε ότι η διαπραγμάτευση είναι “Λερναία Ύδρα” και εξήγησε ότι “όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο”.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά τη σύσκεψη, ότι οι συζητήσεις έχουν ολοκληρωθεί και πως υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο έχει κάποια στοιχεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι δεν θα υπάρξει σήμερα νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό και ότι σήμερα επίκεινται οι συνεδριάσεις του Working Group και στη συνέχεια του Eurogroup.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι η πολύωρη σύσκεψη ήρθε ως συνέχεια της διαφωνίας που σημειώθηκε ανάμεσα στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σχετικά με το ζήτημα των επικουρικών και κύριων συντάξεων, ενώ πρόσθεταν ότι ο κ. Παπαδήμος είχε και σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία “και με τους δυο αρχηγούς”.

Επ’ αυτού του ζητήματος και όσον αφορά στην εξεύρεση του ποσού των 625 εκ. ευρώ που βρισκόταν σε εκκρεμότητα, στέλεχος της κυβέρνησης υποστήριζε σε συζήτηση που είχε με πολιτικούς συντάκτες μετά τη σύσκεψη ότι “όπως φαίνεται να διαμορφώνεται”, τα μισά από αυτά τα χρήματα “κλείνουν”, ενώ τόνιζε πως έχει δοθεί περιθώριο δεκαπέντε ημερών για να εξειδικευτεί από πού θα αντληθεί το υπόλοιπο ποσό.

Ειδικότερα, το ίδιο στέλεχος διευκρίνιζε ότι το ποσό των περίπου 300 εκ. ευρώ που “έχει κλείσει”, θα αφορά σε περικοπές των συντάξεων, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν έχει συμφωνηθεί εάν θα πρόκειται μόνο για τις επικουρικές ή μόνο για τις κύριες ή και για τις δύο.

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια κυβερνητική πηγή δεν απέκλειε και το ενδεχόμενο να εξεταστεί η εξειδίκευση του τρόπου άντλησης του ποσού των 625 εκ. ευρώ συνολικά, εντός του χρονικού περιθωρίου των δεκαπέντε ημερών.  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ