Όλα όσα έγιναν στις τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία ανάμεσα στους υπηρεσιακούς υπουργούς και τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης. Νωρίτερα σήμερα, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκαν από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τα μέλη της νέας κυβέρνησης.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης: Ο «βιαστικός» Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Όλοι οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο, πλην του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Ορκωμοσίας των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών με πρώτο που υπέγραψε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των υπογραφών οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί κατευθύνθηκαν στα υπουργεία που αναλαμβάνουν για τις τελετές παράδοσης – παραλαβής.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης: Τα «πηγαδάκια», οι selfie και τα παιδιά που έκλεψαν την παράσταση

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

Τους έξι στόχους για την οικονομία την επόμενη τετραετία ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Πελαγίδη.

Τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία: Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα για την αλλαγή «σκυτάλης»

Ειδικότερα, οι στόχοι έχουν ως εξής:

  • 1. Να επιτευχθεί μέσος όρος ανόδου του ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα βοηθήσει και στην αύξηση των μισθών κατά 25%. Να συνεχιστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Θα βοηθήσει σημαντικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.
  • 2. Οι προσαρμογές στο παραγωγικό μοντέλο και η αντιμετώπιση των αδυναμιών και των δομικών στρεβλώσεων 10 ετών σε εξαγωγές και εισαγωγές. Ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με την ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων και των εξαγωγών και η συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους.
  • 3. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς η περαιτέρω πρόοδος θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας.
  • 4. Η υγεία του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η συνέχιση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
  • 5. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων.
  • 6. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα μετά τις εκλογές. Διαμορφώθηκαν πολιτικές ισορροπίες που δημιουργούν ένα νέο κεφάλαιο για τον τόπο. «Υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας και ευκαιρίας που πρέπει να εκμεταλλευτούμε», είπε. Πρόσθεσε δε, ότι το νέο επιτελείο θα κτίσει πάνω στις επιτυχίες της προηγούμενης τετραετίας, καθώς υπήρξε άριστη δουλειά από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Θοδωρή Σκυλακάκη και Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Από την πλευρά του, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και η απορρόφησή τους, όπως και του ΕΣΠΑ, αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία. Ειδικά για το ΕΣΠΑ, η απορρόφηση από 27% ανήλθε σε 86% σε τέσσερα χρόνια, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 8.300 αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 780 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε, επίσης, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα (για τη διεύρυνση της περιμέτρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό), στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, στις ΣΔΙΤ και στην απολιγνιτοποίηση για νέες συνθήκες και νέες δουλειές.

Ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, με αρμοδιότητα τη φορολογική πολιτική, είπε ότι οι τέσσερις άξονες είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η σταθερότητα των εσόδων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Τέλος, ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, με αρμοδιότητα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανέφερε ότι κεντρικός στόχος είναι η πλήρης υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, με την παράλληλη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Τουρισμού

Τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα βαδίσει η νέα πολιτική ηγεσία του τουρισμού «φώτισαν» από κοινού η νέα υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και η αρμόδια υφυπουργός Έλενα Ράπτη, στη σημερινή τελετή παράδοσης- παραλαβής, στο υπουργείου Τουρισμού.

Η νέα υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, που για δεύτερη φορά αναλαμβάνει τα ηνία του τουρισμού, επεσήμανε πως βασικός στόχος των πολιτικών που θα εφαρμοστούν είναι να καταστήσουν τον ελληνικό τουρισμό «ισχυρό, ανταγωνιστικό και βιώσιμο» προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί ψηλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Ο σεβασμός του περιβάλλοντος, η μείωση της εποχικότητας του τουριστικού προϊόντος, η αειφορία, η βιωσιμότητα αλλά και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, είναι πεδία στα οποία η νέα πολιτική ηγεσία θα δώσει ξεκάθαρο στίγμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η νέα υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, επεσήμανε ότι στόχος παραμένει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η διάχυση του τουριστικού εισοδήματος σε όλη την Ελλάδα. «Θέλουμε τουρισμό 12 μήνες το χρόνο» τόνισε. Εστιάζοντας στο χαρτοφυλάκιο του υφυπουργείου, η κ. Ράπτη επεσήμανε ότι στόχος παραμένει η σύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό κλάδο, η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, αλλά και ανάπτυξη των πολιτικών προσβασιμότητας.

Παραδίδοντας τη σκυτάλη στην νέα ηγεσία του Τουρισμού, η απερχόμενη, Ιωάννα Δρέττα επεσήμανε ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, εστιάζοντας κυρίως στο ζήτημα της διαχείρισης των προορισμών. Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι η φετινή τουριστική χρονιά θα κλείσει θετικά.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Υγείας

Το όραμα του για το αναμορφωμένο ΕΣΥ παρουσίασε σήμερα κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Παραλαμβάνοντας από την υπηρεσιακή υπουργό καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, τόνισε πως για τον ίδιο είναι «ύψιστη τιμή και μεγάλη ευθύνη η ανάθεση του υπουργείου Υγείας σε εμένα, απο τον πρωθυπουργό Κυριακή Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός σε όλες του τις ομιλίες ανέδειξε το ζήτημα της δημόσιας Υγείας, συνέχισε ο νέος υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως η υγεία «είναι το μεγαλύτερο στοίχημα στη δεύτερη θητεία μας».

Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες , ανεξαρτήτως του εισοδήματος τους, είναι ο στόχος μας σε αυτή τη νέα θητεία συμπλήρωσε και ανέφερε πως οι πολίτες μπαίνουν σε προτεραιότητα, από την πρόσβαση τους, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση τους. Στις προτεραιότητες είναι και ανασύνταξη των νοσοκομείων. «Με πείσμα, αφοσίωση σκληρή δουλειά θα υπηρετήσουμε το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία» , ανέφερε επισημαίνοντας πως «σύμμαχοι μου ήταν πάντα οι άνθρωποι, μαζί με τους εργαζόμενους θα επαναθεμελιώσουμε το ΕΣΥ».

Ο νέος υπουργός επισήμανε ωστόσο πως «πολλά και κρίσιμα ζητήματα στο χώρο της Υγείας παραμένουν ανεπίλυτα», μιλώντας για τις αναμονές στα χειρουργεία και τις καθυστερήσεις στο ΕΚΑΒ.

Στόχος όπως είπε είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η συνοχή του συστήματος «που αποτελεί για μας προτεραιότητα». Δυστυχώς η πανδημία δοκίμασε το ΕΣΥ, αναδείχθηκαν οι δυνατότητες του αλλά φάνηκαν και οι αδυναμίες του, εξήγησε ο Μ .Χρυσοχοΐδης προσθέτοντας πως σήμερα οι δαπάνες για το ΕΣΥ αγγίζουν τα 5.2 δις ευρώ. Όπως είπε έρχεται αναβάθμιση 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων Υγείας μέσω του ταμείου ανάκαμψης, 10.000 προσλήψεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού και επέκταση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων «Η πρόληψη πρέπει να αφορά όλους όπου κι αν βρίσκονται να γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς κανένα κόστος για τους πολίτες», είπε.

Ακόμα μίλησε για αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και ασφαλέστερες ταχύτερες διακομιδές με νέα εναέρια μέσα.

Ο νέος υπουργός αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια τόσο στην νεα αναπληρώτρια υπουργό Ειρηνη Αγαπιδακη που απουσίαζε, καθώς εμφάνισε covid, όσο και στον υφυπουργό Μάριο Θεμιατοκλεους, αποκαλύπτοντας πως θα αναλάβει τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κομμάτι της ψυχικής Υγείας και στο νέο υφυπουργό Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

«Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί εργαζόμενοι και ηγεσία γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε» κατέληξε.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εξωτερικών

«Αποτελεί χρέος μας να υπερασπιζόμαστε καθημερινά και αδιαπραγμάτευτα την κυριαρχία και την εθνική μας υπόσταση», υπογράμμισε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής τού υπουργείου Εξωτερικών. «Σας διαβεβαιώ ότι θα το πράξουμε στο ακέραιο», προσέθεσε.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μια πολιτική αρχών, μια πολιτική που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, εμπνέεται από τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στοχεύει στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Οι αρχές αυτές που διέπουν την μεταπολεμική αρχιτεκτονική του κόσμου σήμερα βάλλονται πολλαπλώς από τις καταιγιστικές γεωπολιτικές εξελίξεις», σημείωσε και προσέθεσε:

«Θα ήθελα από το βήμα αυτό να μεταφέρω ότι, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο πρωθυπουργός, στο πνεύμα ακριβώς της υποστήριξης των εθνικών μας συμφερόντων θα θέσουμε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας».

Ο κ. Γεραπετρίτης ευχαρίστησε τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Βασίλειο Κασκαρέλη, «για την υποδοχή και κυρίως για το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του».

Όπως ανέφερε, «ο κ. Κασκαρέλης είναι από τους σοφότερους διπλωμάτες τους οποίους διαθέτει η χώρα. Θα χρειαστούμε τη σοφία του και στο μέλλον και ελπίζω πάντοτε να υπολογίζω στις συμβουλές του και στις ιδέες του».

Ακόμη, ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για την «αδιαμφησβήτητα επιτυχημένη θητεία του στο υπουργείο αυτό που είχε και ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, της ευημερίας και του διεθνούς κύρους της πατρίδας μας».

«Είναι μεγάλη τιμή να αναλαμβάνω το υπουργείο Εξωτερικών, ένα υπουργείο θεσμό που είναι συνυφασμένο με την ίδια την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, «στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του εξαιρετικά σημαντικού και δύσκολου έργου, έχω την τύχη και τη χαρά να έχω συνοδοιπόρους τρεις εξέχουσες προσωπικότητες: την κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβη της χώρας μας στις ΗΠΑ, με μακρόχρονη θητεία στην ελληνική διπλωματία σε θέσεις εξαιρετικά κρίσιμες, με βαθιά γνώση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, που από σήμερα αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε μια πολύ σημαντική πολιτική που αναπτύσσεται από σήμερα, που είναι «στις κρίσιμες θέσεις που απαιτούν συνέχεια, όπως είναι στο υπουργείο Εξωτερικών ή το υπουργείο Εσωτερικών, να υφίστανται υφυπουργοί εκ της υπηρεσίας, μέσα από σπλάχνα του υπουργείου, έτσι ώστε να εκφράζεται η συνέχεια του κράτους και η συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής».

Ακόμη υποδέχτηκε τον κ. Κώστα Φραγκογιάννη, «τον υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του στο υπουργείο, στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας, έχοντας εργαστεί περισσότερο από 30 χρόνια στο αντικείμενο της διεθνοποιημένης ανάπτυξης του επενδυτικού τομέα». Κατά τη θητεία του, όπως ανέφερε, «έθεσε συγκεκριμένους στόχους αναπτυξιακής και εξωστρεφούς ατζέντας που υλοποίησε στο ακέραιο και αυτό θα συνεχίσει να πράττει».

Τέλος, τον υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα, ο οποίος θα έχει το χαρτοφυλάκιο της δημόσιας διπλωματίας και του απόδημου ελληνισμού. «Ο κ. Κώτσηρας, διδάκτωρ του ευρωπαϊκού δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μαθητής μου και είναι μεγάλη τιμή για τον όποιο δάσκαλο να βλέπει τα δικά του παιδιά να προοδεύουν και σήμερα συνεργάτης μου», επισήμανε.

Όπως υπενθύμισε, ο κ. Κώτσηρας υπηρέτησε ως υφυπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «αναλαμβάνει ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο για τους απανταχού Έλληνες και για την προώθηση των συμφερόντων της ομογένειας, αλλά και για τη δημόσια εικόνα της χώρας. Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπηρετήσει αυτή τη σοβαρή και δύσκολη αποστολή».

«Αυτονοήτως, το έργο το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορεί να πετύχει αν δε στηριχτεί στο διπλωματικό σώμα και στην υπηρεσία», τόνισε επίσης ο κ. Γεραπετρίτης.

«Το διπλωματικό σώμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, αποτελούμενος από στελέχη υψηλού κύρους, κατάρτισης και εξειδίκευσης που υπερβαίνουν εαυτόν, στηρίζοντας τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνεργασία μου, όπως και όλης της πολιτικής ηγεσίας με την υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών θα είναι καθημερινή και άμεση. Προσβλέπω στη συνεργασία αυτή και θα στηριχθώ πάνω σε αυτόν τον πυλώνα», κατέληξε.

Κασκαρέλης: Το ΥΠΕΞ είναι στελεχωμένο σε όλους τους κλάδους με επαγγελματίες υψηλού επιπέδου

«Σε σύντομο διάστημα στο οποίο είχα την ιδιαίτερη τιμή να υπηρετήσω από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης και στο πλαίσιο του μεταβατικού ρόλου μου, κύρια μέριμνα μου υπήρξε η διατήρηση, η ενίσχυση και η δημιουργία θετικών διαύλων επικοινωνίας με ξένους ομολόγους μου, μεταξύ των οποίων κυρίως της Κύπρου, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων χωρών», τόνισε από την πλευρά του ο πρέσβης Βασίλειος Κασκαρέλης, που υπηρέτησε τον τελευταίο μήνα ως υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, ανέφερε, την εκπροσώπηση της χώρας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, τη διασφάλιση της συνέχειες της διοίκησης και την προετοιμασία των εκλογών για τους Έλληνες του εξωτερικού.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τα στελέχη όλων των κλάδων του υπουργείου Εξωτερικών, τους οποίους ευχαριστώ θερμά», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στο νέο υπουργό Εξωτερικών είπε: «Κύριε υπουργέ έχετε κληθεί να αναλάβετε τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής σε μία κρίσιμη περίοδο με ένα πόλεμο ο οποίος μαίνεται στην Ευρώπη, σε μία γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή και σε μια σειρά από κρίσεις εν εξελίξει, οι οποίες ενδέχεται, όπως το 2001, να αλλάξουν ριζικά το διεθνές σκηνικό».

«Είμαι βέβαιος ότι με την κατάρτιση και τις ικανότητες σας, καθώς και την πολύτιμη συνδρομή των στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών θα προάγεται τα συμφέροντά μας και θα αναβαθμίσετε τον ρόλο της χώρας», σημείωσε.

Κλείνοντας έκανε ένα σχόλιο για το δεύτερο σπίτι του, όπως χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών, όπου πέρασε 39 χρόνια.

«Το υπουργείο Εξωτερικών είναι στελεχωμένο σε όλους τους κλάδους με επαγγελματίες υψηλού επιπέδου οι οποίοι ασχολούνται με τα πολιτικά θέματα, την οικονομική διπλωματία, τη δημόσια διπλωματία, τις προξενικές υπηρεσίες και βέβαια τη διοικητική υποστήριξη», επισήμανε και προσέθεσε:

«Για να φέρουν όμως σε πέρας τα καθήκοντά τους χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία, δηλαδή νέες τεχνολογίες, λιγότερη γραφειοκρατία, καλύτερα στελεχωμένες διοικητικές υπηρεσίες και ένα σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό».

Τέλος, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του διπλωματικού του γραφείου που, όπως είπε, τον στήριξαν σημαντικά αυτό τον μήνα.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

«Θέλουμε τα παιδιά λιγότερο σαν σκληρούς δίσκους και περισσότερο ως επεξεργαστές». Αυτό τόνισε παραλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα ως Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ο Κυριάκος Πιερρακάκης, νωρίτερα σήμερα, Τρίτη.

Ο νέος υπουργός καταχειροκροτήθηκε όταν ανέφερε ότι στις βασικές προτεραιότητές του θα είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου και η μείωση της γραφειοκρατίας. «Θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο υπουργείο», είπε.

«Εδώ θα κριθούν όλα για τις επόμενες δεκαετίες», σημείωσε για το σημαντικό ρόλο του υπουργείου και πρόσθεσε ότι είναι το «κατεξοχήν υπουργείο που αναφέρεται στο μέλλον, επενδύει για το μέλλον, χρίζει το μέλλον και συνομιλεί με το μέλλον».

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι αποτελεί στόχο η Παιδεία να αποτελέσει πεδίο συγκλίσεων και συναινέσεων, καθώς και ότι κάθε μέρα να γίνεται και μια μικρή αλλαγή που θα βελτιώνει τη ζωή των συντελεστών της εκπαίδευσης. «Όπου γίνουν μεγάλες τομές, θα γίνουν με οργανωμένο και μεθοδικό τρόπο και με διαβούλευση», ξεκαθάρισε.

«Πάντως, θα κάνουμε περισσότερα από όσα θα υποσχεθούμε», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται, ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποτελείται -εκτός του κ. Πιερρακάκη- από τις υφυπουργούς Παιδείας, Ζέττα Μακρή και Δόμνα Μιχαηλίδου και τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Οικονόμου.

Οι υφυπουργοί στις ομιλίες τους ευχαρίστησαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτακη, για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους και υπογράμμισαν την ήδη καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της ηγεσίας του υπουργείου.

Στη μεγάλη σημασία του αθλητισμού, καθώς απευθύνεται στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, και τη σύνδεσή του με τομείς όπως η παιδεία, η μόρφωση, η προαγωγή της υγείας, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, στάθηκε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής που έγινε το μεσημέρι στο Υπουργείο Παιδείας. «Πιστεύω περισσότερο στις πράξεις από τα λόγια… Ο αθλητισμός είναι δείκτης ποιότητας ζωής και ευημερίας… Πιστεύω βαθιά ότι είμαι υποχρεωμένος να ξεπεράσω και να βελτιώσω τον εαυτό μου, ώστε να προσφέρουμε στους αθλητές και τις αθλήτριές μας τις βέλτιστες συνθήκες, ενόψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024… Η Ελλάδα, ως το λίκνο του αθλητισμού, έδωσε και έχει ακόμη πολλά να δώσει στον τομέα αυτό διεθνώς και χρειάζεται να κάνουμε το παν ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς του παγκόσμιου αθλητικού κινήματος», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού για αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου του αθλητισμού και υπαγωγή του στο Υπουργείο Παιδείας, «είναι δηλωτική στη στόχευσή της».

Αναλυτικά η δήλωση του νέου αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού:

«Η πολιτική, όπως την αντιλαμβάνομαι, είναι ένας κύκλος, όπου όπως σωστά παρατηρούσε ο Σενέκας, κάθε καινούρια αρχή προέρχεται από το τέλος κάποιας άλλης αρχής.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια, από το μετερίζι του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και του κυβερνητικού εκπροσώπου, αγωνιζόμουν κυρίως με λόγια. Η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ένας διαρκής αγώνας λόγων και μια τέχνη πειθούς. Στο Υπουργείο που έρχομαι τώρα, μεγαλύτερη σημασία έχουν τα έργα και οι πράξεις, στις οποίες πιστεύω ούτως ή άλλως περισσότερο από τα λόγια.

Και μάλιστα ο πήχης είναι ψηλά, όχι μόνο εξαιτίας της δουλειάς που έγινε το προηγούμενο διάστημα, αλλά γιατί η ίδια η λέξη αθλητισμός τον ανεβάζει ψηλά. Ο αθλητισμός έχει την ίδια ρίζα με τη λέξη άθλος, καθώς, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, αθλητής είναι εκείνος που κάνει άθλο, που κατορθώνει να ξεπεράσει τον εαυτό του και βελτιώνεται συνεχώς. Ως αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, πιστεύω βαθιά ότι είμαι υποχρεωμένος να ξεπεράσω και να βελτιώσω τον εαυτό μου, ώστε να προσφέρουμε στους αθλητές και τις αθλήτριές μας τις βέλτιστες συνθήκες, ενόψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Να προσφέρουμε το καλύτερο ευρύτερα στον ελληνικό λαό που αθλείται, τιμώντας την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και την ισχυρή εντολή που έδωσαν τόσο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στη Νέα Δημοκρατία, όσο και οι συμπατριώτισσες και οι συμπατριώτες μου στη Φθιώτιδα σε μένα. Χωρίς αυτούς δεν θα ήμουν εδώ σήμερα.

Ο Αθλητισμός είναι ένας τομέας του κυβερνητικού έργου με τεράστια κοινωνική απεύθυνση και σημασία. Γιατί δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες του αθλητισμού, αλλά το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, το οποίο είτε αθλείται είτε παρακολουθεί τα αθλητικά δρώμενα για να ψυχαγωγηθεί και να διασκεδάσει. Ο αθλητισμός είναι δείκτης ποιότητας ζωής και ευημερίας.

Ο επαγγελματικός αθλητισμός, ως μια από τις βασικότερες παγκόσμιες βιομηχανίες θεάματος, αποτελεί επίσης σημαντικό σκέλος, με τις ιδιαιτερότητες βέβαια που έχει. Οι επενδύσεις στον χώρο αυτόν έχουν διττή διάσταση: και αμιγώς επιχειρηματική, αλλά και ευρύτερα κοινωνική. Για αυτό και αθλητές, φίλαθλοι και παράγοντες χρειάζεται να απολαμβάνουν ένα αναβαθμισμένο αθλητικό προϊόν.

Οι πολιτικές για τον αθλητισμό συνδέονται με την παιδεία, τη μόρφωση και την αγωγή του πολίτη, την προαγωγή της υγείας, την τουριστική ανάπτυξη, τον πολιτισμό. Και είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με όλους τους αρμόδιους και να επεκτείνουμε το εύρος των πολιτικών μας, ώστε να συμβάλλουμε στην επιτυχία του κυβερνητικού έργου σε όλους αυτούς τους τομείς, προς όφελος των πολιτών και της χώρας.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού να αναβαθμίσει το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού και να το υπαγάγει στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είναι δηλωτική στη στόχευσή της. Ο αθλητισμός χρειάζεται να συνδεθεί εντονότερα με την αγωγή και την παιδεία. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βάση της αρχαιοελληνικής παιδείας ήταν η γυμναστική και η μουσική. Η ενασχόληση με τις επιστήμες ξεκινούσε αργότερα, στην εφηβική ηλικία. Μάλιστα, ο νομπελίστας Αλμπέρ Καμύ συνήθιζε να λέει “Όλα όσα ξέρω για την ηθική και την αίσθηση καθήκοντος τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο”.

Η Ελλάδα, ως το λίκνο του αθλητισμού, έδωσε και έχει ακόμη πολλά να δώσει στον τομέα αυτό διεθνώς και χρειάζεται να κάνουμε το παν ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς του παγκόσμιου αθλητικού κινήματος. Η Δημοκρατία, η φιλοσοφία, το θέατρο και ο αθλητισμός είναι οι μεγαλύτερες παρακαταθήκες του ελληνικού πνεύματος στην ανθρωπότητα, αποτελώντας ταυτόχρονα για εμάς σήμερα ευκαιρία και ευθύνη. Ευκαιρία αξιοποίησης αυτής της κληρονομιάς και ευθύνη διατήρησης και προαγωγής της.

Με τη βοήθεια όλων σας, αλλά κυρίως με πολλή και οργανωμένη δουλειά, θα πάμε μπροστά, πιο δυνατά ακόμα. Γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών, αυτή είναι η επιθυμία του Πρωθυπουργού, τον οποίο θερμά ευχαριστώ για την εμπιστοσύνης του και αυτό είναι το χρέος μας στην Πατρίδα μας και τη νεολαία της».

 

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Θα εργαστούμε όλοι σκληρά για την αναγέννηση του αγροδιατροφικού τομέα» δήλωσε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο, δεν έχουμε δικαίωμα να μην είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό μετά και την ισχυρή εντολή που πήραμε».

Χαρακτήρισε τον εαυτό του «θιασώτη του αποτελέσματος» προαναγγέλλοντας σκληρή δουλεία για την ενδυνάμωση του αγροδιατροφικού τομέα.

Ανέφερε πως «αποτελεί χρέος μας να δικαιώσουμε απόλυτα την εντολή να συνεχίσει η χώρα σταθερά, τολμηρά και μπροστά. Είναι μεγάλη η ευθύνη να δώσουμε δυναμική ώθηση στην “ατμομηχανή” του πρωτογενούς τομέα, που τόσο νευραλγικό ρόλο διαδραματίζει για την Ελλάδα μας».

Ευχαρίστησε τον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Τσακίρη, «για τη ζεστή υποδοχή και ενημέρωση» αλλά και τους «προκατόχους μου κ.κ. Βορίδη, Λιβανό και Γεωργαντά, για το έργο που μας έχουν κληροδοτήσει».

Πρωταρχικός στόχος, όπως σημείωσε ο κ. Αυγενάκης, είναι να «είμαστε σε συνεχή επαφή με τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στη ρίζα τους» προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «θα είμαστε εκεί στα χωράφια και στις μονάδες για να δώσουμε λύσεις».

Μιλώντας για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα, ο υπουργός τόνισε πως «είναι παγκοσμίως γνωστά για την κορυφαία ποιότητα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες» σημειώνοντας ότι «αποτελούν το ισχυρό μας “όπλο” για περαιτέρω εξωστρέφεια και περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα».

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Τσακίρης, κατά την τοποθέτησή του, η οποία έγινε διαδικτυακά καθώς ο ίδιος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για διεθνές συνέδριο, είπε ότι «τέλειωσε ένα μικρό ταξίδι που είχαμε για ένα μήνα. Καταφέραμε πολλά αυτό το μήνα».

Μεταξύ των βημάτων που έγιναν, όπως είπε, είναι η έναρξη της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων του ΟΣΔΕ αλλά και η γρήγορη πληρωμή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα.

«Ξεκινάμε από σήμερα έναν μεγάλο αγώνα γιατί η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της είναι εδώ» είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιος Σταμενίτης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες «ώστε περισσότεροι νέοι άνθρωποι να προσχωρήσουν στην πρωτογενή παραγωγή».

Τέλος, για ένα παραδοσιακό αλλά παράλληλα σύγχρονο υπουργείο που έχει να κάνει με ένα αντικείμενο το οποίο είναι συνυφασμένο με το μέλλον της χώρας μίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Την ευχή να μην χρειαστεί στο μέλλον η δημοσιονομική πολιτική να συνδράμει την ενεργειακή, όπως συνέβη στο παρελθόν λόγω της ενεργειακής κρίσης, εξέφρασε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον υπηρεσιακό υπουργό, καθηγητή Παντελή Κάπρο.

Ο κ. Σκυλακάκης περιέγραψε τις προτεραιότητες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική κρίση η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στην πρώτη της φάση και τις επόμενες δεκαετίες θα χειροτερέψει, και την ανάγκη «να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές υποχρεώσεις της χώρας στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» αλλά και να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση σε ασταθές και μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον».

«Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αδράνειας. Έχουμε αυστηρούς στόχους σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, όπου υπάρχουν αυστηρά ορόσημα και χρονοδιαγράμματα τα οποία θα επιμείνω να τηρήσουμε με μεγάλη πιστότητα», τόνισε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τους στόχους της πολιτικής του υπουργείου, στους οποίους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80%, η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, η υλοποίηση των προγραμμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας και ηλεκτροκίνηση, η προώθηση της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου, οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις, η ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, η δασοπροστασία, ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Η νέα υφυπουργός (τέως γενική γραμματέας Ενέργειας) Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενέργεια από την θέση του υφυπουργού. Θα συνεχίσουμε τις πολιτικές και θα ανοίξουμε νέα κεφάλαια, θα εξειδικεύσουμε τα μέτρα το επόμενο διάστημα».

Ο απερχόμενος υπουργός Παντελής Κάπρος παρέδωσε στον κ. Σκυλακάκη το σχέδιο του νέου ενεργειακού σχεδιασμού που θα πρέπει να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στην ΕΕ.

«Λύθηκαν πολλά προβλήματα αυτή την τετρατετία, ο στόχος είναι να κλείσουμε οριστικά τις εκκρεμότητες με το παρελθόν» δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο ΥΠΕΝ.

Την ανάγκη «να αφήσουμε επιτέλους και για πρώτη φορά το παρελθόν πίσω μας» επεσήμανε ο κ. Ταγαράς. «Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που αναλαμβάνουμε» τόνισε και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι είναι πολλά και δύσκολα τα ζητήματα αλλά η ευθύνη επιβάλλει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά».

Ο κ. Ταγαράς εξέφρασε την τιμή που αισθάνθηκε χάρη στην εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού καθώς επίσης και τη χαρά για τη συνεργασία με τον νέο υπουργό ΠΕΝ Θοδωρή Σκυλακάκη με τον οποίο, όπως είπε, έχει άριστη συνεργασία. «Είναι μία καλή ομάδα. Πρέπει να κερδίσουμε από κοινού το στοίχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταγαράς και εξήρε την προσφορά του απερχόμενου υπηρεσιακύ υπουργού ΠΕΝ, καθηγητή Παντελή Κάπρου.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εσωτερικών

Η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, η εισοδηματική ενίσχυση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης και η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης περιέγραψε ως στόχους η νέα υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής από την απερχόμενη υπηρεσιακή υπουργό Καλλιόπη Σπανού.

Η κα. Κεραμέως, αφού ευχαρίστησε την κα. Σπανού «για την άψογη διεξαγωγή των δύο εκλογικών αναμετρήσεων», ανέφερε ότι προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση των έργων που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από τους προκατόχους της, Τάκη Θεοδωρικάκο και Μάκη Βορίδη, όπως η αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων του δημοσίου, η καθιέρωση νέους συστήματος στοχοθεσίας και αξιολόγησης, η θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου συστήματος πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η εφαρμογή συστήματος εσωτερικού ελέγχου στο δημόσιο κ.λπ.

Για τους σχεδιασμούς της επόμενης τετραετίας, έκανε λόγο για αύξηση μισθών στον δημόσιο τομέα, υλοποίηση σύγχρονων προγραμμάτων επιμόρφωσης, καθιέρωση συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής της παραγωγικότητας, επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ, καθώς και καθορισμό και ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, περιφερειών και δήμων.

Για την τοπική αυτοδιοίκηση σημείωσε ότι θα προωθηθούν «σημαντικά έργα πνοής», όπως η ενίσχυση της διοικητικής και τεχνικής ικανότητας των υπηρεσιών, η ψηφιακή μετάβαση, το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η ενεργειακή αυτονομία, με στόχο «να επωφεληθεί κάθε δημότης, σε κάθε γωνιά της χώρας».

Αναφερόμενη στην απόδοση της ιθαγένειας, η κα. Κεραμέως είπε ότι θα συνεχιστεί στην κατεύθυνση διασφάλισης της ισονομίας και της τήρησης των συνταγματικών προβλέψεων, ενώ σημείωσε ότι προωθούνται καινοτόμα έργα ψηφιοποίησης των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαδικασία. Για το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης σημείωσε ότι έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα σημαντικό έργο και θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που έχει η Βόρεια Ελλάδα.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα, απευθύνοντας «ειλικρινή πρόσκληση συνεργασίας» και δήλωσε έτοιμη «ωστε να συζητήσουμε ιδέες και προτάσεις, να ακούσουμε προβληματισμούς, να συμβάλουμε στη διαρκή αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων όλων των στελεχών ώστε να πετύχουμε και τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους και των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «κάθε μεγάλο στοίχημα κρίνεται στην πράξη, από το αποτέλεσμα. Ξεκινούμε αμέσως χωρίς καμία καθυστέρηση να υλοποιούμε όλα όσα έχουμε να κάνουμε για τη δημόσια διοίκηση όλα όσα οφείλουμε σε κάθε Έλληνα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας».

Η απερχόμενη υπουργός από την πλευρά ανέφερε ότι έχει επιτελέσει το έργο που της ανατέθηκε και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην προετοιμασία και ομαλή διεξαγωγή των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος σημείωσε ότι είναι η τέταρτη φορά που επιστρέφει σε αυτό το υπουργείο, καθώς έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος, γενικός γραμματέας και υφυπουργός. Αναφερόμενος στο χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει, είπε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που είναι πιο κοντά στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη και γι’ αυτό πρέπει να είναι ισχυρή και να διαθέτει τα απαιτούμενα εργαλεία.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια κρίσιμη περίοδο για την Βόρεια Ελλάδα, ενώ η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η οποία από γενική γραμματέας, αρμόδια για θέματα δημόσιας διοίκησης αναβαθμίστηκε σε υφυπουργός, είπε ότι το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται πια στην τέταρτη θέση στην τάξη των υπουργείων σηματοδοτεί και το πόσο σπουδαία θεωρεί τη δουλειά που θα γίνει εδώ ο πρωθυπουργός.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

«Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό και ιερό από την προστασία των πολιτών», επισήμανε μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό και νυν υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο.

«Τιμώ και σέβομαι την αυταπάρνηση, το καθήκον και την προσπάθειά σας, και κυρίες και κύριοι έχω την απαίτηση για επαγγελματισμό και δουλειά γιατί σε αυτό το Υπουργείο στο οποίο βρίσκομαι -και είμαι πολύ πολύ χαρούμενος, για την ιδιαίτερη τιμή που μου έκανε ο πρωθυπουργός-, αφορά αυτό το οποίο λέει και το όνομά του, την Πολιτική Προστασία. Και αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό και ιερό από την προστασία των πολιτών, φυσικά των δασών μετά, φυσικά των περιουσιών και ούτω καθεξής, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα της ανθρώπινης ζωής», είπε ο κ. Κικίλιας αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό και νυν υφυπουργό, Ευάγγελο Τουρνά, τον νέο υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο καθώς και τον πρώην υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη.

«Το μόνο πράγμα που έχω να υποσχεθώ είναι πολλή και σκληρή δουλειά και λίγα λόγια και νομίζω ότι αυτό αφορά και έχει να κάνει με όλους μας», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

«Χαίρομαι πάρα πολύ κύριε υπουργέ που παραλαμβάνω από εσάς για να σας ξαναέχω στενό συνεργάτη» είπε απευθυνόμενος στον κ.Τουρνά και προσέθεσε: «Έχετε υπηρετήσει από πολλές θέσεις ευθύνης και τις Ένοπλες Δυνάμεις και σας ευχαριστούμε -και εγώ προσωπικά- για τη συμβολή σας στην προσπάθεια αυτή, όπως επίσης και τον καλό συνάδελφο και εργάτη υπουργό, τον Χρήστο Τριαντόπουλο, του οποίου τη δουλειά παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα με βάση τις πολύ μεγάλες προκλήσεις που παρουσιάζει πλέον ο πλανήτης, η Ευρώπη και η χώρα: δεν μιλάμε πλέον για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση. Και δεν προβλέπεται να μην πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καλό φίλο, πρώην επίτροπο, πρώην υπουργό, καλό συνάδελφο, έναν ευγενή άνθρωπο, Χρήστο Στυλιανίδη, για την προσφορά του, την εμπειρία του, τις γνώσεις του και την πολύ μεγάλη προσπάθεια σε καιρούς οι οποίοι είναι δύσκολοι και σε προκλήσεις που είναι μεγάλες. Μιλάω για όλους μας, ευχαριστώντας σας για την προσφορά σας και τη συνεισφορά σας στην εθνική προσπάθεια», υπογράμμισε και απευθυνόμενος στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος εξέφρασε την πολύ μεγάλη του χαρά, σεβασμό αλλά και συγκίνηση που ξαναβρίσκει «τους εξαιρετικού επιπέδου πυροσβέστες και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος».

«Είχα την τιμή και τη χαρά να υπηρετήσω μαζί τους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε πολύ δύσκολους καιρούς κι εποχές, σε εποχές ένδειας οικονομικής, που έλειπαν βασικά πράγματα, έλειπαν μέσα ατομικής προστασίας, έλειπαν λάστιχα από τα πυροσβεστικά μας, τα εναέρια μέσα ήταν μονοψήφια σε αριθμό», σημείωσε.

Όπως ανέφερε δεν είναι πρωτόγνωρο για εκείνον η αντιμετώπιση των κρίσεων. «Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά τι αντιμετωπίσαμε το 2014 και προφανώς ακόμα καλύτερα τι αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί, κυρίως εγώ ως υπουργός Υγείας, τα δύο χρόνια της μεγάλης κρίσης, της παγκόσμιας κρίσης δημόσιας υγείας, όπου οι προβλέψεις για το πώς θα κατέληγε αυτή -με βάση αυτό το οποίο γινόταν ότι συνέβαινε σε γειτονικές χώρες- ήταν πολύ πολύ δύσκολες. Και όμως κρατηθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και προστατεύσαμε, επαναλαμβάνω, την ανθρώπινη ζωή. Το θεωρώ κομβικό και πολύ σημαντικό. Πρέπει να πω κι ένα ευχαριστώ στον πρώην υπουργό, με τον οποίο συνεργάστηκα εκείνη την εποχή, τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του, οι συνεργάτες του, οι άνθρωποί του έκαναν μια πολύ πολύ μεγάλη προσπάθεια στη σύσταση αυτού του υπουργείου και πολύ πολύ μεγάλη προσπάθεια μέσα σε πρωτόγνωρες εποχές κρίσης, τότε, υγειονομικής», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι αυτό το Υπουργείο αφορά και την Πολιτική Προστασία αλλά και την κλιματική κρίση.

«Καλούμαστε να δούμε συνολικά πολιτικές που έρχονται να αντιμετωπίσουν τα παραπάνω», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Είμαι φιλελεύθερος, είμαστε ανθρωπιστές, όχι αφελείς, τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου ενώ πρόσθεσε ότι «χρειάζεται ισορροπία και να επιμείνουμε στην αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική».

Το θέμα της ένταξης πρέπει να συνεχίσει, υπογράμμισε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη. Όπως είπε «Έχουμε έναν νέο νόμο για την ένταξη. Είναι η πρώτη φορά που συνδέεται η ένταξη με την εκπαίδευση».

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως σημείωσε ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Σε ό,τι αφορά στο καλάθι του νοικοκυριού είπε ότι το εργαλείο αυτό βοήθησε στην τιθάσευση του πληθωρισμού και προσέθεσε ότι μέτρα όπως αυτό θα συνεχιστούν αλλά πιο αναλυτικά οι ανακοινώσεις, συμπλήρωσε ο ίδιος, θα γίνουν αύριο από τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ήταν υφυπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο το 2014, σε δύσκολες συνθήκες όπως είπε, και προσέθεσε ότι πάντα υπάρχουν θέματα να επιλυθούν, αν και η χώρα είναι σε τροχιά ανάπτυξης όπως φαίνεται από το πρώτο τρίμηνο που η χώρα βρίσκεται στις πρώτες χώρες μεγέθυνσης της οικονομίας της στην ΕΕ. Αυτό όμως, συμπλήρωσε, πρέπει να συνεχιστεί για να προσεγγίσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

«Έχουμε πολλά θέματα να προωθήσουμε, όπως προσέλκυση νέων επενδύσεων, να επιλύσουμε προβλήματα στον πληθωρισμό και την ακρίβεια και να ενισχυθεί η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία» σημείωσε και προσέθεσε ότι η διευκόλυνση του επιχειρείν με τη μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας είναι ο δεύτερος στόχος και η ενίσχυση της βιομηχανίας, η τριπλή προτεραιότητα.

«Η Ελλάδα έχει βιομηχανία και ιστορία στη βιομηχανία και πρέπει να την βοηθήσουνε να επεκταθεί και να μεγαλουργήσει γιατί χωρίς παραγωγή στην χώρα δεν θα διασφαλίσουμε βιώσιμους όρους ανάπτυξης στο μέλλον» κατέληξε ο υπουργός.

Η απερχόμενη υπουργός Ελένη Λουρή ανέφερε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι στον πυρήνα της ανάπτυξης αλλά και της προστασίας του καθημερινότητας του πολίτη και στην πρώτη γραμμή για τη μετάβαση της οικονομίας.

Οι υφυπουργοί Μάξιμος Σενετάκης κι η Μαρία Μάνη δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά για την αποστολή που έχουν αναλάβει και αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών με νέες θέσεις εργασίας μέσα από νέες επενδύσεις.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Δικαιοσύνης

«Το υπουργείο σας, κύριοι υπουργοί, είναι επιτελικό και είναι και άριστο» επισήμανε ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Σπυρόπουλος υποδεχόμενος τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και το νέο υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα.

«Εμπιστευθείτε αυτό το υπουργείο ενθαρρύνετέ το, εμψυχώστε το! Θα σας ανταποδώσει τα μέγιστα, και ιδίως άνεση χρόνου, ώστε σεις, αμφότεροι από κοινού, να αφοσιωθείτε πρωτίστως στο έργο της ανακαίνισης των θεσμών που έχετε στον νου και σας. Το έργο είναι άκρως απαιτητικό και ίσως κατεπείγον, όπως ασφαλώς γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας. Παράλληλα με την ανακαίνιση είμαι βέβαιος ότι θα ενεργήσετε και προς την κατεύθυνση της μετακένωσης κάποιων αρχών και αξιών της χώρας μας που έχουμε σταδιακά λησμονήσει», σημείωσε ο κ. Σπυρόπουλος, κλείνοντας τον χαιρετισμό του με Σεφέρη: «Κι όταν φτάσει η ώρα που θα παραδώσετε εσείς το υπουργείο στους μελλοντικούς διαδόχους σας, είθε στον νου σας να έρθει ο στίχος του Σεφέρη: «ο κόσμος ήταν εύκολος – ένας απλός παλμός» (από τον «Ερωτικό Λόγο»)».

Ο νέος υπουργός από την πλευρά του δήλωσε «πάρα πολύ τυχερός» που θα συνεργαστεί με τον κ. Γιάννη Μπούγα, επισημαίνοντας ότι: «Η διαδρομή μου μετά από τέσσερα Υπουργεία με έμαθε ότι αποδίδει κυρίως η ομαδική δουλειά και ο σεβασμός στην Υπηρεσία. Δηλαδή στα στελέχη της. Χωρίς τη συμμετοχή των στελεχών του Υπουργείου είναι προφανές ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Κι αυτό θα το τιμήσω. Τώρα εγώ ανήκω και σε εκείνες τις περιπτώσεις της πολιτικής που κάποιος μετά από τόσα χρόνια θα μπορούσε να πει “Για Φαντάσου”. Ανήκω εκεί.

Όσον αφορά τον τομέα της Δικαιοσύνης και όλα όσα σκεφτόμαστε να κάνουμε προσωπικά δεν πρόκειται να πω τίποτα μέχρι την ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων. Οφείλουμε να σεβαστούμε τη συλλογική κυβερνητική δουλειά. Αφού εκθέσουμε το πλαίσιο που σκεφτόμαστε για τον τομέα της Δικαιοσύνης θα αρχίσουμε να εξειδικεύουμε, να ενημερώνουμε, γιατί τίποτα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτόν τον τόπο αν πρώτα από όλους δε είναι συμμέτοχος ο κόσμος.

Ο κόσμος για να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια, δηλαδή να την υποστηρίξει, πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος. Πολλές φορές εμείς νομίζουμε ότι έχουμε ένα σχέδιο στο κεφάλι μας, το θεωρούμε το καλύτερο δυνατό αλλά αυτό πολύ γρήγορα διαπιστώνουμε ότι δεν αποδίδει επειδή οι βασικοί συντελεστές που θα το υλοποιήσουν, αλλά κυρίως ο κόσμος, ο οποίος θα δεχθεί τις θετικές ή αρνητικές του συνέπειες δεν το γνωρίζει. Σε αυτό θα δουλέψουμε πάρα πολύ. Είναι το μόνο που μπορώ να πω τώρα. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να μπορέσουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά».

Ο κ. Μπούγας τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Διερχομάστε την εποχή όπου οι παραδοσιακοί νομικοί θεσμοί πρέπει να αντιμετωπίσουν, να εξισορροπήσουν αλλά και να ενσωματώσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να βελτιώσουν και να επιταχύνουν τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης.

Οφείλουμε, όμως να εμπεδώνουμε το αίσθημα των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη με πνεύμα ισονομίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας. Αποτελεί ανυπόκριτη και ειλικρινή προτεραιότητα μας ο σεβασμός και η προσήλωση στην ανεξαρτησία της δικαιοδοτικής λειτουργίας της Πολιτείας αλλά και όσων την υπηρετούν, αναφέρομαι κυρίως στους δικαστικούς λειτουργούς που απονέμουν

Δικαιοσύνη και βεβαίως προς τους θεσμούς και τα πρόσωπα εκείνα που ακόμη και αν δεν ασκούν δικαιοδοτικό έργο, συμπράττουν ωστόσο στην εύρυθμη και καλή απονομή της Δικαιοσύνης σύμφωνα με το δικαιικό μας σύστημα και αναφέρομαι στους δικηγόρους, στους συμβολαιογράφους, τους δικαστικούς υπαλλήλους, στους υποθηκοφύλακες, στο Νομικό Συμβούλιο τους Κράτους»

«Πρόθεσή μας είναι να πάμε ένα βήμα μπροστά στην καλύτερη και ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνη στη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Μπούγας.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εργασίας

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε μεταξύ άλλων για τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο με τον οποίο, όπως είπε, τον συνδέει μία εκτίμηση χρόνων.

«Έχει υπάρξει υπερασπιστής των συμφερόντων του κράτους και του λαού σε πολύ δύσκολες στιγμές και τον ευχαριστώ που είναι μαζί μου. Θα έχουμε μια πολύ γόνιμη συνεργασία και τον κ. Βασίλειο Σπανάκη, φίλο και συμμαχητή μου χρόνια με τον οποίο πρόκειται να δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας, η οποία και πρέπει να κερδηθεί γιατί εδώ είμαστε για να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη. Και αυτό έχουμε σκοπό να κάνουμε δουλεύοντας σκληρά όσες ώρες και αν χρειαστεί την ημέρα, χωρίς να σκεφτόμαστε καθόλου προσωπικό χρόνο και ξεκούραση».

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

«Δεν είναι απλό καθήκον, αλλά συνταγματική υποχρέωση η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Σε μια κρίσιμη συγκυρία η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών, να εδραιώσει με αυτοπεποίθηση τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον ως παράγων ασφάλειας και σταθερότητας. Να έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις που την αφορούν».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας.

Υπογράμμισε «την πάγια ελληνική θέση ότι η Ελλάδα επιζητά αρμονική σχέση με τις γειτονικές χώρες» και «ιστορικά κρατά κλάδο ελαίας, επιζητά την ειρηνική συνύπαρξη με κάθε λαό, ταυτοχρόνως όμως, διατηρεί ξίφος δικαίου, μην επιτρέποντας σε οιονδήποτε να επιβουλευθεί την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Ευελπιστούμε σε μια ειλικρινή σχέση με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας και όλου του κόσμου, με ιδιαίτερη σημασία στις χώρες με τις οποίες διατηρούμε συμμαχικές θέσεις» πρόσθεσε.

«Όσο αφορά ειδικά τη γειτονική Τουρκία θα ήταν καλό να αξιοποιηθεί η βελτίωση του μεταξύ μας κλίματος τους τελευταίους μήνες προς όφελος των λαών μας. Στην κατεύθυνση αυτή προσδοκώ ότι θα αποφευχθούν κατά το δυνατόν ενέργειες που θα αλλάξουν αυτό το κλίμα και θα οδηγήσουν σε παλινδρόμηση, σε καταστάσεις του όχι πολύ μακρινού παρελθόντος. Μόνο να ωφεληθούν έχουν οι δύο χώρες από την εμπέδωση θετικού κλίματος στη σχέση μας» επισήμανε.

Δεσμεύτηκε ότι θα επιτελεί τα καθήκοντά του «επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, τη μέγιστη δυνατή ομοψυχία στα ζητήματα της Εθνικής ‘Αμυνας. Στον κομβικό αυτό τομέα για την εθνική μας ύπαρξη, δεν χωρούν κομματικοί διαγκωνισμοί και δεν επιτρέπονται μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει τον προκάτοχό του Αλκιβιάδη Στεφανή και τον προηγούμενο υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο καθώς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για το έργο τους.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής ευχαρίστησε όσους τον εμπιστεύθηκαν ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι παρέλαβε το υπουργείο σε εξαιρετικό επίπεδο και την περίοδο αυτή διατηρήθηκε το όραμα της αποστολής του.

«Μεγάλη χαρά να παραδίδουμε σε άνθρωπο που έχει ξαναπεράσει από αυτό το πόστο και επί τέσσερα χρόνια ασχολούταν με τον δεύτερο πυλώνα της εθνικής ασφαλείας, αυτόν του υπουργείου Εξωτερικών» συμπλήρωσε ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τη σειρά του αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό, καλωσόρισε τον Νίκο Δένδια και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην υψηλή αποστολή του.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Πολιτισμού

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού, ο υπηρεσιακός υπουργός Γιώργος Κουμεντάκης παρέδωσε στη Λίνα Μενδώνη, τη μόνη υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης που κρατάει το χαρτοφυλάκιο της. «Θέλω να ευχαριστήσω βαθύτατα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μοναδική τιμή που μού επιφύλαξε. Τιμή, η οποία μεταφράζεται σε πολύ μεγάλη ευθύνη για εμένα. Όπως είπε ο ίδιος, αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση δουλειάς και μεταρρυθμίσεων, που πρέπει να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς» είπε η Λίνα Μενδώνη.

Εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων, η κυρία Μενδώνη τόνισε ενδεικτικά: «Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε: τα πολλά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2025, έχουμε τα εμβληματικά έργα, όπως είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως είναι το Τατόι, όπως είναι το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, αλλά και πολύ δουλειά στον σύγχρονο πολιτισμό που ήδη έχει ξεκινήσει και πρέπει να συνεχιστεί. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των φορέων σύγχρονου πολιτισμού είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να ζήσουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις». Στο σημείο αυτό η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στον υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δήμα, σημειώνοντας «εδώ νομίζω ότι η συμβολή του υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα μπορεί να είναι πολύ σημαντική. Αλλά και για τα μελλούμενα» και καλωσορίζοντας τον, χαρακτήρισε τον κ. Δήμα ως «έναν νέο πολιτικό, με πολύ καλές σπουδές και εμπειρία, ο οποίος φέρει μια βαριά κληρονομιά μιας οικογένειας πολιτικών και ιδιαίτερα του πατέρα του, ο οποίος πάντοτε διακρίθηκε για το ήθος και την εντιμότητα του, ιδιότητες που έχει κληρονομήσει και ο Χρίστος».

«Τιμή μου που μπαίνω σε μια ομάδα του Υπουργείου Πολιτισμού που αντικειμενικά λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία. Βέβαια πρέπει να πω, κυρία υπουργέ, τη λέξη ανάπτυξη την είπατε περισσότερες φορές απ’ ό,τι τη λέγαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, απ’ όπου προέρχομαι» είπε χαμογελώντας ο νέος υφυπουργός για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού προσθέτοντας ότι «πράγματι, η αναπτυξιακή προοπτική είναι ατελείωτη» και πως στόχος του είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να επισκεφτεί το σύνολο των φορέων που επιβλέπει ώστε «να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις πολιτικές στον σύγχρονο πολιτισμό».

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Γιώργος Διδασκάλου, γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και η Ελένη Δουνδουλάκη, γενική γραμματέας σύγχρονου Πολιτισμού.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Ιωάννη Γκόλια, στο νέο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τους υφυπουργούς Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκο Ταχιάο. Ο κ. Ιωάννης Γκόλιας, αφού καλωσόρισε τη νέα ηγεσία του υπουργείου και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της, σημείωσε πως «το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι ένα υπουργείο το οποίο έχει πληθώρα αρμοδιοτήτων με σημαντική συνεισφορά, αφ’ ενός στην ανάπτυξη της χώρας και αφ’ ετέρου στην ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη μεγάλη τιμή και ευθύνη να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο και υπογράμμισε: «Δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ έντιμα. Οδηγός στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου θα είναι το συμφέρον της χώρας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει αρκετά. Θα κρατήσουμε τα πολλά θετικά και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά. Είναι, όμως, γεγονός ότι υπάρχουν και ζητήματα ανοιχτά, σημαντικά και μεγάλα. Στρατηγική μας είναι η αξιοκρατική αξιοποίηση του πλούσιου και έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου και η επιδίωξη των μέγιστων δυνατών πολιτικών, κοινωνικών και κοινοβουλευτικών συγκλίσεων και συναινέσεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε τόσο τα υφιστάμενα όσο και προκύπτοντα προβλήματα». Συνεχάρη τον απερχόμενο υπουργό, Ιωάννη Γκόλια και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα τους Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Καραγιάννη, Μιχάλη Παπαδόπουλο και Γιάννη Κεφαλογιάννη. Στόχος της νέας ηγεσίας, όπως είπε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ο βέλτιστος σχεδιασμός και η περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών και μεταφορών στη χώρα μας, αξιοποιώντας, αποτελεσματικά, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι άλλωστε γνωστό πως οι υποδομές και οι μεταφορές συνιστούν βασικούς πυλώνες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενίσχυσης της παραγωγικότητας, αύξησης της ανταγωνιστικότητας, μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων και τόνωσης της οικονομικής μεγέθυνσης, της αειφόρου ανάπτυξης και της ευημερίας της χώρας. «Και όλα αυτά, σε πλαίσιο διαφάνειας, δικαιοσύνης, εντιμότητας και σεβασμού στο κάθε ευρώ των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η νέα υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της και σημείωσε πως «ο ελληνικός λαός δικαίωσε ήδη δύο φορές την επιλογή του για προσήλωση στο κυβερνητικό έργο, για υψηλούς στόχους και για δουλειά με αποτελέσματα, χωρίς πολλά λόγια. Αυτή η εργατικότητα και η αποτελεσματικότητα αποτελούν και δική μου φιλοσοφία, που θα με καθοδηγεί κατά τη θητεία μου στη θέση ευθύνης, την οποία σήμερα αναλαμβάνω». Υπογράμμισε πως θα αξιοποιήσει τις γνώσεις της ως πολιτικός μηχανικός, στα μεγάλα έργα με τα οποία ασχολήθηκε στην επαγγελματική της σταδιοδρομία, ώστε να φέρει εις πέρας την αποστολή που της ανατέθηκε.

«Είμαστε στρατιώτες μιας λαϊκής εντολής» σημείωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό που τον ενέταξε σε μια ομάδα της οποίας ηγείται ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Θα λειτουργήσουμε ως ομάδα. Ο βραχίονας του κράτους είναι η δημόσια διοίκηση. Ο ελληνικός λαός περιμένει από εμάς ό,τι καλύτερο».

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Ναυτιλίας

Τις προτεραιότητες του για το επόμενο διάστημα παρουσίασε το μεσημέρι ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας από τον υπηρεσιακό υπουργό Θ. Κλιάρη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων της ελληνικής ναυτιλίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι θα πρέπει πάνω απ΄ όλα να καταστήσουμε την ελληνική ναυτιλία ως έναν από τους πιο παραγωγικούς τομείς της χώρας μας, με αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Όπως έχει γράψει εύστοχα ο Στρατής Μυριβήλης, όλες οι θάλασσες του κόσμου είναι Ελλάδα, όλα τα κύματα ξέρουν τις καρίνες των ελληνικών πλοίων και γι΄ αυτό για μένα είναι ιδιαίτερα συγκίνηση που επιστρέφω εδώ στον Πειραιά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του διοικητικού φορέα της ελληνικής ναυτιλίας, με στόχο και όραμα να διευκολύνω και να διευκολύνουμε όσο μπορούμε την ελληνική ναυτιλία» δήλωσε ο ίδιος.

Είπε επίσης ότι το υπουργείο Ναυτιλίας παίζει και έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διασύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας και την ανάπτυξή της, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του που μαζί του, ως υφυπουργός Ναυτιλίας, αναλαμβάνει ένας εκλεκτός εκπρόσωπος της Δωδεκανήσου, ο Γιάννης Παπάς.

«Διαβεβαιώνω τις τοπικές κοινωνίες των νησιών ότι σε αυτό το υπουργείο θα έχουν το υπουργείο τους. Θα είμαστε δίπλα τους για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζωντανά προβλήματα που έχουν οι νησιώτες», ανέφερε.

Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας είπε θα πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού, προσθέτοντας ότι σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους και θα πρέπει να αισθάνονται ότι είναι ασφαλείς σε ξηρά και θάλασσα και θέλουμε να λαμβάνουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Για την ανάπτυξη των λιμανιών είπε ότι πρέπει να αναπτυχθεί μία σύγχρονη νησιωτική πολιτική που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέλλοντος και θα δείχνει ακριβώς αυτόν τον αναπτυξιακό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα λιμάνια για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα μας γίνεται ο ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης, καθώς τα ελληνόκτητα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου αποτέλεσαν την απάντηση στους πρόσφατους εκβιασμούς της Ρωσίας προς την Ευρώπη και βέβαια στη μεγάλη πρόκληση που έχουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη ΑΟΖ σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στο Λιμενικό Σώμα, εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του, προσθέτοντας ότι στο πρόσωπο του πρέπει να βλέπουν ένα άνθρωπο που έχει αγκαλιάσει το έργο τους, έχει εμπιστευτεί τις ικανότητές τους και έναν άνθρωπο που θα τους στηρίζει σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα, πέρα από τη διοίκηση του υπουργείου, να σώσουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα.

Για μένα η προστασία των θαλάσσιων συνόρων από κάθε λογής επιβουλή είναι σαφέστατα μία προτεραιότητα, παράλληλα με τη διασφάλιση ότι δεν θα βρεθεί ούτε ένας να σηκώσει αρνητικά το δάχτυλο δείχνοντας προς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και ρίχνοντας την οποιαδήποτε μομφή, συμπλήρωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Το μεταναστευτικό πρέπει να γίνει κατανοητό και αποδεκτό ότι αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης συνολικά, που θα πρέπει να το διαχειριστεί με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Κλιάρης.

Με αποκορύφωμα το τραγικό συμβάν της βύθισης του αλιευτικού σκάφους μεταφοράς μεταναστών, 47 μίλια ΝΔ της Πύλου, ο κ. Κλιάρης εξέφρασε την αμέριστη λύπη του στις οικογένειες των θυμάτων και των αγνοουμένων, προσθέτοντας ότι το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή κλήθηκε να διαχειριστεί μία από τις δυσκολότερες επιχειρήσεις του.

Πρόσθεσε ότι μετά από 37 έτη θητείας στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, μπορεί να διαβεβαίωσε ότι όλες οι επιχειρησιακές δράσεις του Σώματος διεξάγονται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Αναφερόμενος στο δύσκολο έργων των λιμενικών, είπε ότι δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας του σώματος. Τόνισε ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διασώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές τα τελευταία χρόνια στις θάλασσα και υπάρχει η ευγνωμοσύνη στα μάτια των διασωθέντων όταν πατούν στη στεριά.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

«Θεωρώ ότι την Κυριακή που πέρασε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με τον πιο εμφατικό τρόπο μάς ζήτησαν να προχωρήσουμε γρήγορα, σταθερά, τολμηρά μπροστά. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό περισσότερο σε ένα υπουργείο που τα προηγούμενα χρόνια έδειξε ότι πραγματικά είναι μια άλλη η Ελλάδα που θέλουμε, μια Ελλάδα πιο σύγχρονη πιο αποτελεσματική με λιγότερη διαδικασία, λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες» τόνισε ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, η οποία όπως είπε χαριτολογώντας «είναι μάλλον η πιο δημοφιλής τελετή με τόσο κόσμο, βέβαια βοήθησαν λίγο και τα Τρίκαλα».

Ο νέος υπουργός υπογράμμισε ότι «η ευθύνη που αναλαμβάνω μετά την πρόταση του πρωθυπουργού, είναι τεράστια και δεν σας κρύβω ότι παρότι το συναίσθημα της χαράς υπάρχει, υπάρχει και μια χαρμολύπη διότι αφήνω πίσω σχεδόν 20 χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Βέβαια, αυτή η εμπειρία μπορεί να μας βοηθήσει για να “τρέξουμε” και πολλά άλλα πράγματα που έχουν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση». Όπως χαρακτηριστικά είπε, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου «τα έκανε σχεδόν όλα, ευτυχώς… δεν πρόλαβαν να κάνουν κάποια». «Θα πρέπει πολύ άμεσα να “τρέξουμε”, να προχωρήσουμε αυτά που έχουν προωθηθεί και βέβαια να δούμε και καινούργιους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, νέες προκλήσεις, όπως η κυβερνοασφάλεια και πώς θα μπορέσουμε να θωρακιστούμε συνολικότερα, οι μεταβιβάσεις ακινήτων, ο φάκελος ασθενή, το gov.gr με τις 1.534 υπηρεσίες να φτάσει τις 5.000. Η μαγική λέξη είναι “εμπιστοσύνη” και πώς θα μπορέσουμε μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης να δώσουμε στους πολίτες να καταλάβουν ότι τελικά υπάρχουν άνθρωποι, δομές, υποδομές οι οποίες σκέφτονται όλο το 24ωρο για εκείνους».

Τελειώνοντας ανέφερε «δεν «ξεχνώ την παντοτινή μου αγάπη, την αυτοδιοίκηση» και σημείωσε: «Τα 90 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και τα 232 εκατ. από το ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν σε έργα που έχουν ανάγκη οι δήμοι». Τέλος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, μιλώντας για μια πρόταση «που δεν τιμά μόνο εμένα αλλά ολόκληρη την τοπική αυτοδιοίκηση που αυτά τα χρόνια ψηφιοποιηθήκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και δείχνει πως μπορεί να σταθεί πολύ πιο αποτελεσματικά στο πλευρό των πολιτών γιατί η Ελλάδα αλλάζει, γίνεται μια σύγχρονη χώρα.

Από την πλευρά του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σωκράτης Κάτσικας τόνισε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που παρέλαβα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από έναν άνθρωπο με βαθιά γνώση και το παραδίδω σε έναν άνθρωπο με βαθιά γνώση. Στην διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα ζητήματα εκτός από το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων στην Τράπεζα Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία όμως αντιμετωπίσαμε επιτυχώς». Δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου τα οποία ευχαρίστησε. Αναφερόμενος στο έργο της υπηρεσιακής κυβέρνησης επισήμανε ότι «διάφορα έργα δεν σταμάτησαν και άλλες δράσεις μπόρεσαν να προχωρήσουν χωρίς να δεσμεύουν πολιτικά την επόμενη κυβέρνηση» και υπογράμμισε ότι ο «πήχης είναι ψηλά αλλά είμαι βέβαιος ότι θα περάσετε από πάνω, όλες οι προοπτικές είναι εξαιρετικές». Αστειευόμενος μάλιστα, παρέδωσε ένα ενημερωτικό σημείωμα όπου αναφέρονται οι επείγουσες ανάγκες του υπουργείου και ένα στικάκι με όλες εκκρεμότητες και τις προτεραιότητες του υπουργείου.

«Πρέπει να συνεχίζουμε το ήδη πολύ σημαντικό έργο που έχει ξεκινήσει. Η ψηφιοποίηση έχει αλλάξει τις ζωές μας, το ζει ο καθένας ξεχωριστά μέσα από τον δικό του ρόλο, επάγγελμα, τη δική του καθημερινότητα. Και άρα όσο περισσότερα απλά πράγματα στην καθημερινότητά μας ψηφιοποιούνται τόσο μεγαλώνουν και οι προκλήσεις για εμάς» επισήμανε ο νέος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «αυτή η εξαιρετική δουλειά προέρχεται κατά βάση από τα στελέχη τής δημόσιας διοίκησης, από τους ίδιους τους υπαλλήλους του υπουργείου. Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, να χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μπορέσουμε να φέρουμε αποτέλεσμα για τον Έλληνα πολίτη». Ολοκληρώνοντας είπε χαρακτηριστικά «λίγα λόγια, πολλή δουλειά και ελπίζουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα».

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Τους στόχους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την νέα τετραετία ανέπτυξε ο υπουργός Νότης Μηταράκης κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης -παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Χαράλαμπο Λαλούση. Ο κ. Μηταράκης αρχικά χαρακτήρισε ως κοινωνικό και εθνικό το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητες του υπουργείου είναι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Παράλληλα ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ιδιαίτερα το πρόβλημα της εφηβικής παραβατικότητας σημειώνοντας ότι είναι ένα ζήτημα που τον απασχολεί ιδιαίτερα το οποίο «πρέπει να δώσουμε, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία ιδιαίτερη έμφαση και θέλει μια συνολική αντιμετώπιση.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι πρέπει να «αντιμετωπίσουμε φαινόμενα ρατσιστικής βίας και να προστατεύσουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.»

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, για το οποίο είχε συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το 2020 όταν ήταν υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας με τον FRONTEX και να αυξήσουμε τον αριθμό των απελάσεων, τη συμφωνία δηλαδή που υπογράψαμε πρόσφατα, όσων διαμένουν παράνομα στη χώρα μας. Να δώσουμε έμφαση στην προστασία των συνόρων μας και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευση, με την ολοκλήρωση της επέκτασης του Φράκτη του Έβρου, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, σε ολόκληρη τη συνοριογραμμή και την ενίσχυσή του με τεχνολογίες αιχμής.» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε την εφαρμογή μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, πάντα με γνώμονα τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και το διεθνές δίκαιο. Εξασφαλίζοντας την ορθή λειτουργία του χώρου Σένγκεν, αντιμετωπίζοντας κυκλώματα λαθροδιακινητών. Κυκλώματα που για οικονομικά οφέλη βάζουν κάθε μέρα ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Προφανώς αυτό είναι ένα Ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί Ευρωπαϊκή λύση.»

«Η ασφάλεια είναι παράγοντας που ενισχύει την ελευθερία και την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Παράλληλα, όμως, ενισχύει και τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για οικονομική ανάκαμψη, ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. » σημείωσε ο κ. Μηταράκης προσθέτωντας ότι: «Κανείς δεν μπορεί να επενδύσει σε μια χώρα που δεν είναι ασφαλής. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει σε μία χώρα που δεν είναι ασφαλής. Και αυτό, καθιστά το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι έργο κοινωνικό, ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό, ένα έργο εθνικό.»

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της εφηβικής παραβατικότητας της ενδοοικογενειακής βίας και της διακίνησης των ναρκωτικών.

«Οφείλουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ούτος ώστε η νέα γενιά να μπει στην ελληνική κοινωνία με όσο το δυνατόν καλύτερα εφόδια, για να μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτήν και να δημιουργήσουμε μια ακόμα καλύτερη πατρίδα, μια ακόμα καλύτερη Ελλάδα.» σημείωσε ο κ. Κατσαφάδος.

Ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός κ. Χαράλαμπος Λαλούσης ευχαρίστησε την ηγεσία και τα στελέχη της Αστυνομίας για τη συνεργασία που είχε μαζί τους και τόνισε ότι η ασφάλεια είναι ένα από τα υψηλότερα αγαθά μιας ευνομούμενης, δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας.

«Ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέλαβα μια μεγάλη ευθύνη, της οποίας είχα απόλυτη επίγνωση και προσπάθησα να ανταπεξέλθω με ζέση, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα.» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λαλούσης.

Τέλος χαιρετισμό στην τελετή απεύθυναν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, που αμφότεροι ευχαρίστησαν τον κ. Λαλούση για την αγαστή συνεργασία τους, ενώ ευχήθηκαν καλή επιτύχια στο έργο της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργειου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ