Οικονόμου στον Realfm 97,8: Προανήγγειλε εξελίξεις για τα κοιτάσματα στη Δυτική Ελλάδα

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, παραχώρησε συνέντευξη στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή.

“Ήταν μια άστοχη και απαράδεκτη ενέργεια, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Από τα εκατομμύρια των Ουκρανών που μάχονται για την ελευθερία και την πατρίδα τους, το να μιλήσει στους Έλληνες βουλευτές και στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα μέλος του τάγματος Αζόφ, ήταν χωρίς αμφιβολία ένα απαράδεκτο λάθος, μια αστοχία. Για το ιστορικό της όλης υπόθεσης και πώς εξελίχθηκε υπήρξε ανακοίνωση και εξηγήσεις από το προεδρείο της Βουλής, που ήταν εκείνη που χειρίστηκε την υπόθεση” ανέφερε αρχικά.

“Οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα” σχολίασε για την ενεργειακή κρίση. “Ακόμα και αν ο πόλεμος τελειώσει, χρειάζεται ένα διάστημα μέχρι να ομαλοποιηθούν όλα. Δυστυχώς δεν έχουμε δείγματα για να αισιοδοξούμε στο κομμάτι της ενέργειας. Από εκεί και πέρα εμείς δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, όσο μας επιτρέπουν τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας παίρνουμε μέτρα” τόνισε.

Για την ενεργειακή επάρκεια

“Σε ό,τι αφορά στην επάρκεια, στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας,  και της ενέργειας -το φυσικό αέριο και την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος- έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις. Έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα σε ό,τι αφορά στο LNG, στις εφεδρείες με τον λιγνίτη, στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στην αξιοποίηση των ΑΠΕ” επεσήμανε.

“Το μόνο σίγουρο για την Ελλάδα είναι πως οτιδήποτε κι αν γίνει, το αέριο που θα μπαίνει στην Ευρώπη μέσω των αγωγών θα περνάει από την χώρα. Αυτό η χώρα μας το έχει κατακτήσει, το έχει κερδίσει. Η χώρα μας δεν είναι παραγωγός δυστυχώς φυσικού αερίου, αν και προς την κατεύθυνση αυτή την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε κάποιες ειδήσεις και κάποια βήματα σε ότι αφορά στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων ή εν πάση περιπτώσει θα έλεγα την επανεκκίνηση πιο έντονα μιας δραστηριότητας που αφορά στα κοιτάσματά μας στη Δυτική Ελλάδα. Η χώρα μας ήταν και θα παραμείνει κόμβος διαμετακομιστικός όπως και να έχουν τα πράγματα” σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

“Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το ζήτημα αυτό” πρόσθεσε.

Για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο αποτελεί μια ολοκάθαρη παραβίαση όχι μόνο Συνθηκών. Είναι μία εισβολή σε ανεξάρτητο Κράτος. Είναι μία συνεχιζόμενη κατοχή. Η Ελληνική Πολιτεία από την πρώτη στιγμή δεν έχει σταματήσει να αναδεικνύει το παράνομο της κατοχής αυτής σε όλα τα fora, σε όλες τις σχέσεις μας διμερείς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, παντού. Υπερασπιζόμαστε το αίτημα και τoν αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, του κυπριακού λαού, πάντοτε σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. για μια δίκαιη και μόνιμη λύση, που σημαίνει την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και τον τερματισμό της κατοχής. Από εκεί και πέρα, ποτέ δεν ξεχνούμε το τι έχει συμβεί στην Κύπρο. Πάντοτε ο Ελληνισμός -που τόσο πολύ έχει υποφέρει από τον αναθεωρητισμό και από την επεκτατική στρατηγική- θα αναδεικνύει το παράνομο και το εγκληματικό της κατοχής και θα διεκδικεί την επίλυση βάσει του δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου.

Για τη στάση της Τουρκίας

Δεν έχω την αίσθηση ότι έχει αλλάξει κάτι δραματικά σε ό,τι αφορά την προμήθεια εξοπλισμών από τις Η.Π.Α. στην Τουρκία. Και το λέω αυτό, διότι προφανώς η Τουρκία μπορεί να ψάχνει τρόπους για να αλλάξει η κατάσταση αυτή, αλλά εξακολουθεί να είναι υπό την απαγόρευση για τους εξοπλισμούς και την προμήθεια αμυντικού υλικού. Για να αλλάξει κάτι ουσιαστικά, πρέπει να αλλάξει ο νόμος αυτός, πρέπει να περάσει μέσα από το Κογκρέσο. Η Τουρκία έχει επιλέξει έναν δικό της ρόλο. Είναι θετικό για τη χώρα μας το γεγονός ότι η Τουρκία φαίνεται να αποδέχεται ότι τέτοιου είδους διακηρύξεις, κινήσεις, απειλές, ρητορική σαν κι αυτή που είχε αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα, είναι κάτι που δεν βρίσκει το δυτικό κόσμο, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις μεγάλες δυνάμεις, πολύ πρόθυμους να την ακούσουν.  Και νομίζω ότι η μετατόπισή της προς πιο ρεαλιστική προσέγγιση, σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις, είναι κάτι θετικό για την Ελλάδα.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ