Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπείρει ψέματα για το Ταμείο Ανάκαμψης

Από τις πυρκαγιές ξεκίνησε σήμερα την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας πως η εικόνα είναι βελτιωμένη και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης σε όλους όσοι συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

“Για άλλη μια φορά θέλω να υπενθυμίσω ότι φέτος έχουμε περισσότερους πυροσβέστες, πολλά περισσότερα πτητικά μέσα, σε σχέση με το παρελθόν. Έχουμε Σώματα από το εξωτερικό, έχουμε καλύτερο συντονισμό.  Και παρά τις ζημιές και τα μεγάλα προβλήματα, η κατάσταση δείχνει μέχρις στιγμής να είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι”, είπε ο κ. Οικονόμου.

Για τα ενεργειακά

“Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνησή μας συνεχίζει τις στοχευμένες προσπάθειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι προσπάθειες αυτές είναι ενταγμένες σε ένα άρτιο σχέδιο. Όπως έχουμε εξαγγείλει, συνεχίζουμε να χτίζουμε τα εθνικά μας αναχώματα απέναντι στις ανατιμήσεις του ρεύματος και όχι μόνο”, είπε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε:

“Τον Αύγουστο οι λογαριασμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα επιδοτηθούν συνολικά με ένα ποσό το οποίο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Με το νέο μηχανισμό, που μπαίνει σε εφαρμογή -που αναστέλλει επί της ουσίας τη λειτουργία της ρήτρα αναπροσαρμογής- απορροφάται έως και το 90% των αυξήσεων για όλα τα νοικοκυριά, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κατανάλωση για κύρια ή για εξοχική κατοικία. Παράλληλα, καταργούνται τα ψιλά γράμματα και όλοι οι πάροχοι υποχρεούνται να ανακοινώνουν από πριν τις χρεώσεις τους”, είπε ο κ. Οικονόμου και σημείωσε ότι “ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει στην Κομισιόν, για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και την αποσύνδεσή τους από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.”

Για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι για πρώτη φορά, φέτος, μετά από 59 χρόνια, τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου, αντί για τέλη Αυγούστου.
“-Αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των εισαχθέντων σε Α.Ε.Ι. και Δημόσια Ι.Ε.Κ. σε 75.154 φέτος έναντι 71.833 το 2021.
-Το 93% των επιτυχόντων εισάγεται σε Σχολή-Τμήμα μέσα στις πρώτες 10 προτιμήσεις του.
Παράλληλα, το ποσοστό εισαγωγής στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. μέσω παράλληλου μηχανογραφικού αυξήθηκε στο 65,9%, έναντι 37,7% το 2021”, είπε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι διασπείρει μια σειρά από ψέματα σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Τόνισε ιδιαίτερα ότι το σύνολο των σχετικών αποφάσεων δημοσιεύονται και είναι διαθέσιμες σε όλους τους πολίτες, φυσικά και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ελέγχονται από το Ευρωπαϊκό και από το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο.  Αντί λοιπόν για κυνήγι μαγισσών θα ήταν καλύτερο και για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για τη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση, να μας ενημερώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το αναλυτικό του σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και για το σχέδιό του για τις μεταρρυθμίσεις που συνοδεύουν την εκταμίευση πόρων από αυτό. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει -και σε αυτό το κομμάτι- στη συκοφαντία και τη λάσπη, ενώ η Κυβέρνηση επενδύει στην αξιοποίηση των πόρων για την ανάπτυξη.

Για τις υποκλοπές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη δήλωσή του ότι η καταγγελία και η μήνυση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη. Είπε ότι το ίδιο τόνισε και ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με τον πρόεδρο της Βουλής, αναφερόμενος στην ανάγκη να διαλευκανθεί απόλυτα και άμεσα η συγκεκριμένη υπόθεση και ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το ταχύτερο δυνατόν. Τέλος επέμεινε ότι οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και συνεπώς δεν χρησιμοποιούν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης.

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις της Τουρκίας ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Παρακολουθούμε πάντοτε πολύ προσεκτικά τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, με ψυχραιμία, αποτελεσματικότητα, νηφαλιότητα και αντιδρούμε με τον κατάλληλο τρόπο». Πρόσθεσε, ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που απέχει από την πραγματικότητα «αντιμετωπίζονται πολύ τεκμηριωμένα και πολύ αποτελεσματικά» από την ελληνική πλευρά. Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι «η ελληνική διπλωματία κάνει πάντοτε ότι χρειάζεται» και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας «αποτελεσματικά και ουσιαστικά».

Οι ερωτήσεις

Σε ερώτηση για τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «οι αποφάσεις της ελληνικής, ανεξάρτητης, δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους».

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον αριθμό των μετακλητών, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι είναι πολύ λιγότεροι, από όσους υπηρετούσαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2019. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αθροίζει τους μετακλητούς των δήμων στους μετακλητούς της κυβέρνησης» είπε ο κ. Οικονόμου και χαρακτήρισε ως «πολύ σουρεαλιστική» αυτή την προσέγγιση της αξιωματική αντιπολίτευσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ΕΣΥ, ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Η προσπάθεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ συνεχίζεται διαρκώς, βγαίνουν συνεχώς προκηρύξεις για γιατρούς και νοσηλευτές στο σύστημα». Για τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή παρέπεμψε στις κυβερνητικές αποφάσεις και πρόσθεσε ότι «ισχύουν όσα είπε ο κ. Πλεύρης το προηγούμενο διάστημα».

(Πηγή: ΑΠΕ)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ