Οι τελευταίες εξελίξεις στο στρατόπεδο των ΑΝΕΛ με διαγραφές και ανεξαρτητοποιήσεις

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στους ΑΝΕΛ ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του πολιτικού διαζυγίου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έκανε πράξη όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου και διέγραψε την Έλενα Κουντουρά η οποία, όπως αναμενόταν, ξεκαθάρισε ότι στηρίζει στην κυβέρνηση. Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση του κ. Καμμένου και για τον Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς και ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Κουντουρά: Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση

«Βρίσκομαι σε προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή στην Κίνα που πραγματοποιείται συντονισμένα από τρία συναρμόδια Υπουργεία με στόχο την επίτευξη επωφελών συμφωνιών για την Ελλάδα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, των μεταφορών και του τουρισμού.

Θέλω να κάνω σαφές ότι δεν διαπραγματεύομαι το δικαίωμα μου να ψηφίζω κατά συνείδηση.

Αυτή η κυβέρνηση εργάστηκε πολύ σκληρά για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και το καθεστώς της λιτότητας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανακοπεί η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ευημερία, και να ακυρωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Ούτε να δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους που ευθύνονται για την καταστροφή της Ελλάδας να μεθοδεύουν σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας.

Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Παραμένω συνειδητά μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, και όπως κάνω σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, έτσι και τώρα θα συνεχίσω να πορεύομαι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον», αναφέρει η υπουργός Τουρισμού σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κόκκαλης: Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης και θα ανεξαρτητοποιηθώ

“Η παρουσία μου στην Κίνα οφείλεται σε προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι τριών υπουργείων της Ελληνικής Κυβέρνησης, κατόπιν σχετικής, προ διμήνου, πρόσκλησης του Κινέζου Υπουργού Γεωργίας.

Σε ότι αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου, τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και συνοδοιπορία όλα αυτά τα χρόνια, έχω να σχολιάσω πως ο καθένας μας έχει την προσωπική του πολιτική πορεία και κρίνεται από αυτή από την κοινωνία.

Από την πρώτη ημέρα της κοινής πορείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης της χώρας, ήταν σε όλους αντιληπτό ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Ωστόσο, η ίδια η ιστορία απέδειξε πως αυτά που μας ένωσαν αναδείχθηκαν ισχυρότερα από κάθε επιμέρους πολιτική διαφορά και μας οδήγησαν προ λίγων μηνών στην έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο.

Σε όλη αυτή την πορεία μου αρχικά ως βουλευτής και εν συνεχεία ως υφυπουργός, δεν έπαψα ποτέ να αναφέρομαι στην ανάγκη ομοθυμίας και εθνικής συνεννόησης. Ακολουθώντας πιστά αυτή την πολιτική στάση, υπηρέτησα και υπηρετώ καθημερινά μία κυβέρνηση η οποία έχει καταφέρει να πετύχει, ότι δεν πέτυχε ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΤΑ προηγούμενα χρόνια.

Έχω βαθιά πίστη πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει από την ιστορία την ευκαιρία να ολοκληρώσει το έργο της, με μία σειρά σπουδαίων μεταρρυθμίσεων και νόμων, που θα αποκαταστήσουν την κανονικότητα στη χώρα και θα απομακρύνουν κάθε σενάριο αποσταθεροποίησης.

Για το λόγο αυτό, θα παράσχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση” ανέφερε ο κ. Κόκκαλης σε δήλωσή του που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα onlarissa.gr

Σε νέες του δηλώσεις στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM του ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν οι ΑΝΕΛ μια έντιμη, ξεκάθαρη συνεργασία, αλλά είχαμε, έχουμε διαφορά ως προς το όνομα των Σκοπίων. Ο κ. Κόκκαλης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν την θεωρεί θετική, όμως αυτό που ανακύπτει τώρα -τόνισε- είναι αν θα συνεχίσει το βίο της η κυβέρνηση, αν θα ψηφιστούν μέτρα όπως για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την πρώτη κατοικία και άλλα ευεργετικά μέτρα.

Δήλωσε ακόμη ότι δεν είναι της Σχολής Καμμένου και δεν πρόκειται να απαντήσει όσες επιθέσεις και αν δεχθεί. Στην ουσία του θέματος, έκανε γνωστό μέσω του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ FM ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης, επίσης ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Δεν ανταλλάσσω καρέκλα με το όνομα της Μακεδονίας, δήλωσε επίσης και πρόσθεσε ότι αν ήθελαν οι ΑΝΕΛ να μπλοκάρουν τη Συμφωνία, θα ζητούσαν εκλογές.

Η αντίδραση Καμμένου

Μέσω twitter ήρθε η αντίδραση του Πάνου Καμμένου για τον κ. Κόκκαλη και την κ. Κουντουρά. “Η Κα Κουντουρά με επίσημη ανακοίνωση της αποφάσισε να ανταλλάξει την ψήφο της και το όνομα της Μακεδονίας με την υπουργική καρέκλα. Την θέτω από τώρα εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ” ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

“Ο Βασίλης Κόκκαλης παρότι βρίσκεται σε στάδιο διαπραγμάτευσης για την ψήφο του στο Εθνικό θέμα από την Κίνα αρκεί η πρόθεση για ανταλλαγή θέσης προκειμένου να απομακρυνθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ” έγραψε στο Twitter o κ. Καμμένος για τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μπάχαλο με τις επιστολές που έφτασαν στη Βουλή για τον Κόκκαλη – Διεγράφη αλλά είχε ανεξαρτητοποιηθεί από το… Σάββατο – ΒΙΝΤΕΟ

Με τον Βασίλη Κόκκαλη δημιουργήθηκε όμως και αλαλούμ στη Βουλή. Η αντιπρόεδρος της Βουλής δεν ήξερε ποια επιστολή να διαβάσει πρώτα.

Αρχικά διάβασε την επιστολή του προέδρου των ΑΝΕΛ με την οποία διαγράφεται από τον Κ.Ο. του κόμματος η Έλενα Κουντουρά, μετά διάβασε την αντίστοιχη επιστολή για τον Βασίλη Κόκκαλη και κατέληξε με την ανάγνωση της δήλωσης ανεξαρτητοποίησης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από τους ΑΝΕΛ.

“Αυτή έχει βέβαια ημερομηνία 12 Ιανουαρίου ενώ οι άλλες 14 Ιανουαρίου”, επεσήμανε η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Σημειώνεται ότι η επιστολή του βουλευτή παρότι κατατέθηκε σήμερα και πήρε αριθμό πρωτοκόλλου με ημερομηνία 14/1/2019 , ο ίδιος ο κ. Κόκκαλης καταλήγει στη δήλωσή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής με το “ΑΘΗΝΑ 12/1/2019”. Από αυτό προκύπτει πως ο κ. Κόκκαλης, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα, είχε αποφασίσει να ανεξαρτητοποιηθεί από το περασμένο Σάββατο, χωρίς να περιμένει το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου.

Βέβαια, όπως θα δείτε από τους αριθμούς πρωτοκόλλου η επιστολή του προέδρου των ΑΝΕΛ πρόλαβε και έφτασε νωρίτερα στη Βουλή…Η επιστολή διαγραφής πήρε το “130” ενώ η δήλωση ανεξαρτητοποίησης το “133”.

Παπαχριστόπουλος: Την έδρα μου θα την παραδώσω τη στιγμή που θα ψηφίσω την Συμφωνία των Πρεσπών

Την ίδια ώρα ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», επανέλαβε τις θέσεις που έχει διατυπώσει επανειλημμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ότι αφορά τη στάση του τόσο για τη στήριξη της Κυβέρνησης όσο και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

“Παραμένω στους ΑΝΕΛ μέχρι να παραδώσω την έδρα μου” τόνισε. Όπως ξεκαθάρισε, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, κατόπιν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια θα την παραδώσει.

“Την έδρα μου θα την παραδώσω τη στιγμή που θα ψηφίσω την Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν μου έχει ζητήσει την έδρα ο κ. Καμμένος” ανέφερε.

“Πάνω από τις κομματικές γραμμές είναι το εθνικό συμφέρον” και πρόσθεσε “όταν παραδώσεις την έδρα σου, είσαι απλός πολίτης. Την έχεις δώσει την έδρα στο κόμμα που την πήρες. Ένας απλός πολίτης έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει μετά”.

Ο Τοσουνίδης καλεί Κουντουρά και Κόκκαλη να παραδώσουν τις έδρες τους

Να παραδώσουν τις έδρες τους πριν από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση κάλεσε πριν από λίγο την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ Τοσουνίδης ανέφερε ότι οι έδρες αυτές έχουν εκλεγεί με βάση κάποιες αρχές.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε στον Κώστα Ζουράρι και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.

«Ο Ζουράρις συνεργάζεται με τα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ, άρα δεν μπορεί να διαγραφεί», ανέφερε σχετικά με τον βουλευτή του κόμματος, ενώ παραδέχθηκε ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν είναι συνεπής με την κομματική γραμμή. Όπως είπε άλλωστε, «όταν μιλούμε για διαγραφές, μιλούμε για διαγραφές από τη συνείδηση των Ελλήνων»

«Αν κάποιοι εγκαταλείπουν το καράβι μας, καλό τους ταξίδι, εμείς συνεχίζουμε με χιλιάδες», σημείωσε ο κ. Τοσουνίδης.

Σγουρίδης στον Realfm 97,8: Οι περιπτώσεις Παπαχριστόπουλου και Ζουράρι δεν είναι ίδιες με αυτήν της Κουντουρά

“Οι σχέσεις του κ. Καμμένου και του κ. Πρωθυπουργού ήταν έντιμες και καθαρές. Από εδώ και πέρα ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του”, είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Ψάλτη.

Αναφερόμενος στη δήλωση της υπουργού Τουρισμού ότι “στηρίζει την κυβέρνηση” ο κ. Σγουρίδης είπε ότι “το θέμα είναι ότι η στήριξη της κυβέρνησης συνοδεύεται και από το να παραμείνει στη θέση της; Άρα, μπαίνει στο πρώτο αξίωμα που θέτει ο Πάνος Καμμένος. Το αξίωμα ότι η διαπραγμάτευση της θέσης για την ψήφο για εμάς είναι κομματική πειθαρχία, η απόσυρση από τα υπουργεία. Από την άλλη μεριά, μπαίνει η κομματική πειθαρχία στο θέμα της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από εκεί και πέρα, οι περιπτώσεις του κ. Παπαχριστόπουλου και του κ. Ζουράρι δεν είναι ίδιες με την περίπτωση της κ. Κουντουρά”.

Στο ερώτημα εάν ο κ. Παπαχριστόπουλος παραδώσει την έδρα του και τη δώσει στον κ. Κουίκ, ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ απάντησε: “Όταν γίνει αυτό το πράγμα, από εκεί και πέρα ακολουθεί ο κ. Κουίκ… Ο κ. Παπαχριστόπουλος παραμένει στην κοινοβουλευτική ομάδα τώρα. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι συνεπής, δεν είχε συμφωνήσει σε κάτι για να αθετήσει”.

Κατσίκης: Αποστάτες και προδότες όσοι παραμένουν στην κυβέρνηση

Ο κ Κατσίκης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ χαρακτήρισε αποστάτες όσους παραμένουν στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «εδώ φαίνεται και η διαφωνία μας με τον Πρωθυπουργό γιατί αντί να καρατομήσει αυτούς που ο Πάνος Καμμένος του ζήτησε, αυτός τους κρατάει και στην Κυβέρνηση».

Είπε ακόμη ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που πάνε με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν προδώσει τους ψηφοφόρους γιατί έχουν εκλεγεί με μια κεντροδεξιά και δεξιά ατζέντα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ