Σειρά μαραθώνιων συσκέψεων µε το οικονοµικό επιτελείο και αρκετό παρασκήνιο µε τις Βρυξέλλες προηγήθηκαν των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα για το πακέτο θετικών µέτρων.
Το σχέδιο προϋπήρχε, η κυβέρνηση όµως άρχισε να ξεδιπλώνει σιγά σιγά τις πτυχές του από τον προηγούµενο Μάρτιο, όταν απέκτησε και µια πιο σταθερή εικόνα για την πορεία της οικονοµίας και τα δηµοσιονοµικά στοιχεία.Οι πληροφορίες του “Έθνους της Κυριακής” επιµένουν ότι η ιδέα των µειωµένων πρωτογενών πλεονασµάτων στο 2,5% µέχρι το 2022 (αντί του 3,5% που είναι ο συµφωνηµένος στόχος), µε αξιοποίηση του ογκώδους µαξιλαριού ασφαλείας που έχει δηµιουργηθεί, ύψους 31 δισ. ευρώ, ήταν του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που επέµεινε στη δηµιουργία ενός ειδικού λογαριασµού που θα γεµίσει µε 5,55 δισ. ευρώ και ο οποίος θα αποτελεί και την εγγύηση προς τους θεσµούς ότι θα υλοποιηθούν τα συµπεφωνηµένα στο ακέραιο.
Οι ίδιες πληροφορίες του “Έθνους της Κυριακής” αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε µε τον επίτροπο Οικονοµικών και Νοµισµατικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και τον ενηµέρωσε για τις προθέσεις της κυβέρνησης να παρουσιάσει το κοινωνικό πακέτο, δηµιουργώντας τον ειδικό «κουµπαρά» ασφαλείας και εγγύησης για τα πρωτογενή πλεονάσµατα. Ο κ. Μοσκοβισί φέρεται να µην αντέδρασε και µε ιδιαίτερο ενθουσιασµό στην πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού, όµως στο τέλος έδειξε να υποχωρεί, και µάλιστα την ίδια µέρα µε τις ανακοινώσεις προχώρησε και σε δήλωση για τα πρωτογενή πλεονάσµατα, ανοίγοντας τη συζήτηση για ενδεχόµενη αναθεώρησή τους.