Ο Βαρουφάκης στην Corriere dela Serra: Απεχθανόμουν το star system σε όλη μου τη ζωή

Για όλους και για όλα μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ιταλική εφημερίδα Corriere dela Serra

Ερωτηθείς πως νιώθει, αν του λείπει το υπουργείο και αν μετάνιωσε που παραιτήθηκε είπε: “Προσωπικά είμαι ακμαίος, παρότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μετά την παράδοσή μας στις 13 Ιουλίου είναι λυπηρή και δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Είναι η αντίδραση των ανθρώπων στο δρόμο, στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, ακόμα και στη Γερμανία, σε συνδυασμό με την ελευθερία να ακολουθήσω την πολιτική μου ατζέντα έξω από τις δομές της κυβέρνησης, που μου δίνει μεγάλη χαρά. Να μου λείπει το να είμαι υπουργός; Σίγουρα όχι. Το υπουργείο ήταν ένα καθήκον που άξιζε μόνον εφ ‘όσον καθοδηγούμασταν από αρχές. Οι διάδοχοί μου, αντίθετα, είχαν το καθήκον της διαχείρισης εκείνης της φοβερής παράδοσης. Δεν τους ζηλεύω. Μετά από όλα αυτά, αν το έκανα αυτό δεν θα είχα παραιτηθεί!”

Ερωτηθείς εάν τα όσα πέρασε τους τελευταίους μήνες επηρέασαν τις προσωπικές του σχέσεις απάντησε κατηγορηματικό όχι. “Η αληθινή αγάπη και φιλία επιβιώνει από τέτοιες δοκιμασίες. Αυτούς τους πέντε μήνες που ήμουν στην κυβέρνηση κέρδισα περισσότερους αληθινούς φίλους ενώ με την παραίτησή μου αποκαλύφθηκαν οι ψεύτικοι φίλοι”. 

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε στο αν ο ίδιος διασκέδασε το γεγονός ότι παρουσιαζόταν ως σύμβολο του σεξ, του στυλ και ως ροκ σταρ. “Όχι. Απεχθανόμουν το star system σε όλη μου τη ζωή”, είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ωστόσο δεν θεωρεί πως η υπερβολική προβολή έκανε κακό στην επιτυχία του ως διαπραγματευτής. “Η εχθρότητα που αντιμετώπισα δεν ήταν προσωπική και δεν είχε σε τίποτα να κάνει με τη δημόσια εικόνα μου. Οφειλόταν απλώς στο θράσος της κυβέρνησής μας να πει «Όχι!» σε ένα αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας”

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε και για το καινούριο βιβλίο που γράφει. “Είμαι έτοιμος να βάλω τις τελευταίες πινελιές σε ένα βιβλίο που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά το εγκατέλειψα από τη στιγμή που έγινα υπουργός. Το θέμα του δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ιστορία του ευρώ”. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ο τίτλος του βιβλίου του θα είναι “οι αδύναμοι υποφέρουν αυτά που πρέπει;”. Σημειώνεται ότι ο τίτλος παραπέμπει στη ρήση του Θουκυδίδη “Οι ισχυροί κάνουν αυτά που μπορούν και οι αδύναμοι υποφέρουν αυτά που πρέπει”.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του ότι είναι έτοιμος να εργαστεί πάνω σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για μια νέα Αριστερά σε συνεργασία με τον Αρνό Μοντεμπούργκ και ερωτηθείς εάν προχωράει το συγκεκριμένο project, ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. “Δεν είμαστε μόνο οι δυο μας. Είμαστε μέρος ενός Πανευρωπαϊκού Δικτύου αφιερωμένο στον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης”.

 

Διαβάστε επίσης

Οι συμβουλές του Βαρουφάκη στον “Τσίπρα” της Αγγλίας – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ