Ο Βαρουφάκης έγινε κόμικ με τίτλο “Ουάου”

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ένα από πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα για το 2015 έγινε ήρωας σε κόμικ. Οι εκδόσεις Πατάκη εξέδωσαν την ιστορία της διαπραγμάτευσης του πρώην υπουργού Οικονομικών με τους δανειστές στο κρίσιμο α’ εξάμηνο του 2015. Όταν αναστάτωσε τους κατεστημένους υπουργούς του Εurogroup, όχι μόνο με τα πολύχρωμα πουκάμισά του αλλά και με τη διαπραγματευτική του τακτική, η οποία τον κατέστησε σταρ πολιτικό αλλά και «παίχτη», όπως λένε πολλοί, με τη φωτιά της εξόδου από το ευρώ.

Το βιβλίο 124 σελίδων έχει τίτλο το επιφώνημα «WΟW» («Ουάου») το οποίο είπε κατά την πρώτη και ιστορική συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όταν ο τελευταίος στο τέλος της συνέντευξης Τύπου του είπε το… «μόλις σκότωσες την τρόικα».

Δημιουργός της σκιτσο-ιστορίας η Χρύσα-Αριάδνη Κουσελά, με κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές σπουδές στην Ελλάδα και στη Σορβόννη, υποψήφια διδάκτωρ στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκαν επίσης ο Άρης (Γρηγόρης) Παπαδόπουλος, του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών και δημοσιογράφος στον «Εθνικό Κήρυκα» Νέας Υόρκης, καθώς και ο Δημήτρης Σωτηράκης με σπουδές σκίτσου στη Σχολή Ορνεράκη.

Όπως σημειώνει στον πρόλογο η έχουσα «την ιδέα, την έρευνα και την καλλιτεχνική διεύθυνση», η έμπνευση βασίζεται στα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα στα χρόνια των μνημονίων, όπως τα αντιλαμβάνεται ζώντας στην ελληνική κοινωνία. Και συνεχίζει: «Την εποχή της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, της παραβίασης του Συντάγματος αλλά και της κατάλυσης των ευρωπαϊκών ιδεωδών και θεσμών με τραγική κατάληξη για την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015, παρακολουθώ τους συνανθρώπους μου να βυθίζονται στην εξαθλίωση, τους φίλους μου να μεταναστεύουν, τα παιδιά να υποσιτίζονται, τα ιδανικά να καταρρέουν». Επισημαίνει ότι η ιστορία του «WOW» ξετυλίγεται στον πραγματικό κόσμο και σε έναν παράλληλο φανταστικό κόσμο στην αρένα του Eurogroup.

Παίζοντας με τους τόνους του γκρίζου χρώματος αφηγείται τα κύρια γεγονότα διά των βασικών προσώπων της ιστορίας. Τα κεφάλαια: «Η παραίτηση κατ’ απαίτηση των δανειστών», «Στο εργαστήριο του V στην Αίγινα», «Λίμνη Κόμο-Η απαρχή», «2010-2014, τα κινήματα, η βία και η ύφεση στην Ελλάδα», «Εργαστήριο του V πριν τις εθνικές εκλογές», «2015, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα», «To WOW!», «Τροϊκανοί vs V, οι επιθέσεις μέσα στα Eurogroup», «Τρόικα εσωτερικού», «Ο τζίτζικας, ο μέρμηγκας και το grexit», «Η Άνοιξη της Αθήνας, και το Όχι που έγινε Ναι», «Το Όχι που έγινε Ναι με την συνθηκολόγηση της Αριστεράς». Και, τελευταίο σκίτσο το πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη με φόντο την ήπειρό μας με τίτλο «Ευρώπη, ερχόμαστε» και κάτω δεξιά η προαναγγελία «Συνεχίζεται»…

Η έκδοση κλείνει με τέσσερις σελίδες ιδιόγραφων κειμένων του πρώην υπουργού ο οποίος, ως επικεφαλής πανευρωπαϊκής κίνησης, υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδομείται και πως, αν δεν αλλάξουν οι σημερινές της δομές, οι μόνοι που θα επωφεληθούν είναι οι ακροδεξιοί και οι ρατσιστές, όπως συνέβη με τη Μεγάλη Ύφεση του 1930.

Η σκιτσο-αφήγηση ξεκινάει μυθολογικά: «Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εγκλωβιστεί σε ένα τεράστιο λαβύρινθο. Έναν λαβύρινθο τον οποίο δημιούργησε η ευρωπαϊκή ελίτ προκειμένου να εφαρμόσει οικονομικά πειράματα αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας στους λαούς, τα λεγόμενα μνημόνια. Εκεί έχουν εγκατασταθεί οι τροϊκανοί, μισθοφορικός στρατός της ελίτ, καθώς και το αιχμάλωτο θηρίο, ο Ευρωπαϊκός Μινώταυρος, ο οποίος καταβροχθίζει χώρες, λαούς και ανθρώπους που δηλώνουν ανυπακοή στην εξουσία. Το 2015 στη μικρή ευρωπαϊκή χώρα, που λέγεται Ελλάδα, ένας καινοτόμος και εκκεντρικός οικονομολόγος αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την οικονομική του θεωρία και τις εξισώσεις για να οδηγήσει την χώρα του έξω από τον λαβύρινθο, αναλαμβάνοντας τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη νέα ελληνική κυβέρνηση, με το κωδικό όνομα V που του το δώρισαν οι: Μarx, Keynes, Neumann και Smith στην ιταλική λίμνη Κόμο λίγους μήνες μετά τη γέννησή του».

Η σκιτσογράφος μάς ενημερώνει ότι το V συμβολίζει το Victory, προσθέτοντας ότι το όνομα αυτό έχει υπερφυσικές ιδιότητες.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Δήλωση βόμβα της Λαγκάρντ για το ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Τετράποδοι εφοριακοί στα αεροδρόμια για τον εντοπισμό του κρυμμένου… μετρητού

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ