Ο Τύπος για την ομιλία του Σαμαρά

Ο Τύπος για την ομιλία του Σαμαρά

 

Θετικές χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις για την «πρεμιέρα» της Eλληνικής Προεδρίας, με την ομιλία του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Σταρσβούργο, η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, η οποία αναφέρεται στα επικριτικά σχόλια των ευρωσκεπτικιστών, αλλά εκτιμά ότι στις πολιτικές ομάδες των συντηρητικών και των σοσιαλιστών ο απολογισμός είναι θετικός.

Ο απολογισμός «συνοδεύεται, όμως, από τη διακριτική προειδοποίηση ότι οι “μεταρρυθμίσεις” έχουν ακόμη πολύ δρόμο», επισημαίνει η DW και μεταφέρει δηλώσεις του επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάνες Σβόμποντα: «Ήδη, τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα υλοποίησε πολλές μεταρρυθμίσεις. Το γνωρίζω αυτό, έχω πάει πολλές φορές στην Ελλάδα. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι γνωρίζετε όλοι σας στην κυβέρνηση ότι, όσα έγιναν, δεν ήταν το τέλος, αλλά η αρχή των μεταρρυθμίσεων».

Παρόμοιες ήταν οι εκτιμήσεις και του Γερμανού ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ στην Deutsche Welle: «Σημασία έχει ο σεβασμός για όσα έγιναν μέχρι τώρα, αλλά και το κίνητρο, για να συνεχιστεί η προσπάθεια. Η Ευρώπη είναι σε καλό δρόμο, αλλά πρέπει να πείσουμε και τον κόσμο γι’ αυτό, γιατί στις ευρωεκλογές θα κριθεί η πορεία μας. Θα παρακαλέσουμε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή από τις περικοπές, αλλά τώρα αρχίζουμε να δρέπουμε καρπούς».

Πιο «ευθύ και κάποτε σκωπτικό» χαρακτηρίζει το δημοσίευμα τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ, ο οποίος άσκησε κριτική στο ελληνικό πολιτικό σύστημα: «Ας είμαστε ειλικρινείς: Oι μεταρρυθμίσεις άρχισαν πολύ αργά. Ακόμη και σήμερα υπάρχει πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα, διατηρείται ο διογκωμένος δημόσιος τομέας, παραμένουν τα κλειστά επαγγέλματα. Και αντί να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, το μόνο που έγινε ήταν η αφαίμαξη μισθών και η αύξηση φορολογικών βαρών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε και επέκρινε και τις ευρωπαϊκές ελίτ, οι οποίες, όπως υποστήριξε, συνέβαλαν στη διόγκωση της κρίσης, όταν δίσταζαν ή απέφευγαν να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα: «Έχουμε κάνει κι εμείς λάθη, αγαπητοί συνάδελφοι. Και το μεγαλύτερο λάθος, ας το αναγνωρίσουμε αυτό σήμερα ενώπιον της ελληνικής προεδρίας, είναι ότι δεν στηρίξαμε την Ελλάδα από την αρχή, το Δεκέμβριο του 2009 και μιλούσαμε ανοιχτά για ελληνική έξοδο από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2010, κάτι που προκάλεσε σοβαρές συνέπειες και μία μακρά περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας», συμπλήρωσε.

«Με ρητορική επιδεξιότητα, ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να υποδείξει ότι μία επιτυχία της Ελλάδας θα ήταν και επιτυχία της Ευρώπης», αναφέρεται στην ανταπόκριση από το Στρασβούργο και εκτιμάται ότι «έπεισε και δύσπιστους ακροατές, όπως η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, Ντόρις Πακ, η οποία, αν και στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε εκφραστεί επικριτικά στο παρελθόν για τον Έλληνα Πρωθυπουργό». Το σχόλιό της, ωστόσο, μετά την ομιλία, ήταν σε διαφορετικό τόνο: «Νομίζω ότι ήταν πολύ πειστικός. Ως πρώην ευρωβουλευτής γνώριζε τι πρέπει να κάνει για να πλησιάσει το ακροατήριό του, γι’ αυτό κέρδισε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος. Δεν προέβαλε υπερβολικές απαιτήσεις, ήταν ρεαλιστής, αλλά και δεν παρέλειψε να αναφέρει τι έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, αν και βέβαια το γνωρίζουμε».

Θετικά αποτιμά την παρουσία του Πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων, Γιώργος Χατζημαρκάκης: «Ήταν μία πάρα πολύ επαγγελματική παρουσία. Κέρδισε τη συμπάθεια των ευρωβουλευτών, γιατί δεν έκρυψε τα λάθη που έκαναν οι ίδιες οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά άσκησε κριτική και στο ευρωπαϊκό σύστημα και στην τρόικα», λέει στην Deutsche Welle, η οποία αναφέρεται και στην Ολλανδή ευρωβουλευτή που ολοκλήρωσε την ομιλία της, μιλώντας στα ελληνικά: «Πρώτα απ΄ όλα συγχαρητήρια για τους Έλληνες για όλα όσα έχουν καταφέρει ως τώρα. Έχετε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά σας, αλλά οι Έλληνες θα τα καταφέρουν και αυτά» ανέφερε.

Το ρεπορτάζ περιλαμβάνει ακόμη την παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, Νάιτζελ Φάρατζ, αλλά και την απάντηση του κ. Σαμαρά στη δευτερολογία του: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Φάρατζ για τα μαθήματα δημοκρατίας. Θα το εκτιμούσα ακόμη περισσότερο, εάν, εκτός από μαθήματα, μας προσέφερε και μία ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης. Γνωρίζουμε τη διακυβερνητική προσέγγιση, γνωρίζουμε την κοινοτική προσέγγιση, τώρα μαθαίνουμε και τη χιουμουριστική προσέγγιση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Πρακτορειακά, με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) καλύπτει την εμφάνιση του Πρωθυπουργού η εφημερίδα «Der Handelsblatt», υπό τον τίτλο «Ελλάδα: Ευρωβουλευτές ζητούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις» και υπότιτλο «Ο Πρωθυπουργός Σαμαράς δείχνει αισιοδοξία. Γι’ αυτόν η Ελλάδα ξεπέρασε τη χειρότερη φάση της ύφεσης. Στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν επιφυλάξεις. Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες».

Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται δηλώσεις ευρωβουλευτών που παρακολούθησαν την ομιλία του Πρωθυπουργού, με ιδιαίτερη αναφορά στον Γκι Φέρχοφσταντ και την κριτική του για το νεποτισμό και τα κλειστά επαγγέλματα, ενώ περιλαμβάνεται και η κριτική Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων προς την τρόικα, με δηλώσεις του Χάνες Σβόμποντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ