Ο ΣΥΡΙΖΑ σε «βέρτιγκο» διαρκείας – Οι πρώτες κινήσεις Κασσελάκη και τα συντροφικά μαχαιρώματα

Σε «βέρτιγκο» διαρκείας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής, που ανέδειξε στην ηγεσία του κόμματος τον Στέφανο Κασσελάκη. Αναβρασμός, αναστάτωση και έντονη αμφισβήτηση είναι τα χαρακτηριστικά της επόμενης ημέρας, ενώ κάποιοι μιλούν για κατάσταση «επιλόχειας κατάθλιψης μετά τον τοκετό». Η νίκη του Στ. Κασσελάκη ήταν μεγάλη και καθαρή. Ωστόσο, δεν ηρέμησε τα πνεύματα στο εσωτερικό του κόμματος. Αντιθέτως, ο «εμφύλιος» συνεχίζεται με ακόμη πιο σκληρά χτυπήματα και τα σύννεφα της διάσπασης να είναι πιο πυκνά από ποτέ.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΚΙΡΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Ο ίδιος μπήκε στην Κουμουνδούρου σαν «ταύρος εν υαλοπωλείω», θέλοντας να δείξει ότι αυτός είναι πλέον το «αφεντικό». Εδειξε άκομψα, χωρίς καν να συγκαλέσει τα όργανα ή να τα ενημερώσει, την πόρτα της εξόδου στον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάση Θεοχαρόπουλο και στον εκπρόσωπο Τύπου Στέργιο Καλπάκη και τοποθέτησε στη θέση τους τον Γιώργο Τσίπρα και τη Δώρα Αυγέρη. Τα πρώτα δείγματα προκάλεσαν σοκ στο εσωτερικό του κόμματος και αμέσως οι «αντιφρονούντες» βγήκαν στο αντάρτικο.

«Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ», «CEO εταιρείας», «ελαφρύ ποπ από σκληρό ροκ» ήταν μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που προσέδωσαν στον νέο πρόεδρο στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Στέλιος Κούλογλου. Οι επιθέσεις από την «Ομπρέλα» είναι συνεχείς, αποδεικνύοντας πως πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι και ότι το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο. Και όλα αυτά ενώ στη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα Αλέξης Τσίπρας και Στ. Κασσελάκης στη Βουλή είχε γίνει ιδιαίτερη αναφορά από τον πρώην πρωθυπουργό στην ανάγκη ενότητας και συντροφικότητας.

Μπορεί, δε, ο Αλ. Τσίπρας να αστειεύτηκε λέγοντας ότι έδωσε στον διάδοχό του «τη βαλίτσα με τους κωδικούς των πυρηνικών», ωστόσο δεν περίμενε ότι το κόμμα θα κινδύνευε με «εκρήξεις» τόσο γρήγορα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Στ. Κασσελάκης ανέκρουσε πρύμναν. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αρχικά εισηγήσεις να προχωρήσει αμέσως σε διαγραφές για να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας προς όλες τις «τάσεις», χαμήλωσε τους τόνους και έτεινε χείρα φιλίας. Αρχικά προτείνοντας στην Εφη Αχτσιόγλου να αναλάβει όποιο κομματικό χαρτοφυλάκιο επιθυμεί και την ίδια να αρνείται ευγενικά μεν, αλλά με προφάσεις περί έλλειψης ενέργειας. Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη από τα δύο στελέχη που καρατόμησε, ενώ κάλεσε τον Ν. Φίλη και του είπε να συναντηθούν και να μιλήσουν από κοντά.

Η επόμενη κίνησή του ήταν να δηλώσει πως σέβεται τα όργανα και το καταστατικό, ανακοινώνοντας πως την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και εκεί θα γνωστοποιηθούν οι επιλογές του για τον νέο γραμματέα και τους τομεάρχες, τους «σκιώδεις υπουργούς» που θα αναλάβουν το πρέσινγκ στην κυβέρνηση.

Οι «σκιώδεις υπουργοί» Κασσελάκη

Ολα δείχνουν πως για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει «κλειδώσει» η Θεοδώρα Τζάκρη με «μετακόμιση» του Διονύση Καλαματιανού στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ φαβορί για τους τομείς είναι: Ρένα Δούρου (Εξωτερικών), Ευάγγελος Αποστολάκης (Αμυνας), Θεόφιλος Ξανθόπουλος (Δικαιοσύνης), Αθηνά Λινού (Υγείας), Χάρης Μαμουλάκης (Υποδομών), Βασίλης Κρητικός (Αγροτικής Ανάπτυξης), Γιώργος Καραμέρος (Ψηφιακής Πολιτικής).

Ο Στ. Κασσελάκης θα κάνει άνοιγμα στα στελέχη που στήριξαν την Ε. Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς ήδη συζητείται για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου το όνομα του Αλέξη Χαρίτση, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει για τους τομείς και τα ονόματα των Γιώργου Ψυχογιού, Πέτης Πέρκα και Μερόπης Τζούφη. Ο Νίκος Παππάς θα παραμείνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ενώ τον συντονισμό των κοινοβουλευτικών τομέων φέρεται ότι θα αναλάβει ο Παύλος Πολάκης.

Η πληροφορία σχετικά με την πρόθεση του να οριστεί ο Κρητικός βουλευτής συντονιστής στις ΕΚΕΠΕ, αναλαμβάνοντας τον ρόλο που είχε επί Τσίπρα ο Αλέκος Φλαμπουράρης, προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στους κύκλους των υποστηρικτών και δεύτερες σκέψεις σχετικά με τον ρόλο του. Αυτό συζητήθηκε στο τετ α τετ που είχαν οι δύο άνδρες στη Βουλή και μένει να αποκαλυφθεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κ.Ο. ποιος θα είναι τελικά ο ρόλος που θα έχει ο Π. Πολάκης.

Οσον αφορά την Κουμουνδούρου, η τοποθέτηση του Μανώλη Καπνισάκη στη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Στ. Κασσελάκη προκάλεσε ανακούφιση και χαμόγελα σε όλες τις πλευρές, καθώς όλοι έχουν μόνο καλά λόγια να πουν στο κόμμα γι’ αυτόν. Ηταν πραγματικά η «ψυχή» του τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, ένας δικηγόρος που απεχθάνεται τις δημόσιες σχέσεις και αναγνωρίζεται με σεβασμό από όλες τις τάσεις. Στο πλευρό του αναμένεται να τοποθετηθεί και ο Μάρκος Χατζησάββας, εκ των στενότερων συνεργατών του Π. Πολάκη. Πέρα από το γραφείο του, ο νέος πρόεδρος ετοιμάζει αλλαγές και στην κομματική πυραμίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνάντηση που είχε στην Κουμουνδούρου με τον Διονύση Τεμπονέρα, του πρότεινε να είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος. Ωστόσο, ο ίδιος επανέλαβε ότι θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση να αλλάξει ο τρόπος εκλογής – να μη γίνεται από την Κεντρική Επιτροπή, αλλά από το Συνέδριο. Ο Στ. Κασσελάκης συμφώνησε, ωστόσο, για να γίνει αυτό, χρειάζεται αλλαγή του καταστατικού, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο στο Συνέδριο. Και το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα γίνει αυτό. Η απάντηση θα δοθεί στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Μπορεί να υπάρχει ήδη απόφαση του οργάνου για έκτακτο Συνέδριο τον Νοέμβριο, αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον απίθανο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Συνέδριο να διεξαχθεί μετά τις ευρωεκλογές, αν και τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις. Είναι δεδομένο πως έχουν κατατεθεί δύο εισηγήσεις από τους συνεργάτες του. Η μία να «τρενάρει» όσο γίνεται τη διεξαγωγή του, προκειμένου να έχει μέχρι τότε ελέγξει την Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και την Κεντρική Επιτροπή ώστε να πάει από θέση ισχύος, και η δεύτερη να εκμεταλλευθεί το «μομέντουμ» της εκλογής και να ξεκαθαρίσει γρήγορα την κατάσταση. Η πλευρά της «Ομπρέλας», πάντως, θεωρεί «casus belli» την αναβολή του Συνεδρίου, ενώ θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης στην Κεντρική Επιτροπή. Ηδη πολλά μεσαία και κατώτερα στελέχη της αποχωρούν μαζικά από το κόμμα, καθώς όλα δείχνουν πως η διάσπαση είναι προ των πυλών και απλώς περιμένουν το Συνέδριο για να «επισημοποιήσουν» το διαζύγιο.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ