«Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το θέμα όταν ζορίζεται» – Τι απαντούν από το περιβάλλον Σαμαρά για την «τουρκική» μειονότητα

«Ανά περιόδους ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το θέμα όταν ζορίζεται» απαντούν από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά με αφορμή δημοσιεύματα και αναφορές στελεχών του κόμματος σε άρθρο του στο περιοδικό «Εποπτεία» το 1989. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανιζόταν να μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε βρεθεί και το 1994 στο επίκεντρο της  κομματικής αντιπαράθεσης και τότε, όπως σχολιάζουν από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά, είχε υπάρξει διάψευση από τον εκπρόσωπο της Πολιτικής Άνοιξης Μανώλη Καλαμίδα που ανέφερε ότι ουδέποτε είχε χρησιμοποιηθεί η έκφραση «τουρκική μειονότητα» και ότι ήταν λάθος του ριράιτερ του περιοδικού το οποίο είχε βγάλει και σχετική ανακοίνωση ζητώντας συγγνώμη.

Παράλληλα, από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού τονίζουν ότι «ανά περιόδους ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το θέμα όταν ζορίζεται, όπως έκανε και στις ευρωεκλογές του 2014 όταν και αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψήφια ευρωβουλευτή του  Σαμπιχά Σουλεϊμάν που είχε πει ότι η “τουρκική μειονότητα είναι συμπαγές πράγμα”».

Μάλιστα, σημειώνουν ότι για το θέμα είχε εκδώσει ανακοίνωση και η ΝΔ τον Απρίλιο του 2014.

«Το δηλητηριώδες παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ με τα εθνικά θέματα πρέπει επιτέλους να τελειώνει. Οι ανοησίες του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν δηλώσεις του Πρωθυπουργού το 1989 στο Περιοδικό «Εποπτεία» έχουν διαψευστεί, εδώ και δεκαετίες, από το ίδιο το περιοδικό που τις δημοσίευσε, ως δικό τους λάθος.

Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και οδηγεί, πολλές φορές, σε αυτοεξευτελισμό. Ας το προσέξει αυτό ο κ. Τσίπρας…», ανέφερε τότε η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Για το θέμα μίλησε σήμερα και ο Νίκος Φίλης στον Realfm 97,8 λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:  «Στην Εφημερίδα των Συντακτών σήμερα δημοσίευσαν από τα αρχεία Καραμανλή τον διάλογο του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Ετσεβίτ το ’76. Ήταν πρωθυπουργοί και οι δύο τότε. Ο Ετσεβίτ ήταν ο εισβολέας στην Κύπρο. Στην κουβέντα ο Καραμανλής μίλησε με σαφήνεια για τουρκική μειονότητα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όχι ο Φίλης! Τρίτον ο δημοσιογράφος κ. Ψαρράς δημοσιεύει άρθρο του κ. Σαμαρά το 1989 στο περιοδικό “Εποπτεία”, στην συντακτική επιτροπή του οποίου συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου εκεί ο Σαμαράς μιλάει για τουρκική μειονότητα. Θυμάμαι πάντα με σεβασμό και νοσταλγία τη συνάντηση του Μητσοτάκη, του Παπανδρέου και του Φλωράκη την επομένη των φασιστικών ενεργειών στη Θράκη εναντίον της μειονότητας από Έλληνες φασίστες το 1990, οι οποίοι συνομολόγησαν ότι πρέπει να φύγουμε από τις διακρίσεις έναντι της μειονότητας και να πάμε σε μια πολιτική ισονομίας. Αυτό το πνεύμα υπήρξε και όταν συγκροτήθηκε η πρώτη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, βγήκε με τις ψήφους δύο βουλευτών που δήλωναν ότι εκπροσωπούν την τουρκική μειονότητα».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ