Ο πολιτικός κόσμος εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου. Η πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πέθανε σε ηλικία 80 ετών, όπως έγινε γνωστό σήμερα.
Μητσοτάκης: Υπήρξε μια δυνατή προσωπικότητα
Τα συλλυπητήριά του, στην οικογένεια της Βάσως Παπανδρέου, για την απώλειά της, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, με ανάρτησή του τονίζει πως η Βάσω Παπανδρέου ήταν μία «δυνατή προσωπικότητα» που «άφησε το δικό της αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή»
«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου. Αν και βρεθήκαμε σε αντίθετες όχθες, οφείλω να αναγνωρίσω ότι υπήρξε μια δυνατή προσωπικότητα.
Υπηρέτησε πολλές κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές θέσεις, αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ως Επίτροπος της πατρίδας μας. Θα τη συνοδεύουν, έτσι, η αφοσίωση των φίλων και ο σεβασμός των αντιπάλων της», επισημαίνει στην ανάρτησή του.
Τασούλας: Συνέβαλε στην ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας
Τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.
«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου για την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου, ιστορικού στελέχους, βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, επί σειρά ετών», ανέφερε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Ως βουλευτής τις περιόδους 1985-1989 και 1993-2012 και ως πρόεδρος Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, υπερασπίστηκε ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, με τον δυναμισμό που τη διέκρινε.
Από τις κυβερνητικές θέσεις που ανέλαβε συνέβαλε στην ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας, κατοχυρώνοντας νομοθετικά, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών 2002.
Θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), προώθησε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστάτευσε με αποφάσεις της τη μητρότητα, εμπέδωσε την ισότητα των δύο φύλων και έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Υπήρξε η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), από το 1989 έως το 1993, προωθώντας την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και τον Κοινωνικό Διάλογο στην Ευρώπη.
Στην οικογένεια και στους οικείους της εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».
Σημειώνεται ότι στη μνήμη της Βάσως Παπανδρέου η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τήρησε ενός λεπτού σιγή.
Νίκος Ανδρουλάκης: Υπηρέτησε με σθένος και δυναμισμό χωρίς συμβιβασμούς τις πολιτικές θέσεις της
«Αποχαιρετώ με απεριόριστο σεβασμό και συγκίνηση τη Βάσω Παπανδρέου. Μια εμβληματική πολιτική προσωπικότητα και εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συλλυπητήρια δήλωσή του για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου.
«Ως η πρώτη Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε πρωτοπόρους προοδευτικούς δρόμους με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα, την κατοχύρωση του κοινωνικού διαλόγου, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και της μητρότητας καθώς και την εμπέδωση της ισότητας των φύλων.
Υπηρέτησε με σθένος και δυναμισμό χωρίς συμβιβασμούς τις πολιτικές θέσεις της. Ως Υπουργός ταυτίστηκε με σημαντικές μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του κράτους και ανασυγκρότησης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, ενώ έθετε στην προτεραιότητά της τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την υπεράσπιση των οικονομικά ασθενέστερων.
Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της», επισημαίνει ο κ. Ανδρουλάκης.
Σημίτης: Ήταν συνιδρύτρια του ΠΑΣΟΚ, στενή μου συνεργάτρια και τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε
Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αποχαιρέτησε την Βάσω Παπανδρέου εκφράζοντας την μεγάλη λύπη του.
Όπως επισημαίνει ο κ. Σημίτης η εκλιπούσα ήταν συνιδρύτρια του ΠΑΣΟΚ και συμπορευτήκαν μαζί σε μια μεγάλη πολιτική διαδρομή.
«Σε κρίσιμες στιγμές υπήρξε πλάι μου και στην πορεία των κυβερνήσεών μου, εξελίχτηκε σε στενή μου συνεργάτρια. Ήταν μια άξια γυναίκα, που τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε και πολλές ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικού περιεχόμενου φέρουν την υπογραφή της. Η Βάσω χαρακτηριζόταν από την ευρύτατη κατάρτισή της, την εργατικότητά της, τη συνέπειά της, το θάρρος της και την αφοσίωσή της στο ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε ο κ. Σημίτης.
Βενιζέλος: Εμβληματική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και της μεταπολιτευτικής περιόδου
«Η Βάσω Παπανδρέου ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και της μεταπολιτευτικής περιόδου. Μια ισχυρή προσωπικότητα που πρόσθεσε το δικό της χρώμα στην κυβερνητική αλλά και στην ευρωπαϊκή εμπειρία του ΠΑΣΟΚ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως και την οικονομική κρίση», τονίζει σε ανάρτησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως επισημαίνει: «Την αποχαιρετούμε με αγάπη και μεγάλο σεβασμό για τον δύσκολο προσωπικό αγώνα που έδωσε με αξιοπρέπεια τα τελευταία χρόνια».
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην πολιτική της χώρας
Τη λύπη του για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Η Β. Παπανδρέου άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην πολιτική της χώρας, ως στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και ως Επίτροπος της ΕΟΚ.
Απευθύνουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της και το κόμμα της», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση.
