Ο Παπακωνσταντίνου αποκαλύπτει: Μας είχαν προτείνει τη δημιουργία υπερταμείου και το 2011

Η δημιουργία ενός υπερταμείου, αντίστοιχου με αυτό που νομοθετήθηκε χθες, είχε προταθεί από τους δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση και το 2011, όπως αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

“Τότε έγινε μια ανακοίνωση από την Τρόικα των 50 δισ., η οποία έγινε άκομψα και χωρίς συνεννόηση μαζί μας. Δημοσιοποίησαν μια συμφωνία την οποία η κυβέρνηση ήθελε να χειριστεί και να ανακοινώσει. Αυτό έκανε την κυβέρνηση να φαίνεται σαν να μην έχει κανέναν έλεγχο πάνω στη διαδικασία. Όλοι ξέρουμε ότι αυτό για μια κυβέρνηση είναι θανατηφόρο. Αυτό δημιούργησε μεγάλη ένταση και εσωτερικά και σε εμένα και στις σχέσεις μου τότε με τον κ. Παπανδρέου.

Τον Μάιο του 2011, γίνεται αυτή η περίφημη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο -την οποία περιγράφω για πρώτη φορά στο βιβλίο-, πολύ έντονη, στην οποία οι Ευρωπαίοι και πάλι κάνουν το λάθος να χρεώνουν στην Ελλάδα δικά τους προβλήματα, γιατί εκεί πλέον ήταν το ζήτημα ότι η Ευρώπη ήθελε μια συστημική απάντηση, κυρίως από την ΕΚΤ, αυτό που έκανε αργότερα ο Ντράγκι”τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στον Αθήνα 984.

“Ο Τρισέ αποχωρεί από τη συνάντηση, λέγοντας ότι εγώ δεν θα συμμετάσχω, γιατί αρνούμαι να συζητήσω οτιδήποτε έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση του χρέους. Πάνω στη συζήτηση εκεί, η οποία είναι πάρα πολύ έντονη και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τρεμόντι -τότε η Ιταλία είχε φοβερή πίεση από τις αγορές, φοβόταν πάρα πολύ, ήταν η επόμενη-, αλλά και άλλοι, μας προτείνουν ένα ταμείο σαν κι αυτό που έγινε τώρα, ένα Υπερ-ταμείο, σε μια λογική “υποθηκεύστε την περιουσία σας”. Αυτή ήταν η λογική, γιατί λίγο – πολύ αυτό είναι. Είναι μια εγγύηση, κατά κάποιο τρόπο, που δίνει το ελληνικό δημόσιο, ότι εάν όλα πάνε στραβά, υπάρχει η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, για να αποπληρώσει τα όποια δάνεια. Αρνηθήκαμε τότε και δεν πέρασε… Δεν είχαμε μπει τότε σε λεπτομέρειες για το πώς θα γίνεται κ.λπ., γιατί ήταν κάτι που είχε ξεκοπεί από την αρχή και η συζήτηση προχώρησε προς το θέμα της αναδιάρθρωσης γιατί η Γερμανία εκείνη τη στιγμή, πλέον, καταλάβαινε ότι έπρεπε να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, άρα εγκατέλειψε εκείνη την ιδέα και πήγε σε αυτή της αναδιάρθρωσης” συμπλήρωσε ο πρώην τσάρος της οικονομίας. 

 

Διαβάστε επίσης

Ο Χρυσόγονος για τη συνταγματικότητα του “κόφτη”

Δήλωση “φαρμάκι” του Λαπαβίτσα: Εντυπωσιάζει ο κυνισμός και η έλλειψη αρχών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ