Ο Νίκος Δένδιας είδε το «φινλανδικό μοντέλο» για την θητεία – ΒΙΝΤΕΟ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ελσίνκι και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά το «φινλανδικό μοντέλο» θητείας, καθώς και την εκπαίδευση που ακολουθούν οι στρατεύσιμοι.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται στο Ελσίνκι στο πλαίσιο επίσημης συνάντησης με τον Φινλανδό ομόλογό του Antti Häkkänen.  Στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα «που δημιουργούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τη συμπλήρωση 2 ετών», η πορεία της Ευρώπης και η δημιουργία ενός αμυντικού βραχίονα της ΕΕ.

Επιπλέον συζητήθηκε η πρόθεση της Ελλάδας να αντιγράψει το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας και στο πλαίσιο αυτό ο Ν. Δένδιας είχε αναλυτική συζήτηση με αξιωματικούς μονάδας του φινλανδικού στρατού.

Περαιτέρω ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε το Κέντρο Αντιμετώπισης Υβριδικών Απειλών, στο οποίο υπηρετούν και Έλληνες αξιωματικοί ενώ μετά την παρακολούθηση εκπαίδευσης σε στρατιωτική μονάδα της Φινλανδίας ανέφερε για το στρατιωτικό μοντέλο θητείας που ακολουθείται στην χώρα:

«Κατ’ αρχήν, βέβαια θέλω να πω ότι αυτό το οποίο είδα ήταν εντυπωσιακό. Δηλαδή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέπονται νέοι άνθρωποι σε στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους.

Επίσης γίνεται μεγάλη, εκτεταμένη χρήση πυρομαχικών και υπάρχει εκτεταμένο διάστημα εκπαίδευσης στα δάση και σε συνθήκες πραγματικής μάχης.
Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας στρατιωτικός. Θα έρθουν Έλληνες Αξιωματικοί οι οποίοι θα εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο, αλλά αυτό το οποίο καθίσταται προφανές είναι ότι μπορεί ένας στρατός πολιτών να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ότι η βασική εθνική επιλογή, η επιλογή που έκανε πάντα η Ελληνική Δημοκρατία, δηλαδή να βασίζεται στο στρατό των πολιτών, είναι μία σωστή επιλογή.
Χρειαζόμαστε επαγγελματικά στελέχη, είμαστε περήφανοι για τα επαγγελματικά μας στελέχη, αλλά ο κορμός μας είναι πάντα ο στρατός των πολιτών.
Αυτοί υπερασπίζουν την πατρίδα, αυτοί υπερασπίζουν τη Δημοκρατία».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ