Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο 28ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το κράτος λειτούργησε πελατειακά απέναντι, όχι μόνο στους πολίτες, αλλά και στην επιχειρηματική κοινότητα και πως η πολιτική του υπερπλεονάσματος έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί βλάβη στην πραγματική οικονομία.
«Διότι μειώνει τη δυνατότητα ανάπτυξής της. Κλαδεύει το δέντρο πολύ πριν αυτό είναι σε θέση να δώσει καρπούς. Και όλα αυτά γίνονται για να ικανοποιηθούν ιδεοληψίες και να στηθούν ψεύτικες επικοινωνιακές φιέστες. Δήθεν παίρνουμε από την μεσαία τάξη για να στηρίξουμε με επιδόματα τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα. Αυτή η πολιτική, κυρίες και κύριοι, αποτελεί προβληματική συνταγή για τη χώρα. Όπως κάθε πολιτική που εμπνέεται από λαϊκισμό και ιδεολογικές αγκυλώσεις», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος πρόσθεσε αυτή η πολιτική βρίσκεται σε αντίθεση με τη βασική θέση της ΝΔ, που θα έπρεπε να αποτελεί και εθνικό στόχο, για αποκλιμάκωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Για τους πλειστηριασμούς κατοικιών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξασφαλίσει πως θα ξεκινήσουν από τις βίλες στη Μύκονο και τα εξοχικά των πολλών εκατομμυρίων.
«Ας ξεκινήσουν οι τράπεζες με τα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας. Αυτό από μόνο του θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όχι από τις μικροϊδιοκτησίες των αδυνάμων. Και αν στο νόμο Κατσέλη έχουν παρεισφρήσει ‘στρατηγικοί κακοπληρωτές’ αυτοί να εντοπιστούν», επισήμανε αναφέροντας παράλληλα πως η ΝΔ είχε, έχει και θα έχει ως ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της, την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών.
«Η ΝΔ παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε ‘από κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη’ στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας χωρίς κανένα όριο», τόνισε.
Συμπλήρωσε δε ότι η γ’ αξιολόγηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στη συνείδηση των πολιτών με τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας και πως τα πιο πολλά σημαντικά θέματα με κορυφαίο αυτό της βιωσιμότητας της ΔΕΗ, μετατέθηκαν για το μέλλον.
«Σε κάθε περίπτωση μετά το τέλος του προγράμματος η χώρα πρέπει να δανείζεται από τις αγορές με λογικά επιτόκια και σήμερα αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος για ακόμη μία φορά επέκρινε την κυβέρνηση για όσα λέει περί «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» το 2018. Αντίθετα, βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μια απόπειρα εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά τα επιπλέον μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν από το 2019», ανέφερε και συνέχισε: « ‘Καθαρή έξοδος’ λοιπόν δεν υπάρχει με κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό που χρειάζεται είναι η πραγματική έξοδος από την κρίση μέσα από ένα μεταρρυθμιστικό ηλεκτροσόκ».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον ότι στόχος μας πρέπει να είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας «όχι όμως με περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους, όχι δηλαδή με χαμένες γενιές των 360 ευρώ».
Τόνισε επ’ αυτού ότι χρειάζεται ριζική αναθεώρηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και πως η δημόσια εκπαίδευση ήταν και παραμένει στη χώρα μας ο βασικότερος μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας και δημιουργίας ευκαιριών για τους πιο αδύναμους.
«Θεωρώ ότι το σχέδιό μας είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Σηματοδοτεί και υποδεικνύει διέξοδο από την ανελέητη φοροεπιδρομή που πλήττει κάθε πολίτη και ιδιαίτερα τους ασθενέστερους», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στα εξής τέσσερα βασικά βήματα:
1ον Μείωση φορολογικών συντελεστών και νομοθέτηση σταθερού φορολογικού συστήματος
2ον ‘Αρση χωροταξικών και άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων
3ον Τόνωση της ρευστότητας
4ον Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.
Επιπρόσθετα ο κ. Μητσοτάκης είπε για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ότι χάθηκε μια ευκαιρία.
«Γιατί σε μια τόσο προβεβλημένη επίσκεψη ο πρωθυπουργός δεν συνοδεύτηκε από επιχειρηματική αποστολή..», ανέφερε ενώ μιλώντας για την ομογένεια είπε ότι είναι πηγή δημιουργικής έμπνευσης για την πατρίδα και δεσμεύτηκε ότι μετά τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα μπορούν να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους.
«Είμαι αποφασισμένος να ενώσω το λαό», πρόσθεσε και κλείνοντας την ομιλία του είπε: «Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος αλλά όπως είπε ο Καζαντζάκης ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος. Έχω πίστη στις δυνάμεις του λαού. Αξίζουμε καλύτερα, μπορούμε καλύτερα».
Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ