Ο Φέρχοφστατ για το προσφυγικό: Να μην δολοφονήσουμε την Ευρώπη – ΒΙΝΤΕΟ

Στα ερωτήματα της νεολαίας του Ποταμιού απάντησαν ο Γκι Φέρχοφστατ και το σοσιαλιστή Τζιάνι Πιτέλα σε ένα πρωτότυπο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι, όπου διεξάγεται το 2ο Συνέδριο του κόμματος.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις τους σχετικά με την Κυβέρνηση, με τον Γκι Φέρχοφσταντ να είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό λέγοντας: «Δυστυχώς πλέον πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μέρος του συστήματος και δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Αν ο κ. Τσίπρας συνεχίσει έτσι, μπορεί να επανέλθει το σενάριο του Grexit. Πρέπει να δούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους μήνες ή έστω την επόμενη χρονιά. Αν δεν το δούμε αυτό, το ενδεχόμενο Grexit μπορεί να επανέλθει». Από την πλευρά του ο Τζιάνι Πιτέλα ανέφερε: «Είμαι φίλος της Ελλάδας πριν από συνομιλητής με τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας είναι πρωθυπουργός και με αυτόν συνομιλώ, όπως θα συνομιλούσα με οποιονδήποτε ήταν πρωθυπουργός της χώρας».

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό το οποίο ουσιαστικά μονοπώλησε τη συζήτηση ο κ. Φέρχοφσταντ ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός ως προς το ρόλο της Τουρκίας αναφέροντας: «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να μεταθέσουμε το πρόβλημά μας στην Τουρκία. Πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας. Ο Ερντογάν δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα, το χρησιμοποιεί ως πολιτικό εργαλείο. Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι κάναμε μια συμφωνία με την Τουρκία και το πρόβλημά μας λύθηκε. Το πρόβλημα θα λυθεί αν αντιμετωπίσουμε τη σύγκρουση στην Συρία μια και καλή».

«Δεν μπορούμε να έχουμε ζώνη Σένγκεν και ταυτόχρονα 28 διαφορετικές εθνικές πολιτικές. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Μπορεί να λυθεί μόνο με ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, με ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και όχι αυτό που συμβαίνει τώρα, με εθνικιστικές προσεγγίσεις, όπου κάθε κράτος κλείνεται μέσα στα σύνορά του. Αυτό θα σκοτώσει την Ευρώπη. Δεν θέλω να δολοφονήσουμε την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό ο κ. Πιτέλα διαφώνησε λέγοντας: «Πρέπει να υπάρξει εδραίωση της συμφωνίας με την Τουρκία. Δώσαμε 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες και πρέπει να αποφύγουμε το να κλείσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα γιατί έτσι η Ευρώπη θα μετατραπεί σε μικρά κάστρα. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω της βασικής αρχής της Αλληλεγγύης».

Στο ερώτημα « Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την Ελλάδα» ο Γκι Φέρχοφστατ απάντησε: «Να δοθεί τέλος στη διαφθορά, να δοθεί τέλος στο πελατειακό κράτος, να δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα που θα δίνει λεφτά στους νέους, και να τελειώνουμε με τα προνόμια διαφόρων ομάδων σ’ αυτή τη χώρα -των πολιτικών κομμάτων, της εκκλησίας κ.α. και να κάνετε τον Σταύρο Θεοδωράκη πρωθυπουργό. Τότε μπορεί τα προβλήματά σας να λύνονταν».

Από την πλευρά του ο Τζιάνι Πιτέλα είπε: «Βλέπω σήμερα ότι υπάρχει αδυναμία να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, στο πολιτικό κλίμα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να γίνουν – συμμόρφωση με πιο αυστηρούς κανόνες».

 

Δείτε ένα απόσπασμα από την ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Παπανδρέου και Σημίτης στο συνέδριο του Ποταμιού – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ποιοι έδωσαν το “παρών” στο συνέδριο του Ποταμιού – ΦΩΤΟ

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.