Ο εκσυχρονισμός της ελληνικής δικαιοσύνης κερδίζει τα εύσημα των εταίρων μας

Ο εκσυχρονισμός της ελληνικής δικαιοσύνης κερδίζει τα εύσημα των εταίρων μας

Σημαντικές συζητήσεις και επαφές με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης και ανώτατους δικαστικούς είχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Γερμανία ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κώστας Καραγκούνης. Στο επίκεντρο της ατζέντας τέθηκαν οι μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης, στην οποία η χώρα μας κέρδισε τα εύσημα των συνομιλητών της, η οικονομική πορεία της Ελλάδας, που το τελευταίο χρονικό διάστημα ισχυροποιείται και τα ανησυχητικά φαινόμενα του φασισμού και ρατσισμού που παίρνουν μεγάλες διαστάσεις στους κόλπους της ΕΕ.        

 

 Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης μαζί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Κωνσταντίνο Μενουδάκο, τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννη Καραβοκύρη, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαο Κανελλόπουλο, την Πάρεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Σταυρούλα Λαμπροπούλου και την Αντιπρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης,  και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτή Πέλλα κ. Θεοδώρα Τζάκρη προσκλήθηκαν επισήμως από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας προκειμένου να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις στο θέμα:« Εκσυγχρονισμός των δικαιακών συστημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δικαίου της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής κ. Siegfried Kauder, μέλος της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής (CDU/CSU), συναντήθηκε με τα μέλη της Επιτροπής για Θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής, τους κυρίους Joachim Spatz (FDP), Heinz Golombeck (FDP), Heinz – Joachim Barchmann (SPD) και Manfred Nink (SPD), αντάλλαξε απόψεις με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Ελληνογερμανικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή κ. Michael Hennrich. Ο υφυπουργός και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας ξεναγήθηκαν στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο, ενώ σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα που εξήλθαν από τις συζητήσεις που είχαν με τον Αντιπρόεδρο του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου καθηγητή και επίτιμο διδάκτορα κ. Klaus Rennert.

Το σύγχρονο συνταγματικό δίκαιο, η σύγχρονη δικαιοσύνη και η αναζήτηση απαντήσεων σε τρέχουσες προκλήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε κυριάρχησαν στην ατζέντα των συζητήσεων. Ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης αναφέρθηκε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης μεταξύ των οποίων το e- justice, η ψηφιοποίηση των πρακτικών και η αναμόρφωση στο δικαστικό μας σύστημα. Η γερμανική πλευρά εξήρε τις προσπάθειες του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης κι εντυπωσιάστηκε με το ρυθμό με τον οποίο  προχωρεί το θέμα των μεταρρυθμίσεων.

Σημαντική επίσης  ήταν και η συνάντηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνη με την υφυπουργό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών κυρία Δρα Emily Haber. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων οι δύο υφυπουργοί  αντάλλαξαν απόψεις για την πολιτική κι οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Κύπρου. Η κυρία Haber ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο σωστό δρόμο των μεταρρυθμίσεων κι ότι η οικονομική της κατάσταση έχει αρχίσει να σταθεροποιείται. Η υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα και οι χώρες της Νότιας Ευρώπης χρήζουν πλέον της αλληλεγγύης των υπόλοιπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όχι νέων μέτρων.

Η άνοδος των φασιστικών κομμάτων και ο ρατσισμός ήταν το επόμενο θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση των δύο πολιτικών. Τόσο ο κ Καραγκούνης όσο και η κ. Haber εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για δόγματα και αυταρχικές εθνικιστικές πολιτικές ιδεολογίες που παίρνουν πλέον μεγάλες διαστάσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

                 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ