Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον Τούρκο ομόλογό του στο Σεράγεβο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στο Σεράγεβο βρίσκεται από το απόγευμα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος θα επιστρέψει στην Αθήνα την Τετάρτη. Εκεί διεξάγεται η 14η Σύνοδος των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας των Βαλκανικών Χωρών για το έτος 2021 (14th Balkan Chiefs of Defence – BCODs Conference).

Στη Σύνοδο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Αλβανία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία, ενώ ως Παρατηρητές οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Κροατίας και της Σλοβενίας, ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής (CMC) του ΝΑΤΟ, ο Προέδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής (EUMC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Διοικητής του JFC του ΝΑΤΟ στη Νάπολη.

Η Διαβαλκανική Σύνοδος των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ εκκίνησε από Ελληνική πρωτοβουλία και λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση. Η 1η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2007.

Επισημαίνεται ότι η Διαβαλκανική Σύνοδος του 2020 δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη χρόνια θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον το ενδεχόμενο τετ-α-τετ μεταξύ του Αρχηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Τούρκου ομολόγου του, στρατηγό Γιασάρ Γκιούλερ. Κι αυτό γιατί ήταν φρέσκα τα γεγονότα με την υβριδική πρόκληση στον Έβρο αλλά και οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο με σκληρές αερομαχίες, που κατέγραφαν ιστορικό υψηλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η ελληνική πλευρά προσέρχεται στην Σύνοδο με στόχο να προωθήσει ιδέες που θα ενισχύσουν το περιβάλλον ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Καμία διάθεση δεν υπάρχει για συνομιλίες με την τουρκική πλευρά, η οποία ανήμερα της άφιξης των αρχηγών στην πρωτεύουσα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης επέλεξε να προκαλέσει με συνολικά 41 παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ