Ο Αλεξιάδης στον Realfm 97,8: Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ήταν μία αναγκαιότητα

Στη φορολογική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.

“Δεν διαφωνώ με τη δήλωση όπως έχει διατυπωθεί από τους δύο υπουργούς. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η φορολογική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ήταν μία αναγκαιότητα, ήταν συμβιβασμός που έγινε. Δεν ήταν μία πολιτική μας επιλογή, ήταν μία αναγκαιότητα στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης. Δεν μπορούμε να πούμε για παράδειγμα ότι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας είναι κάτι, η οποία εκφράζει ιδεολογικά το ΣΥΡΙΖΑ ή την κυβέρνηση. Αλλά όταν το 2015, μέσα από ένα σκληρό εξάμηνο, αναγκαστήκαμε να πάμε σε ένα συμβιβασμό, και πολύ καλά τον κάναμε αυτόν τον συμβιβασμό, γιατί έτσι έπρεπε να γίνει, εκεί προβλέπονταν διάφορα θέματα στα θέματα φορολογίας, διάφορες προβλέψεις οι οποίες εφαρμόζονται τώρα, όπως πχ το ΦΠΑ στα νησιά, και εκεί είχε και αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων. Δεν είμαστε υπέρ της υπεροφορολόγησης, είμαστε υπέρ της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών. Αλλά αναγκαστήκαμε να πάμε σε αυτές τις ρυθμίσεις διότι μας πιέζουν για συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους”

“Βεβαίως και υπάρχει μία πολιτική διάκριση μεταξύ της προσέγγισης που κάνει η Αριστερά στα ζητήματα φορολογίας και κοινωνικών δαπανών και αυτό που κάνει η Δεξιά… Η περίφημη περικοπή δαπανών σημαίνει λιγότερη υγεία, λιγότερη παιδεία, απολύσεις στο Δημόσιο… Δεν ήταν και δεν είναι πολιτικός μας στόχος να επιβαρύνουμε τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα”.

Αναφερόμενος στην πάταξη της φοροδιαφυγής ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “θέλουμε και έχουμε μεγαλύτερους στόχους. Αλλά και εκεί έχουμε πάρα πολλά προβλήματα… Εγώ δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι η υπερφορολόγηση και οι μεγάλοι συντελεστές είναι η λύση. Διότι, οι μεγάλοι συντελεστές πολλές φορές είναι επιπλέον κίνητρο για φοροδιαφυγή. Έχουμε αναγκαστεί να πάμε σε μία φορολογική πολιτική, η οποία βεβαίως και έχει κάποια προβλήματα, αλλά να κοιτάμε το σύνολο της”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ