Ο Αίαντας του Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στην Σαλαμίνα – ΦΩΤΟ

Ο «Αίαντας», το τρίτο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) του Πολεμικού Ναυτικού, έπιασε ντόκο στον ναύσταθμο Σαλαμίνας, χθες, Παρασκευή κι ετοιμάζεται να υποβληθεί στις απαραίτητες εργασίες για την ένταξη του στον Στόλο.

του Χρήστου Μαζανίτη

Το συγκεκριμένο πλοίο δωρίζει στο Πολεμικό Ναυτικό ο  Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», εφοπλιστής και Υποναύαρχος ε.τ. κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης.  Η διαδικασία αποδοχής της εν λόγω δωρεάς βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι το τρίτο ΠΓΥ που δωρίζει στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η τρίτη δωρεά ΠΓΥ, έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό του δεύτερου ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ και μόλις είκοσι μήνες από αυτή του πρώτου ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι. Αφορά ένα ιδιαίτερο σκάφος, ισχυρότερο, με ευρυφασματικές δυνατότητες υποστήριξης των μονάδων κρούσεως του Στόλου, επιχειρησιακού σχεδιασμού και υλοποίησης αποστολών πολλαπλού τύπου, όχι μόνον διοικητικής μέριμνας, το ΠΓΥ ΑΙΑΣ από το όνομα του Σαλαμίνιου Ομηρικού ήρωα.

Ο Αίαντας και τα “προσόντα” του

Τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του είναι εντυπωσιακά. Είναι μήκους περίπου 85 μέτρων και εκτοπίσματος 4.426 τόνων. Έχει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα των 1000 τετραγωνικών μέτρων.

Αίαντας

Αυτό που διαφοροποιεί σημαντικά το ΠΓΥ ΑΙΑΣ από τα δύο προηγηθέντα αυτού «αδελφά» πλοία είναι ότι είναι ένα πλήρως εξηλεκτρισμένο σκάφος με αμιγώς ηλεκτρική πρόωση με αποτέλεσμα να εμφανίζει σημαντικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα. Διαθέτει και αυτό σύστημα Dynamic Positioning κατηγορίας DP2 (δηλαδή σταθεροποίησης σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες).

Η επιχειρησιακή του ευελιξία συμπληρώνεται από την ύπαρξη δύο γεφυρών διοίκησης (στην πλώρη και προς την πρύμνη), και από ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίου τύπου.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Πάνος Λασκαρίδης τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για κάθε Έλληνα να του επιτρέπει η Πατρίδα να προσφέρει κατά τις δυνατότητές του και εύχεται στα πολεμικά μας πλοία και στα πληρώματά τους καλή δύναμη, ήρεμες θάλασσες και να έχουν πάντα τον Άγιο Νικόλαο στην πλώρη τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ