Νταβούτογλου: Θύματα η Ελλάδα και η Τουρκία όπως και οι πρόσφυγες – ΒΙΝΤΕΟ

«Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας ή της Τουρκίας. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία έχουν καμία υπευθυνότητα γι’ αυτό. Όλη η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει εναποθέσει στους δικούς μας ώμους αυτή την ευθύνη. Το προσφυγικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα» σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου κατά  τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Στη Συρία υπάρχει ένα καθεστώς βίας. Χωρίς αυτό, οι πρόσφυγες δεν θα εγκατέλειπαν την πατρίδα τους» επεσήμανε.

Τόνισε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία όπως και οι πρόσφυγες που φεύγουν από τη Συρία, είναι θύματα. Είναι το ίδιο θύματα.»

«Αποφασίσαμε τεχνικά να συνεργαστούμε με τις ακτοφυλακές μας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία» υπογράμμισε.

«Συνομιλούμε και με τη Γερμανία καθώς η κ. Μέρκελ έχει προτείνει τη διεξαγωγή μίας συνομιλίας με τη συμμετοχή τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας» συμπλήρωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Αναφερόμενος στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διάφορες σχέσεις που έχουν κάποια προβλήματα, από τα οποία, όπως είπε, κάποιοι επωφελούνται. 

«Θα πρέπει να θέλουμε μια σταθερή γειτνίαση η και φιλία προς όφελος των λαών μας. Εμπιστεύομαι τον κ. Τσίπρα, έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε τομείς ,όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και οι μεταφορές, στους οποίους όπως είπε θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δυο χώρων. «Σ’ αυτό το πλαίσιο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα γίνει μια συνάντηση στην Τουρκία» επεσήμανε. Σημείωσε ακόμα ότι αποφάσισαν θα επαναπροσδιορίσουν τα διημερή θέματα.

Σχετικά με το Κυπριακό είπε οτι συνεχίζονται οι συνομιλίες και ότι «έχουμε κοινές θετικές προσεγγίσεις.»

Αναφερόμενος στα κοινά που έχουν Ελλάδα και Τουρκία ο κ. Νταβούτογλου είπε χαριτολογώντας «πίνουμε τον ίδιο καφέ».

«Πριν από δυο μέρες στην Ελλάδα και την Τουρκία έγιναν δύο σεισμοί. Αυτοί οι σεισμοί μας υπενθύμισαν πάλι το εξής, ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ένα κοινό μέλλον, μια κοινή θέση.» σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στον χθεσινό φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα επισημαίνοντας ότι «δεν στεναχωρήθηκε κανένας καθώς τελείωσε 0-0. Είμαστε ίδιοι και στην λύπη και την χαρά. Μπορούμε να βγούμε από ένα στάδιο με την ίδια διάθεση.»

«Όπως και στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι, έτσι ισόπαλες να είναι οι περισσότερες μας συνομιλίες.» κατέληξε ο κ. Νταβούτογλου. 

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Ο Νταβούτογλου και εγώ είμαστε λάτρεις του επιθετικού ποδοσφαίρου – ΒΙΝΤΕΟ

Πλάνα από τη συνάντηση Τσίπρα – Νταβούτογλου – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ