Novartis: Στην προανακριτική το πόρισμα για τον γιατρό, σύζυγο της Ελένης Ράικου – Τι απαντά ο ίδιος

Της Άννας Κανδύλη

Πόρισμα που αφορά τον γιατρό, σύζυγο της πρώην εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου, απεστάλη στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η οποία διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση NOVARTIS.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για πόρισμα της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) του ΕΟΠΥΥ η οποία στο πλαίσιο ελέγχων διαπίστωσε ότι υπήρξε εκ μέρους του συγκεκριμένου γιατρού κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, με την ζημιά για το Δημόσιο να υπολογίζεται σε περίπου 1,7 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, αναφέρεται από τους ελεγκτές ότι ο συγκεκριμένος γιατρός από 1033 ασθενείς για τους οποίους εξέδωσε σχετικές συνταγές, είχε εξετάσει μόνο τους 5 από αυτούς.

Το πόρισμα στάλθηκε από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ στην εισαγγελία πρωτοδικών κι αυτή το διαβίβασε στην εισαγγελία διαφθοράς για να συσχετιστεί με την δικογραφία της NOVARTIS καθώς, βάση της αρχικής παραγγελίας, η έρευνα έχει ως αντικείμενο κι άλλες φαρμακοβιομηχανίες.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διαβίβασε το πόρισμα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να συσχετιστεί με το φάκελο της NOVARTIS, κρατώντας αντίγραφο ώστε να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για τον γιατρό με ερευνώμενα αδικήματα ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και παθητική δωροδοκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ αναφέρει στο πόρισμα της ότι:

  • Η συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους που ο συνταγογράφηση γιατρός δεν εξετάζει και συνεπώς δεν γνωρίζει αναλυτικά το ιατρικό τους ιστορικό αποτελεί σοβαρό και ενδεχόμενο σ επικίνδυνο ιατρικό σφάλμα.
  • Η συνταγογράφηση του ιατρού κατευθύνεται σε μεγάλα ποσοστά προς συγκεκριμένες εταιρίες.
  • Η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση γίνεται κατά σαφή παράβαση πάω ορίζονται από διατάξεις του ΕΟΠΥΥ.

Τι απαντά ο ίδιος  Ο στρατιωτικός γιατρός, σύζυγος της αντεισαγγελέως Εφέτων Ελένης Ράικου, αναφέρει στη δήλωσή του:

“Πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση “φούσκα” που σκοπό έχει να πλήξει την σύζυγό μου. Επιχειρείται η διαπόμπευσή μου από μια Εισαγγελέα με την οποία έχω προσωπική σφοδρή αντιδικία. Την έχω μηνύσει, της έχω κάνει αίτηση εξαίρεσης, αναφορά και αγωγή κακοδικίας. Απορώ πώς με ερευνά. Κάθε ενέργεια της είναι ανυπόστατη. Επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ