Novartis: Αυτή είναι η πράξη αρχειοθέτησης για τον Άδωνι Γεωργιάδη

Το πόρισμα με το οποίο τέθηκε στο αρχείο από την Οικονομική Εισαγγελία η δικογραφία που αφορούσε σε τυχόν εμπλοκή του Άδωνι Γεωργιάδη, στην υπόθεση Novartis, κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης στα πρακτικά της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, στην πράξη αρχειοθέτησης αναφέρεται: “Η αυξομείωση των πιστώσεων στους λογαριασμούς των εταιριών δεν αποτελεί στοιχείο ενδεικτικό νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθώς σε κάθε περίπτωση οι πιστώσεις καλύπτονται από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιριών” και στη συνέχεια προστίθεται το εξής:

“Δεν υπάρχει ένδειξης εκδόσεως εικονικών φορολογικών στοιχείων για τις εταιρίες συμφερόντων του Α. Γεωργιάδη, ώστε να αμφισβητηθεί η νομιμότητας της προελεύσεως των κατατεθέντων χρημάτων. Εκ των υπαρχόντων συνεπώς στοιχείων δεν προκύπτουν οικονομικές συναλλαγές ή και νομιμοποίηση οιουδήποτε εσόδου το οποίο να προήλθε από πράξη δωροκοδίας ή και απιστίας”.

“Συνεπώς εκ του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού δεν προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις του πρώην υπουργού υγείας Α. Γεωργιάδη που να δύνανται να συσχετισθούν με πιθανή πράξη παθητικής δωροδοκίας- δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων. Ως εκ τούτου και οι αιτιάσεις του μάρτυρα με την κωδική ονομασία Κελέση δεν βρίσκουν έρεισμα στο ως άνω αποδεικτικό υλικό”, επισημαίνεται στην πράξη αρχειοθέτησης και προστίθεται “Δεν προέκυψαν επίσης πραγματικά περιστατικά ικανά να θεμελιώσουν την αντικειμενική υπόσταση της εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα”.

Το πόρισμα υπογράφει ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτης Καψιμάλης.

Δείτε ΕΔΩ

Όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Οικονομικός Εισαγγελέας είναι πεπεισμένος ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν διέπραξε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατά την άσκηση των καθηκόντων του, έχοντας εξετάσει όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην πράξη της αρχειοθέτησης.

Η έρευνα, σύμφωνα με το έγγραφο, περιστράφηκε καταρχάς γύρω από το ύψος των τιμών στις οποίες τιμολογήθηκαν τα φάρμακα της Novartis στο επίμαχο διάστημα, ενώ το δεύτερο ζήτημα που ερευνήθηκε είναι, εάν το Δημόσιο επί των ημερών του Άδωνι Γεωργιάδη εξόφλησε πιο γρήγορα την Novartis. Όπως επισημάνθηκε στο ρεπορτάζ, η έρευνα κατέρριψε αυτό το ζήτημα, αφού βγήκε πλήθος άλλων εταιρειών, που είχαν εξοφληθεί νωρίτερα.

Τέλος, ερευνήθηκε η πράξη του κ. Γεωργιάδη να αποζημιώσει την Novartis για ένα φάρμακο για το οποίο η εταιρεία αποζημιώνεται στα 2/3 των χωρών της ΕΕ ή αλλιώς σε 12 χώρες. Γι’ αυτή την πράξη, ο εισαγγελέας σημειώνει ότι “οποιαδήποτε προσπάθεια να επιχειρηθεί να συνδεθεί πράξη δωροδοκίας με τη συγκεκριμένη ενέργεια συγκρούεται ευθέως με την λογική. Σε κάθε περίπτωση ο Α. Γεωργιάδης ή εάν έχει δωροδοκηθεί είναι άτομο χαρακτηριστικής κουφότητας που δεν αντιλαμβάνεται τι πράττει και γιατί το πράττει ή είναι αμέτοχος δωροδοκίας”.

Γεωργιάδης: Η μόνη συζήτηση με τον κ. Πολάκη θα γίνει στο δικαστήριο, στην αγωγή που καταθέτω

“Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα από αυτά που λέει ο κ. Πολάκης”, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε τοποθέτησή του στη Βουλή, την Τρίτη.

“Η πράξη αρχειοθέτησης περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και δίδεται μόνο στον ενδιαφερόμενο. Η πράξη αυτή κ. Ραγκούση είναι παράνομη και θα παραβίαζε όλα τα προσωπικά μου δεδομένα. Καταθέτω στην Βουλή την πράξη αρχειοθετήσεως. Είναι ύμνος στην υπουργική μου θητεία. Και δεν αρχειοθετείται λόγω παραγραφής, αλλά εξετάζει όλες τις τιμές των φαρμάκων της Novartis. Αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν έχω ωφελήσει την Novartis αλλά την έχω βλάψει”, τόνισε.

“Eγώ λέω ότι είμαι αθώος και δεν δωροδοκήθηκα. Λύνεται αυτή η διαμάχη με τσίγκινα σωβρακάκια; Εγώ παραιτήθηκα της παραγραφής μου και ζήτησα ειδικό δικαστήριο. Η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε τότε και έστειλε την υπόθεση στην δικαιοσύνη. Και η δικαιοσύνη απεφάνθη. Ο κ. Πολάκης ψευδώς ισχυρίζεται ότι δεν είμαι αθώος. Μετά από πέντε χρόνια η δικαιοσύνη απεφάνθη ότι δεν υπάρχουν ούτε αποχρώσες ενδείξεις εναντίον μου.

Δηλαδή κ. Πολάκη τι θέλετε να κάνω για να σταματήσετε να λέτε για μένα και τη Novartis;

Είναι μια στιγμή που πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα. Το αίτημα μου χθες προς τον προεδρεύοντα ήταν να μην διακοπεί η ομιλία Πολάκη. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το σθένος να καταδικάσει το ομοφοβικό σχόλιο Πολάκη για τα τσίγκινα σωβρακάκια. Πού είναι όλοι αυτοί που είναι υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του gay pride κλπ;

Δεν θα ξαναπαντήσω στον Παύλο Πολάκη ότι και αν πει. Η μόνη συζήτηση μαζί του θα γίνει στο δικαστήριο, στην αγωγή που καταθέτω” είπε καταλήγοντας ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ