Νίκος Φίλης: Η συμπεριφορά «εισαγγελέως και αστυνόμου» της κ. Κεραμέως προανάκρουσμα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής ζωής στα ΑΕΙ

“Με πάθος εισαγγελέα και αστυνόμου επέμεινε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στη δίωξη των οχτώ συνδικαλιστών φοιτητών για την παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν το Οκτώβριο 2021 στην Πολυτεχνική Κρήτης. Οι φοιτητές σύρονται σε προκαταρκτική εξέταση μετά από μηνυτήρια αναφορά της υπουργού. Και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν για το… κακούργημα της απαγωγής”, δήλωσε σήμερα στη Βουλή, ο Νίκος Φίλης,  τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Φίλης δήλωσε ότι η υπουργός Παιδείας επικαλείται ανακοίνωση του κοσμήτορα, ο οποίος όμως δεν πήρε την πρωτοβουλία να πάει στον εισαγγελέα ο ίδιος. Αντιθέτως η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου επιμένει ότι «η συνδικαλιστική δράση πρέπει να ασκείται ελεύθερα χωρίς το φόβο πειθαρχικών διώξεων και αποκλεισμών», προσθέτοντας βέβαια ότι στον πανεπιστημιακό χώρο δεν έχουν θέση οι προσβλητικές και βίαιες συμπεριφορές.

Στον αντίποδα, η υπουργός προχώρησε σε ένα πολεμικό κήρυγμα εναντίον της «βίας στα πανεπιστήμια», υιοθετώντας στην ουσία καταγγελίες που ερευνά ακόμη η Δικαιοσύνη (μετά τη δική της παρέμβαση…) και δίνοντας ρεσιτάλ «νόμου και τάξης» με στόχο το δεξιό – ακροδεξιό ακροατήριο, σημείωσε ο κ. Φίλης.

Ο Νίκος Φίλης ζήτησε από την υπουργό να δηλώσει ότι “δεν επιμένει στην μηνυτήρια αναφορά της, ώστε να μη διαιωνίζεται το θέμα με πιθανές επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή ηρεμία. Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί η κα Κεραμέως σε ανάλογες ή και χειρότερες περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων στα πανεπιστήμια δεν προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά. Συγκεκριμένα, γιατί δεν κινήθηκε αναλόγως όταν ειδικός φρουρός έβγαλε πιστόλι και απείλησε φοιτητές μέσα στο πανεπιστήμιο. Γιατί έκανε αρκετές μέρες να ζητήσει δικαστική συνδρομή όταν φασιστοειδή απειλούσαν και βιαιοπραγούσαν σε βάρος μαθητών στο ΕΠΑΛ Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Γιατί δεν έπραξε τίποτα όταν δεκάδες φοιτητές δέχτηκαν πρωτοφανή αστυνομική επίθεση στο ΑΠΘ -ενός μάλιστα κινδύνευσε ακόμα και η ζωή.”

“Σε αντίθεση με την εκδοχή της «απαγωγής», που με το ύφος της έσπευσε να ενισχύσει η υπουργός, τριάντα πέντε καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης επισημαίνουν ότι κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν εξέφρασε επιθυμία ποινικοποίησης των γεγονότων, κάλεσαν μάλιστα την υπουργό να αποσύρει τη μηνυτήρια αναφορά και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης και την ομαλή λειτουργία του Πολυτεχνείου. Οι πανεπιστημιακοί αναφέρουν επίσης ότι με την πολιτική κίνησή της, η κα Κεραμέως χρησιμοποιεί ένα περιστατικό για να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των πανεπιστημιακών εξελίξεων ή ακόμα και να δικαιολογήσει πολιτικές επιλογές”, ανέφερε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί φορείς, επιστημονικοί και τοπικοί, αντιτίθενται στη μεθόδευση της υπουργού και ζητούν παρομοίως το θέμα να θεωρηθεί λήξαν.  Η συμπεριφορά της κας Κεραμέως είναι προανάκρουσμα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής ζωής στα πανεπιστήμια και αυταρχισμού, όπως περιγράφονται στο συζητούμενο πολυνομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, είπε ο κ. Φίλης. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ